婦女醫護

跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

Re: 有抑鬱症病人或康復者嗎?

dear nikitaki:

我沒有宗教信仰,但在我患病的日子裏,但我曾經有尋找信仰的意圖,但我最後放棄,因我不是真心真意,只是尋求一個心靈的避難所,而當我地心靈和情緒發生大災難的時候,最急切需要的是尋找一個值得依賴的人,當然大部份人都認為家人是最合適的人選,但家人未必可以真正了解你的心情,想法和可以幫到什麼,只會認為你鑽牛角尖,但不要怪他們,因為這個經歷只有你最有切膚之痛,那種入心入肺的傷痛就只有做媽媽既你最深切了解,感覺亦只有自己是最明白,旁人是無法理解的。

所以,如果自己幫唔到自己的話,現在最急切需要尋找的人,就只有"醫生",不要當自己有病,因為這是會有痊癒的一天,最緊要的是自己努力,要勇敢面對不能逃避,不妨對你信任的人大哭大嚷,發洩情緒,不要抑壓。記住! 你仔仔是你的一切,你又何妨不是你仔仔的一切,做人母親我想你都希望女兒可以開心地成長,你不開心你有壓力,你仔仔一樣要承受,希望你明白生命是脆弱的;應儘量體會親情的可貴,要給悲傷一個限期,生命,親情是你不能預知的未來,要貪心d,享受得一日得一日。

(雖是老生常談的說話,但亦是事實,不要怪我長氣呀!加油)

大宅

好媽媽勳章

前幾日心情差到極點, 老公對我既忍耐更加少, 兩公婆又吵個不停, 到頭來, 大家都講咗D好難聽既說話, 收到收唔番!而家都仲un住un住咁, 哎........ :-( :-( :-(
我同意有時想哭就哭係好好既發洩, 我有同我老公講過, 俾小小空間我發洩下, 由得我, 但佢就係忍唔到, 覺得我好煩!!!
我曾經同我一個要好朋友講述我既情況, 佢係第一個話我聽, 想哭就哭, 想叫就叫, 發洩咗出嚟, 對自己會好D, 佢係第一個人覺得我係冇問題既人, 佢好認同我, 我諗我要既就係咁既認同感!!!而唔係一味叫我諗開D既人!!!!
好可惜既係我個朋友佢真係好忙好忙!!!有時會覺得好難揾到真係對自己好既人, 所以就更加唔想煩到佢地!!!
大部份既朋友都選擇離棄我, 家人感到心痛, 最接受唔到既係6299當我係温疫咁避!!!! 哎!!!!!
但我都唔想放棄, 仲有對仔女要我照顧, 佢地係我既全部, 我都係佢地既全部, 所以大家一起努力吧!我相信有光明既明天!!!

民房

我自己都唔想同人提唔開心的事,好似前排病,做手術. 同老闆講,佢係public area大聲問我入院的事,我心底明佢係關心我,無在意我會唔開心,但唔知點解我之後走去廁所喊,好怕見到別人,驚佢地問,好似要掀開個瘡疤比人睇咁,又唔覺佢地係擔心,只係八卦. 又覺得不停講自己個問題好討厭,點解好似一定要比人問,我又一定要講黎應酬佢地. 我諗我真係越黎越病.

民房

人生總會有起跌,遇到不開心大哭,大叫或情緒失控,是每個人都會發生的,有誰會不哭,不笑呢? 不要誤把正常情緒鬱結當作病呀!否則無病都變有病!

抑鬱症是經過多個月的情緒失控或不明因的問題....等.再加上醫生的判斷,才可算是呢!

有病的亦不要將所有問題(懶散,故亂吵鬧...等)推在自己個病.有病不是大晒,成年人要懂得控制自己,正視問題,否則就算老公更有耐性都頂唔順吧! (就好像一個老人家在巴士上大搖大擺的說:我係老人家,你地快d讓我坐! 唔係唔想讓,而係使唔使咁巴閉!老人家都唔係大晒!) 唔知大家認唔認同?

