自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女小四,以前K1-P2我好緊張佢既功課,我有谷佢,但我是親自教的。到P3下學期,我工作太忙,於是放手了。幸好佢底子不差,成績都有進步。亞女性格沒要求,不會push自己,拿100分和唔合格的心情都是一樣。所以我放手後只有一個要求,就係功課一定要拿A,否則重做。我既用意係功課用心做,當做溫左書,我知道佢一定唔會花好多時間溫書。在冇乜花時間溫書,她也拿8-90分,不錯吧。但前幾日有位媽媽說她女兒拿90幾分(好近100),其他人話這些分數不值一哂(我相信那位媽媽不是哂命,只是擔心女兒不及其他人),究竟現在教育制度對小朋友的要求是否太過份呢?兩年後,亞女要考中學了,現在已有好多朋友問我打算幫亞女考甚麼中學。說實話,按照我係bk既理解,我個女既成績可以話唔見得人,我又有甚麼選擇呢?老實說,我不想亞女讀一間程度深,要花好多時間溫習的學校,因為青年人應多參與活外活動,増廣見聞。但我女英文成績好好(拿94分,但那6份全是漏寫full stop), 我不想放棄英中,有那些學校兩全其美?好頭疼

恩盈    發表於 13-1-17 11:31
961123    發表於 13-1-17 11:19
961123    發表於 13-1-17 11:19
車仔人    發表於 13-1-17 10:20

男爵府

回覆:cy101 的帖子

每科都拿8-90,只是這裡有好多媽咪都話要90分以上先叫合格

男爵府

回覆:vet 的帖子

是那幾間?

男爵府

回覆:小倩 的帖子

叫佢讀女校,佢抑鬱症都似佢又粗魯,又\"le fe\"

男爵府

引用:Quote:原帖由+yuenwa+於+13-01-16+發表我女

原帖由 patpat234 於 13-01-16 發表
你講緊那位媽咪係我。從前我對佢地要求好低,尤其是大仔,當年只希望佢份卷肯寫名同唔撕爛交卷我已心滿意足 ...
你個女比我個女當年叻好多啦,我女當年常識卷,佢答用地拖抹窗啊 我自從3年前開始唔開電視,利用睇電視時間,教佢做下家務,佢自己畫下畫,串下珠仔,研究下Michael Jackson, 佢先有返d sense。

男爵府

引用:80+並非唔見得人,但你話想入band+1就危d.佢

原帖由 Jasmine-4711 於 13-01-16 發表
80+並非唔見得人,但你話想入band 1就危d.

佢只係小四,仲未呈分,如你上班冇時間,何不去補習谷下.
其實直資的程度和教學模式和津校有甚麼不同?直資可以自己選學生,要求不是更高嗎?大部份的直資校風好嗎?

男爵府

引用:Quote:mother904+發表於+13-1-16+23:34+你

原帖由 patpat234 於 13-01-17 發表
培養佢自律、自理同自信當然重要, 但升中係睇成績....唔係睇自律、自理同自信 ...
自律,自理,成績表或面試未必反映到出來。但自信對面試好重要。

男爵府

引用:Quote:SandyWu+發表於+13-1-16+23:10+no+tv

原帖由 patpat234 於 13-01-17 發表
當年阿仔係早期訓練時,心理醫生叫我地唔好要部電視如果唔係就唔好再見佢...

果時阿仔會朝早5:00爬 ...
以前我覺得唔比小朋友睇電視,會令小朋友變得好無知。但自從唔睇電後,亞女有時間睇下書,上網找資料,學習新事物,就好似之前鑽研Michael Jackson既音樂。我有比亞女睇電影,佢最鍾意Johnny Depp。每朝早,亞女邊食早餐,邊聽電台。或許亞女係學校不可以同同學講電視,但小朋友一定唔會冇話題。

男爵府

引用:係香港讀書,根本就冇選擇的餘地,只有適者

原帖由 VKwan 於 13-01-17 發表
係香港讀書,根本就冇選擇的餘地,只有適者生存!
我仔讀傳統學校,幸好佢成績還過得去,雖然如此, ...
我女三年班有次英文測驗,題目要求short answer,佢冇留意到,佢答左complete sentence, 句句子仲好完美無瑕,可惜一分都攞唔到

男爵府

引用:Quote:yuenwa+發表於+13-1-17+00:44+以前我

原帖由 小倩 於 13-01-17 發表
我無俾佢哋睇爆旋陀螺 & BS, 佢哋咪一樣識講
係,我女都未睇過,但都識

男爵府

引用:阿仔小一,今次中文考試有進步85分,原本很

原帖由 火柴人媽媽 於 13-01-17 發表
阿仔小一,今次中文考試有進步85分,原本很满足,但看完後,覺得自己要求太低!

...
不是你要求低,而係個system要我們有不合理的高要求。

男爵府

引用:8、90都話唔見得人,呢D究竟係邊度出左問題?

原帖由 曾開心 於 13-01-17 發表
8、90都話唔見得人,呢D究竟係邊度出左問題?唉,我地可能要搵洞捐.
這裏的媽咪話,8-90分,入唔到band 1中學

首頁

尾頁

跳至