跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 天富苑媽咪入「黎」chat吓啦!

sarah121512 寫道:
TO:veroshea
my sweet heart is 9months old, almost 10 months. do you have to work?

I'm a working mammy, every day arrive home quite late, not much time to accompany my kids :-( :-(
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi all,

你地d bb個個都咁細嗰既, 我細b都就黎20個月啦. 有無諗過係邊度返幼稚園, 小學, 中學呀~~ 早就早咗小小, 不過計劃下都無"防"呀!
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Hi Christie23429,

你都住榮富, 你仔仔係咪係英藝讀緊個位呀?

伯爵府

好媽媽勳章

sarah,

呢張相係studio123影架,都影得ok架,差唔多全輯相都笑架.......多謝你既讚美!

veroshea,
雖然我bb先10個月,其實我依家有諗好唔好俾佢返n1架,如果唔返n1,可能都會返playgroup....不過我對呢區既幼兒/幼稚園,小學,完全唔熟,所以好想你地俾d意見,應該選邊間幼稚園?你地有無返playgroup?

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 天富苑媽咪入「黎」chat

好喎,攪個大聚會,一定好熱鬧........bb少頭髮係甘架喇..大d會生長架...我bb之前都好少頭髮架,依家先長左d同密左dd咋....

IT'S GREAT!
SO MANY MOTHERS LIVE IN TIN FU, MAYBE WE CAN GATHER IN THE PARK SOME TIMES, HAHAHA
I AM A WORKING MOTHER TOO.
MY SWEET HEART IS ALMOST 10 MONTHS OLD NOW, THOUGHT SHE'S A GIRL, EVERYONE BELIEVE SHE'S A BOY
:-( :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雲妮彭,

其實我係一個好贊成小朋友返n班既, 除非小朋友未返學都好容易get sick, 否則早d返對佢既既自理, 常規都會好好多. 同埋play group都千幾蚊啦, 加多小小就可以返n班, 係唔錯架, 不過返之前最好打晒針先. 其實我覺得你最好去唔同學校觀察下佢既衛生, 老師是否友善, 家長是否喜歡學校, 小朋友是否開心, 是否接近屋企等.

天水圍有n班既好似唔係太多間, 我較喜歡天樂側有一間係叫聖公會夏瑞雲, 佢有獨立校舍, 老師友善 & clean. 英藝最近都好hit. 而幼稚園我睇過佳寶, 佢地d英文同環境都唔錯, 伊幼old小小但口啤好好, 我都好鍾意但佢地無默book睇你鍾唔鍾意, 不過派返伊小機會都唔小. 仲有聽聞真光都唔差, 不過我未去睇過, 天shing有一間唔記叫乜名, 都好似話幾好, 我都未睇過, 但打電話去時佢就好友善好詳細, 而天頌的x林環境都唔差, 不過聽聞英文太淺. 天樂, 激活感覺ma ma, 德怡口啤差, 報告完畢

伯爵府

好媽媽勳章

veroshea,

真係唔該晒你呀,你講得好詳細啊.....

其實係甘既,我1-5要返工,無請工人,我返工時會帶bb俾家姐湊(住深水埗),bb係家姐度過1-2晚夜,平時老公休息休閒日,甘我休六日...我諗緊如果返n,究竟返深水埗定天水圍呢?如果返天水圍,全日制n去到6:00,或者可以廷長至7:00,但我係九龍返工,萬一bb有咩事,我返入黎tsw會好耐........甘如果揀深水埗區既n,近我家姐而又好n又無喎,而且bb放學,我再去接佢返tsw,就會好夜..........幼兒/幼稚園選學校既煩惱都係地區問題......當然我可以請工人,跟住返tsw,不過,講真,我唔係好放心交bb俾工人.......屋企無老人家同住......

如果我決定俾bb返n,甘我可能會揀係tsw,跟住廷長接放學既時間,或者同公司傾放工,放早一個鐘(唔知得唔得架).

我睇bk mami 既意見,英藝好似幾好,不過學費好貴.......英藝係邊度架?

天樂同激活麻麻?點解啊?德怡,我睇bk mami話校舍好大喎.....

其實我揀學校既要求係:乾淨,老師/嬸嬸好,校舍有足夠既設施俾bb學習/玩.......學習課程適中.......

最緊要係bb開心........

veroshea ,你既bb幾大架?依家有無返n?你對pg同n既意見好好,pg唔平,而且返得1個鐘,bb未必可以學到自理,對於適應環境無咩幫助........唉,煩死人.......

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雲妮彭,

如果係咁既case, 我諗我會揀近我家姐, 因為最好有人係近學校, 有乜頭暈身"興"都方便照顧. 其實我自己都係工人湊, 無人照顧無法啦, 不過有家人幫手緊係好啦, 始終工人, 請得好就話, 唔好真係激c你.

英藝係翠湖惠康附近, 你可以先俾佢試pg, 睇下佢like 唔 like, 4堂好似500-600蚊, 唔係好貴, 星期六有班, 我都可能會報, 因為我仔仔好易sick(因佢有發燒抽筋同藥物敏感既sick史), 所以我唔打算俾佢返n班, 但我女女因為係大b, 我就俾佢返早左半年, 我覺得佢唔錯, 我後悔太late俾佢返tim.

天樂同激活我都去過兩次, 校舍當然ok la, 好大, 激活我覺得dirty, 天樂我就唔太鍾意d工作人員, 我唔肯定係老師定校務人員, even姐姐都唔太nice, 不過可能我咁啱見到兩個都係咁, 而家轉咗都未定, 你可以去感受一下, 因為每人既standard都唔同. 而德怡, 當我幫呀女搵學校既時期, 4年前左右, 我一個外籍朋友的小朋友係嗰度讀半年就complian足半年, 話d老師轉得快, 無愛心, 英文程度差等, 仲千叮叫我唔好揀, 我又唔太鍾佢太近健康院, 所以都無consider, 但都係嗰句, 巳經4-5年前既事, 人事可能都唔同晒, 你感受一下最實際. 不過我上個月打去問關於pg & summer course d感覺都係麻麻地..