教會這個問題亦是令我又愛又恨!愛:因為在教會上聽道及唱詩..等令我感到莫名的舒服,恨:就是他們太過份熱情,但了解不到每個人所須的要求!有些人只要求一個HELLO,有些就希望你問到天腳底. 點解睇醫生都要找相熟的,就是他們會了解你前因才判斷後果! 盲目的關心等於煩厭! 但不要因為這樣而影響對主的信心.

別墅

我同意老公更有耐性都頂唔順,我就係最怕煩到我老公,我老公一星期都有三日要係大陸工作,唔返黎訓,有時打返屋企,第一件事就係問我有無事,有無唔舒服,我叫佢唔好再問我啦。唔通係佢心中我係咁無用,我唔想做一個煩人的老婆,我只想默默承受自己的痛苦,唔知點解我常常感受唔到家人(爸媽和姐妹) 對我的關心,常常猜疑家人對我的感情,有時覺得佢地好討厭我,但我老公話我多心,說她們只是緊張我才說重話,但我還是改變不了自己的想法,有時想打比佢地,我怕煩親佢地,令自己又再墮入悲傷,我又無真心朋友,這又令我很孤獨,撫心自問,自己對朋友是義不容辭,但每一次都遇人不淑,騙財更騙去我對朋友的信心,現在,我每天上bk,當你們都是我的朋友,將我想講的話都說出來,我才感到自己原來都有同路人,更可在這裏互相勉勵一番。
該用戶已被刪除

民房

朋友媽,
我都覺得你老公好好他沒有對你煩厭,因為每次打來的第一句話, 都是你. 要珍惜呀!

同意有時會覺得自己比朋友添麻煩,但我相信真正朋友是不會怕的. 有家人的責
該用戶已被刪除

大宅

朋友媽~
多謝您既安慰~~當然我唔會怪您長氣啦~
尋日我睇完新聞 (撞死左bb女同爸爸果段)我真係發覺生命係好脆弱..相比我自己小產既事....我覺得真係小毛見大毛...
老實講...想哭既心情我多的事....
但係眼淚已經流唔出.......
尋日我終於搵左一大班朋友陪我好開心咁出黎玩左一晚~
朋友們見到我既第一句就係 :您食多d野啦...您而家好似塊紙咁瘦.....
係....我真係未試過咁瘦...就算生阿仔之前都未試過...而家係得返85磅.........

我亦唔想朋友/老公/所以關心我既朋友擔心...

朋友媽~放心啦~我會努力係痛苦中企返起身~經一事長一智~我希望呢件事呢我學識更加堅強~!!

別墅

DEAR 各位:

首先多謝大家的鼓勵,我會嘗試以欣賞的角度去看每一件事,看到 nikitaki 能從黑暗中站起來,能得到朋友的鼓勵而從新振作,真的是一件令人快慰的事,有事或心情不好,不妨上黎talk
該用戶已被刪除

別墅

DEAR 金釒:

你是否有一些不能忘懷的事而令你耿耿於懷,不妨講出來。不要再嚇你老公同小b了,只要你閉上雙眼,回想和老公小d開心的片段,再想想小b天真的笑臉,你捨得嗎? 父母養大你,希望見到你開開心 心就老懷安慰,你忍心他們傷心難過嗎? 問問自己是否沒轉圜餘地,再給自己一個機會,每個人都有自己的責任,責任亦總有完的一天,千萬不要把自己變成別人的責任,小b是會長大的,要堅守自己的信心,不要逃避,要開開心心享受小b成長的每部份,給小b美好的童年回憶,將來大家都唔知,無論湊小b有壓力又好,家庭或經濟有壓力又好,總有解決的方法(要天上月亮就話無可能

民房

DEAR 金釒
嘩!你思想偏了,容我誇張少少,請盡快看醫生,一定要立即,這是隋時影響你及家人的, 可能你係有些心事及情緒,但己偏離了, 講真我有抑鬱症時,也從沒有想過!!

