樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

供樓-利息疑問

我己賣了層樓如18/7簽正式合約
銀行供款期日(過數)為16/7
銀行尚要我交下期的利息(即16/8)
這樣計法是否正確?

many thanks'

yy-bb

大宅

Re: 供樓-利息疑問

銀行唔會理你幾時簽正式合約, 只關心你幾時來屬契, 屬契即是將欠銀行的錢還返俾銀行, 在不拖欠銀行任何債務的情況下, 銀行將份樓契放返出來, 交與新買家指定銀行.

屬契日如果過了供款日, 銀行會根據當初同你簽的合約來收最尾期的利息, 有d銀行係逐日計, 有d就過一日當一個月計 (好似停車場收費咁).

YY-BB 寫道:
這樣計法是否正確?

yy-bb
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

hkchina2000;

好多謝你的分析,好詳細

我就係18/7屬契,屬契日啱啱過了供款日---2日咋
就計我成個月利息喇

hkchina2000 寫道:
銀行唔會理你幾時簽正式合約, 只關心你幾時來屬契, 屬契即是將欠銀行的錢還返俾銀行, 在不拖欠銀行任何債務的情況下, 銀行將份樓契放返出來, 交與新買家指定銀行.

屬契日如果過了供款日, 銀行會根據當初同你簽的合約來收最尾期的利息, 有d銀行係逐日計, 有d就過一日當一個月計 (好似停車場收費咁).

[quote]
YY-BB 寫道:
這樣計法是否正確?

yy-bb
[/quote]

大宅

唔洗客氣. 介唔介意講下係邊間銀行啊? 我有朋友上個月係工商(前華比富通)屬契就按日計.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

咪就係恒生囉
哎!!! 真係揾我地笨....

大宅

呢 d 野間間銀行唔同,賣樓前應該搞清楚,睇下交樓日期使唔使配合番。

不過,講真樓價至最緊要!!如果岩價,而買方又唔肯遷就個交樓日期,咁雖然明知可比多一個月息,都無辦法啦。

大宅

YY-BB 寫道:
咪就係恒生囉
哎!!! 真係揾我地笨....

好! 等我記住佢.

首頁

尾頁

跳至