自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

多謝各位的祝福同讚賞
我真係好好好開心咁多jm欣賞我的DIY~~~
通常臨結婚,新娘都努力減肥,扮靓,做facial,敷MASK,修甲之時
我係全部都無做~~~
我忙於DIY
甚至因為結婚前一晚插花,整到手指捆曬d葉汁,全部指甲邊捆曬啡啡綠綠色,超級核突
我要到臨出場前才匆匆求其搽深紅色指甲油遮醜(仲因為咁而滴左兩滴深紅色指甲油落婚紗)

其實外國好多DIY Wedding的網站可以參考
如有需要可以pm我
除了婚禮之外,
小朋友的生日會,新年,聖誕都可以自己動手做裝飾
有jm問布波波球點做
我將做法放左向相片下面
波波可以做成紅色,加流蘇做新年裝飾都得~~

而另外DIY姓氏利是封個POST已成待查文章
可能因為我POST左淘寶link同賣DIY用品的link
如有需要pm我啦

我剛剛12年12月完成左我的南丫島DIY婚禮
又來分享下
我係好自豪自己擁有一個DIY婚禮(最難忘係DIY呢樣,哈哈~)
原本我係打算所有製作一個人完成
不過最後都有好朋友的協助,
包括一班向BK認識的好姊妹!!!無錯!
我真係向BK結識到一班好姊妹~~~
係佢地幫我將我的DIY佈置得咁好,完全係我心中所想~~~~
多謝佢地的支持,我地已經識左有3年,呢3年我地無所不傾,緣分真係好奇妙~~~~~
佢地睇住我減肥,識男朋友,肥左,結婚

我由10個月前開始計畫wedding party
我就已經開始儲玻璃樽
包括飲品樽,意粉醬樽,酒樽,腐乳樽,細至鹽樽我都keep
keep左大大小小約100個樽
我Big day前一日去花墟買左$3xxx鮮花 (包括我最愛的小牡丹)
但當晚插到凌晨3點都未完成到
我已經好累好累,
好姊妹拍曬心口話剩餘的交比佢啦~~

自己扎花球
大牡丹,小牡丹,綠毛球(向後面),白色小花(唔知咩名),沙巴葉
用麻色紙繩扎住做裝飾(法式花球)
(成本:約$3XX)

鮮花整的襟花(白色小牡丹,尤加利葉,黃色果d米花唔記得咩名)

由於我的婚禮比較偏遠
所以預備了指示牌比朋友
用電腦print
再用印章整旁邊的花花
(成本:A3卡紙一包$2X)

場地門口的裝飾
呢塊黑板係我搬新屋時,上手租客留低ikea黑板的
我一見到已經開心到暈
買粉筆,臨party前一晚畫上我其中兩隻寶貝貓迎賓
下面裝花個盤本來係放粉筆同粉刷
原本唔記得放花
(成本:黑板免費, 粉筆$20左右,波波估計約$2X一個)

後來好友匆匆幫我插返d花

跟住係門口有張小桌,插上我最愛的小牡丹
個小食玻璃兜係淘寶買,
旁邊的係新鮮棉花(花墟買)
本來我都稔唔到點處置d棉花(覺得好得意,買左至算,本來係成支連樹枝)
係bk好姊妹提議摘棉花球下來隨意放

成本:
玻璃樽自己的,
有蓋玻璃碗$18人仔(之前記錯$4x)
花$100-120左右

Reception桌
bk好姊妹送左個長方花瓶比我
我用牛皮紙+麻繩裝飾
插上洋吉梗
另外jusco living買2個圓盒
整成一個大圓桶型,包牛皮紙,整開口,綁絲帶
整成人情箱
ikea買的小蠟燭,綁上絲帶(不過唔記得叫人點著呢個蠟燭,敗筆~~)

成本:
-長方玻璃樽免費
-花$60左右
-人情箱:2個圓盒$24, 牛皮紙$2.5, 絲帶淘寶買約$2-3人仔)
-ikea蠟燭 $8.9/4個
-方形有蓋玻璃兜$28人仔