我希望認真考慮一下,如果你還是時常想到這地步,請盡快去看醫生了! 祝你及bb早日開開心心生活!
該用戶已被刪除

別墅

不要這樣想呀!錯誤!知唔知,你是為你自己而活,不為任何人呀! 小b是另一個個體,是會有一天離開你過自己的生活,這才不過是十年間的事,我也是30幾歲,也有不知自己為誰而活,我也是每月要支付龐大的開支(因為我要睇埋私家骨科),而自己又無工作,老實講,這是我付擔不起的開支,每月都要超支,但我想這是上天給我的鍛練,要我改變自己,要我改變對錢的看法,要我學識開心自在,雖然我還在學習階段,但湊仔的日子看似漫長,但他長大的速度又是你意科不及,到時你又會懷念小b日日要煩你的日子了,那何不好好享受一下,不要到時先後悔沒有和小b在童年時享受親子情,我由個女BB個陣(現已8歲),每有不開心就會摟緊個女對佢講"I  LOVE YOU”,咁佢都會對返我講然後又摟緊返我,到現在都係咁,看似肉麻,但這會令我很窩心和會開心返D,記住!你是小朋友仿效的對象,你做咩佢又會做咩,試下我個方法,或可改善你對小b的感覺,你試下多d對住小b笑,包佢唔再哭鬧,那你的心情又會唔同d啦!

大宅

好媽媽勳章

金釒 :
唔好咁睇唔開啦!生命係好重要, bb係你賜俾佢生命既!試想想bb出生那刻, 一個小生命孕育係靠你, 你睇下bb而家幾大? 係你好好養育佢,佢先至會有咁大!!小小不如意, 不打緊, 想想開心既事, 又會過得易D!!!
我老公有遺傳病, 佢唔長命, 仲要由而家開始要為病發打算!
我D仔女都會有50%會遺傳到, 但係我真係從來都冇諗過要放棄佢地任何一個, 所以為咗佢地我更加唔會放棄自己!!!
你都唔好放棄呀!!!我會支持你嫁!!!有咩唔開心既咪上嚟傾下囉!!!我地都好樂意去聽!!!
生命真係好重要, 要珍惜!!!!

別墅

該用戶已被刪除

民房

做人真係不應這樣灰呢! 行出街碰到的十個可能有7個比你苦,比你痛...咁點呀?咪又係繼續行!病人唔想病唔想死就控制唔到,但你所有事都是控制到的,一邊在怨,怨怨下就過

洋房

今天的報紙報導:

長者練氣功 紓抑鬱徵狀

氣功可強身健體,原來亦可減輕抑鬱徵狀。理工大學及葵涌醫院一項研究發現,抑鬱長者進行16周氣功後,其情緒、自我勝任、生理及社交等方面,均有改善,亦較另一組閱讀報章16周的對照患者的情況佳。

葵涌醫院 夥兩大研究

研究人員相信,可能是氣功影響神經內分泌及皮質激素,有助減輕抑鬱徵狀。

理工大學康復治療學系、葵涌醫院及美國University of Wisconsin於04年一項研究,在本港非政府長者護理中心招募82名抑鬱或出現抑鬱症狀的長者,分兩組研究。

一組練氣功16周,每周3次、每堂30至45分鐘,並再每日練習15分鐘;另一組則閱報16周。研究員在研究開始、中段及完成後均作問卷跟進。

改善社交 身心更健康

結果發現,練氣功的抑鬱長者在自我勝任(self-efficacy)、生理健康、心理健康、社交、整體健康方面,與未耍氣功前比較,有顯著改善,結果亦較對照組佳。

現時香港社區約有25%至40%長者有抑鬱徵狀,但經常使用的抗抑鬱藥等療法,效果並非十分理想。目前抑鬱症相信是由HPA軸及促腎上腺皮質激素過度活躍所致,而研究員認為,講求沉思、呼吸練習及身體活動的氣功牽涉HPA軸、以及影響皮質激素的免疫系統,故有助抑制皮質激素,減輕抑鬱徵狀。

首頁
45678...9

尾頁

跳至