跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

我有比架, 食晒一個都無料到
Jomei 寫道:
manyeebb,
不如你試下俾bb吃火龍果啦...我囝囝次次食完就有得去poopoo...希望幫到你啦[quote]
manyeebb 寫道:
我有比呀, 而家試下1日1柸, 睇下會唔會好D, 而家已經轉返1號奶粉添, 睇到P.SON每次去到咁辛苦, 我真係好心痛[quote]
HoManYu 寫道:
[quote]
我想問邊隻乳酪?每次食多少?多少天吃一次? 食了有什麼好處呢?

其實我都冇研究過有咩好處ga!只係覺得yogurt有乳酸菌,而乳酸菌是人體中不可缺少的有益菌,有助促進消化及抑制腸道有害細菌生長.(我都係睇住杯大人食既yogurt打咋!)
而manyeebb b既情況又咁差,見佢話比益力多佢個b食, 咁不如比專for baby食既乳酪佢食, 就係咁之麻......
牌子冇記錯應該係yoplait,睇下幫唔幫到你click[/quote][/quote][/quote]

洋房

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

DEAR 各媽咪

可否提供一D 餐單給我,煲什麼粥仔

THANKS
鏗B

大宅

唉!真係煩死啦,呢排囝囝又節食啦,午飯我煮abc粉,點知佢直頭唔肯開口食,又哄又騙終於肯開口,點知一入口就poo出來,結果佢只肯飲湯,無幾耐仲要埋身食奶訓覺覺豬!
我都唔知佢係出牙仔唔想食,定係鍾意食大人有味的餸菜,所以唔肯食我整果dee食物,佢而家成日一餐開胃,一餐又唔肯食,完全無定向風,我都唔知點算好 :-(

別墅

呢排有咩新野比寶寶食呢 大家不如得閒黎傾下~

心樂到依家都唔 like 食乳酪, 上兩星期咁啱又比我見到一隻乳酪芝士糖, 點知佢又啱喎, 不過佢就成粒吞, 激死~

男爵府

話說2week前,承承同朗朗都係咁衰格,咩都唔肯多食,又係估佢出牙所以唔食,又再估佢係打歲半針所以無mood食,又估佢鼻敏感多痰鼻塞唔c服所以唔食! 最後睇e生about佢鼻敏感,問e生why why佢咁衰格唔食,e生答我: 佢玩野姐~!!!!!(因為承承佢係肯丫大口食,趙到咁上下先luer出黎噴!)

但又出奇地,呢個week佢又食番,食好多,又好快。我估佢地1期期的,個食量似係股市咁上上落落。呢排承承係低位插水後,懷疑受猛長期追捧,2餐飯食好多之餘,晨吉4點就醒要隊多支8安既奶,比咩佢都食。每日穫"食"回"排",因為食多,連all都多了1次,仲要係深夜的4點!!!!! 真係好鬼麻煩,好夢正甜既我總會聞到陣屎除,黑媽媽有個小矮人企係我床邊叫: 媽媽,wake up,i po po! 都唔知呢d情況會持續到幾時~~

返回正題~ 食咩好?? 又話說我地d bb越食越多大人送菜,鬼咁好味,我地果d bb送又點會有興趣? 調味又唔會落比佢,頂多比幾粒鹽咁大把! 所以我呢幾個月都係搵了d 鮮味蔬菜去調味!

甜 : 南瓜(超甜果隻),法邊豆(係正式果種)

帶甜的酸: 番茄(超甜去核),開罐茄汁豆(只比豆,2大羹)

咸: 日本海苔乾(無加鹽果隻,同飯1齊褒再剪超碎佢食埋),魚仔乾(無加鹽果隻,乾爭爭掉落blender攪成粉狀,1茶匙去撈飯)

夠香: 去皮雞肉(要半隻雞or 5隻雞亦喎)放飯面,再褒飯!

夠咸夠奶香: 1條芝士炒半隻蛋=>撈飯

至於點mix為1餐,就各人隨意喇~但以上的食物都係1week只可以每隻出現1次,呢個係健康均衡飲食問題。

講開abc粉,我好耐無比個衰仔食,只比通粉。因為佢1見碗野有字母,就會指定要果羹要有d咩字係入面!!!!!! 有時篤爛個字,or搵唔到,佢就ee哦哦,又會唔食又話要搵又話要倒出黎睇。我試過1次呢d場面就怕怕,佢衰格到食了個G字,再同我講eat G,再用手挖番口果啖野出黎搵個g字,都妹到1 pet pet,搵唔到就巔! 講起都想死呀我!

