嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點餵菜蓉果蓉?Please Help !

我個仔剛足六個月,上星期開始食餬仔,禽日去健康院姑娘話已經可以開始食粥、肉、菜、水果蓉,仲係每日每樣野都食d,好複雜阿!我想問下:

1) 肉蓉係咪加入餬仔或粥仔裡面?食兩餐就加兩餐?
2) 粥仔煲完有無飯粒?要隔榨嗎?隔走埋d肉?
3) 幾時先食果蓉?兩親之間定食完奶或餬/粥就食?
4) o甘菜蓉幾時食?同肉一齊加埋入餬/粥?定空口食?
5) 菜蓉用咩菜整?買樽裝嬰兒菜好嗎?
6) 樽裝食品開左後食唔晒可以放入雪櫃幾多日?

Sorry好多問題 可以分享下嗎

大宅

Re: 點餵菜蓉果蓉?Please Help !

esp 寫道:
我個仔剛足六個月,上星期開始食餬仔,禽日去健康院姑娘話已經可以開始食粥、肉、菜、水果蓉,仲係每日每樣野都食d,好複雜阿!我想問下:

1) 肉蓉係咪加入餬仔或粥仔裡面?食兩餐就加兩餐?
不用吃肉住,點咬?而是用肉做味而已。你可先比節瓜,翠肉瓜做蓉,不加任何調味,已好好味啦。
2) 粥仔煲完有無飯粒?要隔榨嗎?隔走埋d肉?
可以用真空煲,又可煲耐些,不要一開始就有粒。
3) 幾時先食果蓉?兩親之間定食完奶或餬/粥就食?
我仔7個月,我一日一餐而已,下午時份吃木瓜或蕉蓉,好好。
4) o甘菜蓉幾時食?同肉一齊加埋入餬/粥?定空口食?
加入粥,我到現在都未吃肉,不過用肉整味。
5) 菜蓉用咩菜整?買樽裝嬰兒菜好嗎?
我不比嬰兒菜,我日日新鮮買,新鮮整。
6) 樽裝食品開左後食唔晒可以放入雪櫃幾多日?
最好2日內,有剩自己吃

Sorry好多問題 可以分享下嗎

希望幫倒你少少 :mrgreen:

複式洋房

gu媽

唔該晒 o甘係咪煲粥時落塊肉,出味後撈走,再加磨容的節瓜/合掌瓜?

大宅

複式洋房

esp,

我孖b9個幾月(足7個幾月), 我都係仲未開始俾肉蓉佢地, 依家一日食一餐米糊+菜蓉, 下午茶就食果蓉.

我自己湊孖b己經忙到死 , 跟本無可能日日整禁多蓉, 睇書教可以一次過整多d, 然後分落d細盒仔再放冰格frozen, 可以存放2個月, 要食時就一盒盒拿出來解凍, 我依家都係用依個方法, 比較適合我既情況.

首頁

尾頁

跳至