跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 2月靚媽- 自組親子playgroup詳情

Celiacat,
I will check it out at Taikooshing on this Wednesday. Do you want me to get one for you if they have it there?

大宅

滾筒 sounds very interesting, how to play & how much is it?

大宅

我諗住今日放工去銅鑼灣睇下先!如果有我幫你買埋,如果無的話就靠你了

大宅

monmonchiu 寫道:
Celiacat,
I will check it out at Taikooshing on this Wednesday. Do you want me to get one for you if they have it there?

我今日去了反斗城買了兩個,我可以俾一個你,你pm我啦

複式洋房

[quote]
celiacat 寫道:
我今日去了反斗城買了兩個,我可以俾一個你,你pm我啦

Thankyou celiacat, pls check pm.

大宅

[quote]
jackjackb 寫道:
celiacat,

我當日已經去

男爵府

celiacat,monmonchiu,pls check pm

男爵府

cleverbb,pls check pm

大宅

唔好意思,我覆了pm啦

別墅

Hi chickchick

我印象中好似見過你有張相你bb是玩緊個滾筒, 我當時都覺得好有趣, 可以講下點玩, 同埋對bb有什麼好處嗎?

大宅

chickchick,

I've replied PM la, pls check.
該用戶已被刪除

複式洋房

chick chick,
I have replied PM, pls check. Thankyou.

男爵府

各位媽咪好~

首先要交代下下個playgroup的進度先! 我地會再搞多1次playgroup,但因為我地只得1位媽咪因事缺席,而我家承承豬又黎玩,所以只能再叫多1位媽咪- cleverbb 加入。 不過我地遲些,如果時間許可,或者會再有呢類型的playgroup-sharing 既gathering,咁可以等多d媽咪join,bb又有機會識多d朋友仔喇~ :mrgreen: 多謝大家既支持和幫忙呢!!!!

請將會出席的媽咪收pm。

男爵府

nw22 寫道:

我印象中好似見過你有張相你bb是玩緊個滾筒, 我當時都覺得好有趣, 可以講下點玩, 同埋對bb有什麼好處嗎?

nw22,

係呀,我仔玩得好開心。
不過講開呢個玩具,我想提一提大家,一定要衡量baby當時的心情,體力,和本身發展進度。如果唔係,好易整喊baby,甚至整傷佢地。

要玩呢個滾筒,最基本baby要有好好的頸力,呢個係最重要的。 最basic玩滾筒可以比bb機會去feel下四肢淩空的感覺,放膽舞動四肢,為爬行作準備。

不過,係文字上,我好難去講出個筒點玩法,因為始終要因應每個baby的progress去配上唔同的posture和assistance,訓練佢手力,腳力,頸力,腰力,身體平衡,手腳協調,各方面.......個滾筒充滿氣 或是充半氣,玩法和效果亦有不同。

禁止訪問

別墅

我都有興趣playgroup, 希望下次有機會參加. :lol:

別墅

ic, 我bb的頸力都仲係爭d, 咁我遲d先同佢玩.

chickchick 寫道:
[quote]
nw22 寫道:

nw22,

係呀,我仔玩得好開心。
不過講開呢個玩具,我想提一提大家,一定要衡量baby當時的心情,體力,和本身發展進度。如果唔係,好易整喊baby,甚至整傷佢地。

要玩呢個滾筒,最基本baby要有好好的頸力,呢個係最重要的。 最basic玩滾筒可以比bb機會去feel下四肢淩空的感覺,放膽舞動四肢,為爬行作準備。

不過,係文字上,我好難去講出個筒點玩法,因為始終要因應每個baby的progress去配上唔同的posture和assistance,訓練佢手力,腳力,頸力,腰力,身體平衡,手腳協調,各方面.......個滾筒充滿氣 或是充半氣,玩法和效果亦有不同。 [/quote]

男爵府

今個星期日23號會參加playgroup的媽咪,

記得check番我先前的pm,記住個時間地點。如收到先前的pm,請覆我,以便我地得知你係知道先得架~

果日,因為無music player所以無得sing song喇~先行多謝本來認頭負責lead呢part的媽咪先 :mrgreen: 我地會改為學bb按摩呢~~

另外,大小肌肉,照舊帶樣玩具黎~ 今次我地要d bb能夠渣住,敲得既野,例如無聲的bok bok槌,又或者1個大抹手紙入面個芯都ok架。 滾筒,我會教埋第2part,如果想學就帶埋黎(黎到先吹啦)。我仲會教bb踢ball ball,係集體遊戲。有ball架喇~ 唔洗帶ball黎喇~ :mrgreen: :mrgreen:

share部份,當然唔少得書展,仲有咩topic係想discuss的,請告知大家,有個準備嘛~

最後,[size=large]plastic mattress都係自備,記得帶哦!

別墅

Hi Chickchick,

I'd suggest to share the preparation of baby food as Baby will be 6 months

首頁

尾頁

跳至