其實有呀女既經驗, 我覺得未必雖要讀咁貴既kinder, 因為我覺得留d錢俾佢學其他野仲好, 如piano, violin, drewing, dancing, 珠算等.... 好多好小學都鍾意學生有學其他野. 如果間學校主要請南亞裔老師, 我不如請個賓妹, 可能效果差不多, 因為南亞裔老師較易請, 但質素好參差, 好既唔係咁易搵到, 流失率好大. 只係個人意見 ^^

sorry 我成日有d中文唔識打, 加咗d英文好似怪怪地咁.

別墅

我住能富, 有分唇記得預埋我.

伯爵府

好媽媽勳章

veroshea,

多謝你甘快回應!你唔使甘客氣架,我就係想聽下你地既意見之嘛.....

喂喂,你大b依家讀緊英藝咩?讀緊咩啊?學費幾錢啊?如果佢有pg,我真係想試下啊.....sat/sun都ok架.........試完pg再睇下nursery......英藝有無kindergarten架?

大宅

hi!雲妮彭
我之前都問過英藝pg,set 9:30~11:00 $500 (4堂)
而家有暑期班24/7~4/8(wed and fri,共四堂)am:9:30~11:00 $500
同埋我都問過n班,half day $2080,full day $4100

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi 雲妮彭,

我大b係屯門既奧斯卡國際幼兒園讀緊, 不過由於學校因租金上漲, 於8月份將會停辦, 佢地學費4000全日班, 另加車費730, 由於有大b既經驗, 我覺得如果可以, 真係要搵間學校近自己or屋企(當然係講屋企有人啦), 因為學校有好多活動, 下下要去到佢學校真係幾ma fan, 而學校太遠, 如沒有人可到學校接佢, 小朋友有比較後, 多數唔多鍾意. 我女就係一個好例子, 佢返咁耐就投訴唔想坐校巴咁耐, 所以我今次都無跟奧斯卡安排既屯門學校continue而調返佢返天水圍, 都係想佢同我都舒服d.

伯爵府

好媽媽勳章

veroshea,billman

多謝你地既意見同資料啊.........

我只可以返sat架咋.......係咪隨時都可以返架?pg教d咩架?得4堂甘少既.......?有無mami既bb上緊啊?英藝全日nursery好貴啊.......

唔好意思,問題多多甘.....

別墅

不如攪個BB PARTY 吖,有冇媽媽有GOOD IDEA?
雲妮彭 寫道:
好喎,攪個大聚會,一定好熱鬧........bb少頭髮係甘架喇..大d會生長架...我bb之前都好少頭髮架,依家先長左d同密左dd咋....

[quote]
IT'S GREAT!
SO MANY MOTHERS LIVE IN TIN FU, MAYBE WE CAN GATHER IN THE PARK SOME TIMES, HAHAHA
I AM A WORKING MOTHER TOO.
MY SWEET HEART IS ALMOST 10 MONTHS OLD NOW, THOUGHT SHE'S A GIRL, EVERYONE BELIEVE SHE'S A BOY
:-( :-( :-(
[/quote]

大宅

雲妮彭
隨時報名都可以返架,唔係得四堂(因為暑假得兩個星期)所以只得四堂,如果你報sat就個個星期都有(但佢地收1歲~2歲),我問過佢地,pg係學d...唱歌仔做動作、學英文(因全程都係英文為主)、講下故事、有時會做勞作、有時會整野食(睇下o個日係咩做主題)、學下一d自理能力(如學習排隊去廁所)、同大小肌肉活動等等......(我記得係咁多)你可以打電話去問下或者去睇下。
英藝 tel:2808 0993

大宅

[quote]
不如攪個BB PARTY 吖,有冇媽媽有GOOD IDEA?[quote]

都好呀!
不過最"須"我地呢度無會所啦! :-( 如果唔係我地可以同bb去玩,佢有佢地玩,我地又可以傾下計!)

伯爵府

好媽媽勳章

billman,

唔該晒呀........收1歲-2歲架,甘我bb仲有1.5月先1歲喎....好等我打去問下詳情先.......我見你係雞仔個topic出沒,你仔仔係咪都係2005年出世架?

sarah,
我地都住天富苑,要見面好易架咋......可能已經見過,不過無相認之嘛..........好呀,攪下function大家見下面啦.....不過唔知點攪喎..

我bb係0508出世,我成日都去0508club度chat架,佢地有個1歲party,不過已經full左....你地有無參加呢d活動呀?

奶粉:
你地有無bb飲美素樂啊?我bb飲緊呢隻,不過成日都痾屎好稀,仲痾成2-3次,時好時壞,都成3個幾月架喇.....甘我禽晚咪同佢轉奶粉囉.....轉左思敏兒2號...飲左2餐,睇下佢適唔適應到,如果ok就飲佢架喇....

但係我仲有成3大罐+5細罐美素樂喎,想問下有無人同我換啊?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

billman 寫道:
[quote]
不如攪個BB PARTY 吖,有冇媽媽有GOOD IDEA?[quote]

都好呀!
不過最"須"我地呢度無會所啦! :-( 如果唔係我地可以同bb去玩,佢有佢地玩,我地又可以傾下計!)

大宅

雲妮彭
係呀!囝囝係雞仔o黎ga!佢3月2日出世!

首頁

尾頁

跳至