跳至

首頁
34567...58

尾頁

珍珠宮

Re: 2006年8月入讀啟思(青衣)既家長一齊傾下啦!

聽講如果小朋友入學既時候未戒片, 佢地返到學校, d 阿嬸會除左佢地塊片, 咁如果濕左咪冇褲換 ?-( C 啦, 我幫阿仔預左一套校服咋喎

男爵府

cway, charlotteling,
我都係預左一套校服only.不如星期六再問多一次丫
我個囡未戒片片呀, 我99無幫佢戒呀. .
我會請2~3日假左右.
查實除左dr. kong 同埋中環果間之外, 仲有地方可以買到鞋?

大宅

Dear all,

about 戒片, no need to worry bo.

Hayhay already戒片(daytime),係學校幫手戒ga. 佢兩歲番學時仲要著片, 老師同校長都話唔緊要, 學校會幫手戒, 不過最好俾佢地著學習褲. 姐姐唔會除左佢地條片ga, 老師會定時帶佢地去toilet. (記得在家要配合bo, 定時帶佢地去toilet)

萬一濕左, 學校會幫換spare uniform. Hayhay 大概1.5月就戒左片, 識得話要"shu-shu". e家出街都無著片片loo.

Hope my sharing help u la.
~-~-~-~-~-~wingwingchu

男爵府

cway,

係呀, 係屋企定時定候同佢去, 同埋係屋企唔好著片, 淨係著條底衭, 如果佢要"shu shu", 但又未識講而佢又"shu"左落地同整濕左條衭, 一來佢又唔舒服, 二來佢就會知又去toilet, 我個仔個時都唔係好肯去的, 但真係要花的時間, 同埋要工人合作.

我個時都有問過學校, 片片的問題, 佢地都是叫我帶條學習衭係書包就Ok, 又無話又多套校服喎 ?-( , 我都係買左一套咋

我唸老師佢地有辦法的, don't worry.

維尼BB.

你可以去jusco, wingon. sincere, 千色店, 同埋的屋村商場都有0架

珍珠宮

wingwingchu,

如果學校有spare uniform, 咁我就冇咁擔心lu

Hay Hay 都好叻喎

珍珠宮

charlotteling,

我而家冇咁擔心lu :mrgreen:

珍珠宮

維尼BB,

返學鞋我都未買架, 希望呢兩日可以攪掂啦 :mrgreen:

大宅

o個時我係去荃灣Jusco樓上o個層買, 唔知e家仲有無呢?

珍珠宮

你地有冇整name label 放佢地d 書包呀 我冇整, 不過唔整會唔會mixed up架

男爵府

cway,

無唸過喎 , 如果有相我唸我個整張相落去 .

你地攞左校服未呀 ?

珍珠宮

charlotteling 寫道:
cway,

無唸過喎 , 如果有相我唸我個整張相落去 .

你地攞左校服未呀 ?
未呀, 有得攞啦咩

珍珠宮

我其實咩都未攞喎, 唔係星期6攞咩

男爵府

唸住早的攞早的試下

珍珠宮

charlotteling 寫道:
唸住早的攞早的試下
你攞左啦 學校冇通知我既 :-(

男爵府

charlotteling, cway,
我今日又聽到另一bk mami話, dr.kong 白色鞋好易會甩表面架, 所以唔建議買.

另, 我都未取校服

珍珠宮

維尼bb 寫道:
charlotteling, cway,
我今日又聽到另一bk mami話, dr.kong 白色鞋好易會甩表面架, 所以唔建議買.

另, 我都未取校服
thank you for your advice

大宅

.
cway 寫道:
你地有冇整name label 放佢地d 書包呀 我冇整, 不過唔整會唔會mixed up架

書包有個位放名牌, 唔會mix.

反而要stick label on 杯&毛巾盒

男爵府

ALL,
查實要帶咩番學呢?

男爵府

下mug 要帶杯&毛巾盒, 都無人通知過0既, 學校好似無咩交帶喎 ?-(

如果是星期6先講, 星期一就要返學, 咁都要俾的時間我地買0架

維尼BB,
更係唔駛去dr.kong買喇, :-|去運動shop買對plain小小, 又可以去街, 又可以番學 :lol:

珍珠宮

杯&毛巾盒我都冇預備喎, 究竟要唔要架

我都係打算去馬拉x 個類買波鞋

首頁
34567...58

尾頁

跳至