布置場地的布波波,total整左45個,
共4個色(草綠色,青綠色,白色,杏色),係我婚禮的主題色
呢個布波波係DIY project入面最花時間的一項
用左約1.5個月時間,差不多每晚收工返屋企就整
去深水步基隆街鐵皮檔買布
剪一個個圓形布塊
去文具店買發泡膠球,
用鐵線貫穿發泡膠球,將鐵線兩頭整成小圈(因為要用絲帶掛起)
將一個個圓布塊疊起痴上發泡膠球

我的化妝師好喜歡D波波,
婚宴後再來將所有波波帶走
佢話用來裝飾婚展攤位(唔知佢用唔用得著,因為D波波的布一縐左就唔好睇)

成本:
-布大約$400(不太記得幾錢)
-發泡膠球45個(有大有小)大約$400
-熱熔膠條大概幾十蚊

餐桌裝飾
我要求餐廳不要將餐巾弄成皇冠樣子
只是摺成長方形
我將自己包裝的小回禮放上面
深綠色+青綠色馬拉紙包住6塊royce朱古力及一張領養動物訊息的年曆卡
蓋上火漆印

成本(120包回禮):
-3隻顏色的馬拉紙$24(旺角中南文具店好多不同顏色)
-royce朱古力大約$2200左右
-火漆估計約$30-50人仔

部分桌放咖啡色回禮(梅花間竹方式)

餐廳沒有back stage
地區偏遠,就算我訂back drop,都難以運送

後來決定整名牌擺向桌上
向jusco living買發泡膠切割器($12)向發泡膠上切割名字出來
用水苔(鐘蘭花盤邊果d)痴滿發泡膠字上
再去海灘執圓石頭
老公提議噴上金色,變成金石頭,
固定名牌(因為地點係海邊會有風,所以要固定)
賓客非常喜歡d金石頭,
部分賓客取走D細粒的金石頭走
餐廳接受曬我所有大件的金石頭(唔知佢地有無用來做聖誕裝飾呢?)
美中不足之處,係唔夠金石頭(我原意係堆滿名牌前面)

成本:
-發泡膠板 $20 (文具店)
-發泡膠切割器$12(jusco living)
-水苔$45 (花墟)
-石頭 免費
-金色噴漆 $50
-厚紙板(用作名牌底板)$28 (文具店)

餐桌上鮮花裝飾
全部都係早一日同老公去花墟買
我揀主題色的綠色,白色
絕大部分玻璃樽係我儲落的食物玻璃樽
另外小部分係餐廳借用的玻璃樽

成本:
-所有樽免費,自己儲
-全場所有花約$3,000 (花墟)

由於部分儲落黎的酒樽不是透明
為了不影響我想要的主題色
將酒瓶噴上金色
老公就提議將氦氣球條絲帶綁向金酒樽上
我的化妝師好喜歡D金酒樽,
婚宴後來將D酒樽帶走

-酒樽免費
-金色噴漆 $50
-氦氣$300一樽(yahoo bid,可整40-50個波)
-氣球連絲帶 $56人仔(淘寶連郵費)

自製流程卡放於桌上
卡摺三角, 中間放一顆小金石鎮住(因為海邊有風,容易吹走)
卡頂用凸粉印章整一朵花
卡的一面寫上流程時間
另一面寫上餐廳wifi名(因為地區偏遠,3g收得較差)

成本:
-卡紙 (做請帖用剩的頭頭尾尾)

DIY請帖

成本(120張請帖):
-喔紙數百(忘記了數目,應該不超過$400)
-凸粉$110 (用唔曬)
-火漆$72人仔
-printer墨(不知,我估幾百)
-印章2個$89+$69

工具最貴
-熱風槍$65人仔
-scoring board(紙張壓線/摺痕之用)$299
-刻刀$25 (刻橡皮圖章)
-橡皮$18人仔一大塊A4 size任刻
-訂造一對貓貓的金屬火漆印章$200

買紙-中環紙行買紙,計好SIZE比佢裁紙

請帖開工~~~

請帖外封口,
復古啡色火漆,一對貓貓(訂造的金屬印)

內文,地圖,其他資料(包括時間流程,交通資料)

回禮利是封其實係綠色(日本紙),不過影出來好深色
成個利是封都係自己切,折,同貼
印章凸粉雙喜印

花花係凸粉印章,
其餘所有都係自己電腦打,
屋企部laser jet printer印
地圖用幾晚時間 google map加power point加word加小畫家整(我唔識PS)