伯爵府

chick,
比你笑c我啦
星期五是無飯主婦日

大宅

哇哈哈~~
承承好野~~~~
2子之母

別墅

原文章由 chickchick 於 07-9-17 14:09 發表
講開abc粉,我好耐無比個衰仔食,只比通粉。因為佢1見碗野有字母,就會指定要果羹要有d咩字係入面!!!!!! 有時篤爛個字,or搵唔到,佢就ee哦哦,又會唔食又話要搵又話要倒出黎睇。我試過1次呢d場面就怕怕,佢衰格到食了個G字,再同我講eat G,再用手挖番口果啖野出黎搵個g字,都妹到1 pet pet,搵唔到就巔! 講起都想死呀我!

男爵府

chickchick,

你講得好好笑呀!!! 都唔明小朋友, 食量好唔穩定呀! 我個女都係咁衰, 一時咩都食, 一時又唔肯食, 我諗佢地真係 "玩野".

大宅

哈哈,承承咁搞鬼,真係要打屁股呀!
朗朗而家貫徹兩日食一日唔食的狀態,無佢符,前兩日中秋節做節,爺爺親自下廚,我諗住朗朗咁鍾意食大人餸,今次做節咁開心,唔另外煮俾朗朗,點知佢唔領情,食了兩啖就四圍走!
不過咁都好,事關爺爺成日認為我另外煮俾朗朗,朗朗因為dee餸菜唔好味,所以間唔中就玩絕食,今次美食當前佢都唔領情,證明佢係玩野,唔一定關餸菜事
仲有呢,我呢排間唔中用烤板(即係成龍同拳王賣廣告果隻牌子)烤雞扒俾朗朗食呀,又唔駛用油,我通常落少少無鹽香草,烤完唔肥又香口,朗朗不知食得幾開心,一小塊雞扒加埋雜菜送飯,好味道

男爵府

celia,

你夜媽媽先黎講烤雞扒 我突然肚餓呀~~野~~~
所以朗朗咁like食都係好正路!

講開雞,承承又係呢round好like食雞,以前牛牛第1,家陣雞肉第1,1開飯見我地夾肉就話要chicken,anytime有野食(something like係肉的,都先問我地要chicken)都問chicken。我話唔係chicken,比佢望過(隻衰仔又知唔係chicken喎,轉口叫pork或fish),佢都會走開,但又念念不忘地過1陣又"叫雞"。

最經典係: "we'd like to go to mcdonald's,what do you want to eat?" 佢識答我mcnuggets! 真係french fries都靠邊站呀! 最慘同佢食好煩,要先起走個脆漿+剪開幾粒+比叉佢吉,1合先得6舊,佢食我2舊,我得4舊又唔夠飽,叫多個包,又多得滯!

呢3日,佢又開始食量忽上忽落,見佢又似出牙,我估都係再插水的多。都係唔好買咁好送比佢,免得倒~~

丫係,呢排佢學夾送,佢1舊舊自己夾,我cheap到搵薯仔泥==>初個ball比佢夾黎食,再比d 豆同菜佢夾黎食 + 幾舊雞肉,咁就夾晒1餐,仲要比個好大的碟佢,跌極都係個碟上,唔洗執佢手尾,正正正

大宅

原文章由 chickchick 於 07-9-29 00:45 發表
celia,

你夜媽媽先黎講烤雞扒 我突然肚餓呀~~野~~~
所以朗朗咁like食都係好正路!

講開雞,承承又係呢round好like食雞,以前牛牛第1,家陣雞肉第1,1開飯見我地夾肉就話要chicken,anytime有野食(something like ...

chick
承承咁叻叻,學夾送添呀!
朗朗成日衰唔專心,一路食一路掛住四圍望,如果在屋企食飯,簡直無一張椅可以困住佢,上上落落highchair,通屋走,如果佢自己用匙子不食物,實搞到一地都係,今日朗爸放假,我地一齊出街食飯,我地俾炒飯佢食,佢勁鍾意食,結果每一匙都好專心咁望實,驚死倒瀉我地唔俾佢食,又食得幾好喎!
唉,有時我覺得朗朗好多事唔係做唔到,而係因為唔專心及心散,搞到做得唔好,真係難搞

首頁

尾頁

跳至