心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小朋友有哮喘病和鼻敏感!!(part three)

JJ1122
我比阿仔學埋lee兩堂, 就吾比佢學住了, 主要係因為阿仔吾聽指示, 個教練叫佢做咩佢都吾跟做, 一係就掛住玩d玩具, 一係就淨係'痴'住我, 叫佢伸直腳仔踢水, 佢又吾明, 果個hour就好似比我同佢玩水咁 ?-( ?-( , 我諗等佢再大dd先了. 你阿女都好啦可以升班, 仔仔呢...吾緊要啦. 打好d基礎先升班都好啦 :lol:

sally1
我都恭喜你果個仔升班呀
:wave:  :wave:  :wave:

大宅

heihei媽
咁你有無同阿女轉doctor呀 ?

子爵府

CALIFORD

未呀, 睇埋明天先
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

heihei媽
咁阿女至今日有無好轉呀 ?

子爵府

佢日頭唔係咁咳架咋. 所以要睇夜晚囉. 不過啲nose water 無咁多啦.

cailford 寫道:
heihei媽
咁阿女至今日有無好轉呀 ?
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

heihei媽
如果d咳都叫做有少到的, 個family doctor都叫做o.k.啦 :lol:

子爵府

r唉, 我都唔知呀.

希望佢快啲清, 就去睇番中醫調理身體同埋可以貼三伏貼呀嗎.

cailford 寫道:
heihei媽
如果d咳都叫做有少到的, 個family doctor都叫做o.k.啦 :lol:
唔知亞女幾時先會叮一聲

別墅

hello 各位,

我仔仔都有呢 d 問題 ~ 鼻敏感 + 氣管敏感, 呢個幾禮拜又發作喇 ! 成日咳, 咳到好似阿伯甘, 特別係一起身同夜晚六七點開始, 已經睇左幾次醫生, 時好時壞, 真係唔知點算, 見仔仔咳得好辛苦, 真係好心痛, 尋日同仔仔轉左個醫生睇, 好似仲衰 d 甘, 有冇 d 咩湯水好介紹呀 ???

子爵府

Matthew_媽咪

佢發作得密嗎?? 有沒有痰聲呀?? 夜晚有沒有咳呢?? 你知道他是寒底定熱底呢, 如果不知, 我不建議煲有藥材的湯水.

Matthew_媽咪 寫道:
hello 各位,

我仔仔都有呢 d 問題 ~ 鼻敏感 + 氣管敏感, 呢個幾禮拜又發作喇 ! 成日咳, 咳到好似阿伯甘, 特別係一起身同夜晚六七點開始, 已經睇左幾次醫生, 時好時壞, 真係唔知點算, 見仔仔咳得好辛苦, 真係好心痛, 尋日同仔仔轉左個醫生睇, 好似仲衰 d 甘, 有冇 d 咩湯水好介紹呀 ???
唔知亞女幾時先會叮一聲

侯爵府

我個仔, 自從食左鼻敏感藥之後, 半夜無咳, 但係朝早起身同臨訓都咳, 又吾係好多, 但係有law

至於索鼻, 就輕力左, 無甘大力

我下個月又去旅行, 比著你們, 會帶佢再看多一之專科, 定係配藥算? 醫生又話, 如果ok, 返黎配藥is enough..............

子爵府

HINMUM

我唸我會睇多次囉. 如果都係再俾果啲藥, 咁下次就醒, 可以只配藥囉.

你自己病情又點呀.
唔知亞女幾時先會叮一聲

侯爵府

heihei

但係醫生又叫我配藥ok

最慘係姐姐下個星期4開始放假啦, 無甘多人手可以帶佢過海看dr

都係再諗諗

我就起身還係有乞次+鼻水.........吾知關吾關我減左份量+成日吾記得食藥呢?

子爵府

HINMUM

咁咪配藥囉. 你不如食番正常份量啦.
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

sally,
yeah..升班, 恭喜哂!! 咁講...我女因為已經識識地, 所以佢d到佢游得幾有自信, 雖然姿勢都唔太靚. 佢知道自己有得升班, 又多d 自信添... 有信心好重要, 所以雖然見bk 好多comment 話亞福唔好, 不過for 我就so far so good.

cailford,
我計計下亞仔都未夠3歲半.. 我就比左佢上學前班. 所以我真係寧願佢留班. 你上親子班呀?

hinhinmummy,
我係你都只係配藥就算..都話轉個環境可能好番哂落... 至於你... 乖啦.. 食藥食好d啦.
無意中見你一個topic 話一位事主報稱自己小朋友有自閉症.. 我覺得你好叻!! 呵呵.. 我初先睇事主所講既野, 都覺得有d r 頭.
--- 2J 作品

大宅

各位好,

我囝囝氣管敏感,開冷氣時便會咳咳地。

我最近接觸了香薰療法, 這幾天,又聽人講買部負離子機對小朋友好。

你地話負離子機,對敏感小孩有幫助嗎???????

我又打算比囝囝用中藥調理一下。

同埋我叫帶佢去多些游水。還有甚麼外在因素對佢有幫助?

大宅

hinhinmummy
如果可以的, 我就覺得帶佢睇多一次, 比e生再睇下個肺睇下個鼻都好啦.
至於你呢.....就真係要依時依候依份量食藥了 .

jj1122
我係報親子班的, 所以未成日'痴'住我law, 咁學前班你駛吾駛陪阿仔嫁 ? 咁你係出面望住佢law ?
有d人又話1對1學swimming好d, 我都諗緊 ?-( ?-( .

子爵府

今日同個女复診, 啲yellow nose water 都係未清呀 >.<
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

hi matthew_媽咪
你好呀...我地都會有同樣你的心情的, 見到佢地係咁咳, 又成日食藥真係好心痛的.
你話個e生睇左1日後覺得仲差d, 會吾會係咳多左呀 ? 但我聽過有d藥係等佢咳多d, 咳鬆d痰吾好積係個肺到的. 你睇多一兩日先啦.
仲有.....如果係食緊西藥的, 我就吾會煲d有藥材的湯佢飲住了. 不如煲d潤肺的湯啦. 如'合掌瓜+雪耳+無花果+粟米+南北杏煲湯啦.

hi mantic
你好..我都聽人講過用負離子空氣清新機係好的. 但又有人說....係屋企開住部機令空氣好d, 如果習慣左, 小朋友一出街接觸到街外的差空氣, 會吾會就更易吾舒服呢 ?
游水就係會強肺的, 對鼻敏感/咳都係好好的. 仲有煲d潤肺湯飲law.
至於你話開冷氣時會咳...你試下放條濕布巾或盆水, 等d空氣吾太乾燥, 睇下會吾會好d啦.

大宅

heihei媽 寫道:
今日同個女复診, 啲yellow nose water 都係未清呀 >.<

咁d yellow野有無減少呀 ? 你係未最終都係同佢睇family doctor呀 ?

別墅

heihei媽,

仔仔都咳得好密, 不過一訓覺就冇咳, 冇痰聲, 乾咳甘好辛苦, 依家都食緊藥, 不過好似冇乜用, 我都唔知仔仔係熱底定寒底, 請問點分架 ? ?

首頁

尾頁

跳至