布波波做法:

其實布波波原本係有個外國網站教用來做聖誕樹的tree top(代替樹頂粒星星)
不過後來有DIY Wedding網站參考呢個做法
下面簡單分享一下,係外國DIY網站教,並不是我設計架~~~
我只係改左個做法
http://www.oncewed.com/diy/diy-wedding-pom-poms-2/
材料:
-發泡膠波波(文具店有售)(我用約直徑4吋-6吋)
-鐵線(我向jusco living plaza買)
-布(我去深水步基隆街布擋買, 厚身布例如牛仔布會比較難剪,最好買類似shirt衫咁薄果d棉布)
-絲帶

工具:
-熱熔膠槍
-幼身螺絲批/或幼身一支的東西
-粗頭螺絲批

1-剪布,我用4"波,就剪返大約4"的圓布塊
最方便搵屋企大約直徑的圓型東西,(例如水杯/碗仔/封箱膠紙)
將物件放向布上面先畫一個圓形
剪出呢個圓圈做版

2-將其餘的布剪布條
布條的寬度要闊過圓圈直徑
然後將第一個圓形版,放向布條上面,疊住d布黎剪
一次過剪一條布條,一次過剪約10個圓圈(視乎你塊布闊封幾長=布條幾長)
整一個波波需要大約40-50塊圓布

3-可以跟網站做法,用紙燈籠做(淘寶有呢d約10cm直徑的細燈籠)
我自己就改用發泡膠波
波用幼身螺絲批貫穿,
然後穿條鐵線入去,兩頭突出2吋用來打個圈
方便綁絲帶吊起
或可以上吊絲帶,下面個圈再吊波或其他飾物都得(例如流蘇/紅色整中式都得)

4-開動熱熔槍
波波用硬物(我用粗螺絲批頭)銳落波波
開始痴花瓣

5-圓布摺疊成花瓣
先對折成半圓
然後落少少熱熔膠(藍點位置)
之後再折多一下,但只折到半圓的2/3位置
將右邊紅線疊去左邊紅線

6-摺疊成這樣

7-然後向發泡膠上已銳好的洞內唧D熱熔膠,
將一個個的花瓣插入洞洞

8-最後掛上絲帶

iboo    發表於 13-4-17 13:44
花比    發表於 13-4-17 13:28
yuexu    發表於 13-2-14 15:07
green_prince  強啊~~~ 效果很美呢~~   發表於 13-2-11 18:00
K-Go    發表於 13-2-11 15:34
daisyma008  雖然沒有到現場,但已感受到妳既誠意,好震撼呀!  發表於 13-2-11 15:00
偷懶喵星人  精彩  發表於 13-2-11 12:44
ivory0915    發表於 13-2-11 10:29
wcpcelia    發表於 13-2-11 09:00
wongjoetabo    發表於 13-2-11 04:08

大宅

回覆:elong 的帖子

paiwai    發表於 13-2-11 12:38

子爵府

回覆:再分享我的DIY~~~我的DIY婚禮(請帖,花球, 佈置)

好靚樓主好有心思

elong  多謝~~  發表於 13-2-11 10:35

子爵府

回覆:再分享我的DIY~~~我的DIY婚禮(請帖,花球, 佈置)

一個字:勁

elong  多謝~~  發表於 13-2-11 10:34

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

絕對可以做wedding planner

不知所謂的乙陸!!!

大宅

男爵府

回覆:null

大宅

有心思

大宅

好勁!好有心思!好特别的婚禮!

子爵府

好正, 自己整有回憶好多

大宅

好DETAIL, 樓主一定一世難忘~~

侯爵府

HiPP勳章(2) 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係好勁!難忘的婚禮!

侯爵府

好靚呀

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

樓主個婚禮好靚呀

伯爵府

每日都咁開心!!!

禁止訪問

引用:我剛剛12年12月完成左我的南丫島DIY婚禮

禁止訪問

回覆:elong 的帖子

大宅

大宅

好靚好特別的婚禮!

男爵府

新婚快樂呀樓主,你個婚禮好靚好特別

elong  多謝~~  發表於 13-2-11 10:35

首頁
12345...18

尾頁

跳至