夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 你地覺得拍幾耐拖先結婚係最好?

最少兩至三年先結婚...了解一個人唔係咁容易架, 我就怕左六年, 其實拍太耐又會悶左D

別墅

拍拖無咩長度標準, 最緊要係你地係咪好sure了解對方, 你可唔可以包容到對方的缺點, 咁就算係幾個月都唔係問題啦!
我同我老公識左6年, 但係拍拖只係1年, 依家我地兩個都ok ga!

伯爵府

我覺得了解一個人唔係咁容易,起碼都要2,3年~

大宅

我同我老公拍咗三年拖,中間因為佢有第三者分開過一次,後來我原諒咗佢,結咗婚兩個月就有bb,以為好美滿,點知而家可以因為佢阿媽令到我地出現極大問題。

大宅

agreed!!!
烏租租 寫道:
拍拖同結婚係2回事,有d拍左10年拖,結左婚3個月就離婚,有d拍左3日拖就結婚,咁就一生一世,所以,無得話拍幾耐拖先結婚好吾好,而緣份先係最重要,吾知你又覺吾覺得呢?

洋房

我覺得要視乎兩個人的成熟程度, 彼此了解程度, 大家的經濟及事業情況......
我覺得結婚係要講feel, 但亦要考慮其他因素, 絕對唔係時間可以衡量的.

男爵府

畀面勳章

最基本係要有經濟基礎先考慮 :mrgreen:

伯爵府

agree!無$點結婚
emilymui 寫道:
最基本係要有經濟基礎先考慮 :mrgreen:

翡翠宮

在我黎講,越快越好
好唔知醜,好似恨嫁恨到流哂口水~~~

子爵府

米奇BB 寫道:
我以為你地拍咗好耐拖tim![quote]
pinkyhsy 寫道:
我同老公拍咗唔夠一年拖就結婚..唔係因為個女..係有咗之前都打算結婚架啦..不過有咗就再早d咁解..而家我覺得好好呀..好過好多啱啱拍拖或結婚嘅人架..
[/quote][/quote]

子爵府

我對上個男朋友...都拍咗5年拖...咪又係傾結婚果時有另一個..我即走冇面比...了解都好了解架啦..不過有時D野都唔到你話事..好在我走得快..如果唔係都遇唔到我而家呢個老公啦..
米奇BB 寫道:
我覺得了解一個人唔係咁容易,起碼都要2,3年~

大宅

agree
烏租租 寫道:
拍拖同結婚係2回事,有d拍左10年拖,結左婚3個月就離婚,有d拍左3日拖就結婚,咁就一生一世,所以,無得話拍幾耐拖先結婚好吾好,而緣份先係最重要,吾知你又覺吾覺得呢?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要決定結婚唔可以用拍左拖幾耐而去決定,我同舊男友拍左4年拖,日子越耐就發覺唔可以同呢個可以一生一世,後來分開左,我同老公拍左年幾拖已經覺得好適合,所以就結婚喇!

千祁唔好比時間黎影響決定婚姻大事呀!

伯爵府

我都知決定結婚唔可以用拍左拖幾耐而去決定...我識個朋友拍咗半年拖結婚...而家仔大女大...好幸福...又識一啲拍拖無耐結婚既人...有啲好幸福...有啲就成日鬧離婚...我開呢個topic唔係想話啲拍拖無耐而又結婚既人...係想睇下大家對呢樣嘢有咩睇法...

子爵府

唔好咁啦...大家傾下之ma...
米奇BB 寫道:
我都知決定結婚唔可以用拍左拖幾耐而去決定...我識個朋友拍咗半年拖結婚...而家仔大女大...好幸福...又識一啲拍拖無耐結婚既人...有啲好幸福...有啲就成日鬧離婚...我開呢個topic唔係想話啲拍拖無耐而又結婚既人...係想睇下大家對呢樣嘢有咩睇法...

伯爵府

我無嘢呀!可能我個topic題目令人唔會咗我想講咩啦!又可能我表達能力唔好啦![quote]
唔好咁啦...大家傾下之ma...[quote]

禁止發言

好媽媽勳章

別墅

好似其他人話齋,拍幾耐拖先結婚?無一定架。我同老公結婚前夠同其他人拍個拖,有長有短,到同老公一齊2個月左右佢已經話結婚,到排期註冊我哋先至5個多月。話咁快,到今年11月就結婚8周年,我哋已經有2幢"負資產",(1仔1女) ,重過埋7年之癢添。

大宅

同意

結不結婚真要看每個人的取向
對家庭生活有憧憬的人會早些結婚
而愛獨立的人則選擇遲婚
真的人人不同
怎會有標準的答案呢

烏租租 寫道:

子爵府

米奇BB 寫道:
我無嘢呀!可能我個topic題目令人唔會咗我想講咩啦!又可能我表達能力唔好啦![quote]
唔好咁啦...大家傾下之ma...[quote]

首頁

尾頁

跳至