跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

咁又下呀,你臭b大份好多,所以頂住個肚,

大宅

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

奀皮仔張餐椅click有得睇
反斗城有得賣,可摺合成一個公事

大宅

KnN 寫道:
[quote]
MS_LAU 寫道:
想請問妳:點可以將新鮮吞拿魚整得冇咁腥?我上次將三文魚碎放落abc粉比bb食,點知就整到好腥
唔係大人先怕腥嗎??我2個仔囡都勁鍾意魚油果d腥味.
所以一路都無諗過佢地怕腥唔食呢個問題.

一係你試下唔好煮咁內,同埋加埋番茄一齊蒸,咁應該無咁腥[/quote]
我都覺得bb唔怕腥喎,我媽咪晚晚用魚湯煲粥仔或瓜茸粟米蓉魚肉更俾朗朗食,我聞到都覺得腥,但朗朗不知食得幾滋味

大宅

我囝囝好鍾意食瓜菜,佢食過菜心,紅菜頭,椰菜,豆苗,波菜,白菜,椰菜花,西蘭花,肉豆,合掌瓜,冬瓜,節瓜,粟米,翠肉瓜,南瓜,紅蘿蔔,白蘿蔔,蕃茄(食過但好似有少少敏感,同埋可能嫌酸,唔係好鍾意食)
佢亦好鍾意食魚,最多食倉魚,馬友魚,紅杉魚,鯇魚(宜家唔敢食),大魚,膠魚,三文魚,石斑,桂花魚等等
肉就只係豬同雞,麻麻日頭通常將所有食物撈入粥餵,婆婆夜晚就用魚湯及肉餚粥仔,然後瓜菜及魚分開餵,佢唔係好鍾意食粥仔,唔係下下肯開口食,但一話瓜瓜/魚魚/菜菜就張大口食

大宅

monmonchiu
你囡囡多唔多野敏感呀!我囝囝都係對蕃茄有少少敏感,對牛奶花生又有敏感,之前佢食有牛奶成份的餅餅都唔得呀,仲有我食牛肉及海鮮佢都敏感,所以我都未可以俾牛肉佢試呀
不過我諗你個多月後可以再俾少少佢試下,可能佢大個dee又無咁易敏感呢

大宅

我囝囝每隔幾日就有一日係齋戒禁食,今日全日食唔夠半碗粥,奶又唔係食得特別多.婆婆先兩日先講話覺得佢奀咗,真係令我煩惱

大宅

雪印鹹dee呀,

大宅

朗朗呢幾日開始食飯呀!其實我一直覺得佢唔係咁鍾意食粥,次次都要迫先肯食,加上過幾日去澳門,好難煲粥仔,所以俾佢試食白飯,試過用魚肉瓜茸送飯,昨晚用babyfood送飯,佢都食得幾好,便便都正常,但唔知佢係唔係感到食飯比較乾,佢食飯期間飲好多水,比以前多好多,希望佢食得越來越好啦

大宅

有無二月bb已經食大人飯呀,朗朗一直唔係好鍾意食粥,通常一餐食一餐唔食,今日邊食粥邊喊,只係肯食瓜瓜,但昨晚我去家姐屋企食飯,佢地慣食紅米溝白米,我用雞肉及豆角蒸俾佢做餸,佢的食量竟然同佢七歲的表姐差不多,又食得快又食得好,我而家十五十六,唔知好唔好轉食飯
但其實朗朗只得兩隻牙,究竟得唔得呢

大宅

我就來俾朗朗激死啦
我每次餵佢食飯,佢都食到好鬼乖,今日去62,99屋企食飯,我諗住叫99另外蒸dee菜及肉俾佢送飯,點知朗朗唔食,臨走時俾我個麻煩99串,早知叫爺爺煲粥啦,朗朗次次都食晒爺爺dee粥!

大宅

唉!真係煩死啦,呢排囝囝又節食啦,午飯我煮abc粉,點知佢直頭唔肯開口食,又哄又騙終於肯開口,點知一入口就poo出來,結果佢只肯飲湯,無幾耐仲要埋身食奶訓覺覺豬!
我都唔知佢係出牙仔唔想食,定係鍾意食大人有味的餸菜,所以唔肯食我整果dee食物,佢而家成日一餐開胃,一餐又唔肯食,完全無定向風,我都唔知點算好 :-(

大宅

哈哈,承承咁搞鬼,真係要打屁股呀!
朗朗而家貫徹兩日食一日唔食的狀態,無佢符,前兩日中秋節做節,爺爺親自下廚,我諗住朗朗咁鍾意食大人餸,今次做節咁開心,唔另外煮俾朗朗,點知佢唔領情,食了兩啖就四圍走!
不過咁都好,事關爺爺成日認為我另外煮俾朗朗,朗朗因為dee餸菜唔好味,所以間唔中就玩絕食,今次美食當前佢都唔領情,證明佢係玩野,唔一定關餸菜事
仲有呢,我呢排間唔中用烤板(即係成龍同拳王賣廣告果隻牌子)烤雞扒俾朗朗食呀,又唔駛用油,我通常落少少無鹽香草,烤完唔肥又香口,朗朗不知食得幾開心,一小塊雞扒加埋雜菜送飯,好味道

大宅

原文章由 chickchick 於 07-9-29 00:45 發表
celia,

你夜媽媽先黎講烤雞扒 我突然肚餓呀~~野~~~
所以朗朗咁like食都係好正路!

講開雞,承承又係呢round好like食雞,以前牛牛第1,家陣雞肉第1,1開飯見我地夾肉就話要chicken,anytime有野食(something like ...

chick
承承咁叻叻,學夾送添呀!
朗朗成日衰唔專心,一路食一路掛住四圍望,如果在屋企食飯,簡直無一張椅可以困住佢,上上落落highchair,通屋走,如果佢自己用匙子不食物,實搞到一地都係,今日朗爸放假,我地一齊出街食飯,我地俾炒飯佢食,佢勁鍾意食,結果每一匙都好專心咁望實,驚死倒瀉我地唔俾佢食,又食得幾好喎!
唉,有時我覺得朗朗好多事唔係做唔到,而係因為唔專心及心散,搞到做得唔好,真係難搞

首頁

尾頁

跳至