樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

元朗,屯門,天水圍有無筍盤介紹?_?

我而家住緊公屋,請問元朗,屯門,天水圍有無居屋or私人樓
(under120萬唔知有無呢?)放盤??..想買樓,起初想搵天盛苑,但朋友叫我唔好賣居屋,話都係雜.係咪真係咁雜??

男爵府

Re: 元朗,屯門,天水圍有無筍盤介紹?_?

bb2005
我住緊天盛,都ok,係天水圍裹面,都算是唔雜
bb2005 寫道:
我而家住緊公屋,請問元朗,屯門,天水圍有無居屋or私人樓
(under120萬唔知有無呢?)放盤??..想買樓,起初想搵天盛苑,但朋友叫我唔好賣居屋,話都係雜.係咪真係咁雜??

大宅

小羊羊迎迎媽咪:
唔該曬你先~請問果到高層大單位咩價錢到呢??

大宅

bb2005,
如果你係諗住買天水圍,就最好買返私人樓la,因為你都知呢區出晒名有好多家庭問題,佢地跳樓,自殺果d全部都係嚮公屋居屋果邊,而私人樓果邊從來都冇發生過呢d問題,你買左居屋,好難可以賣返出去,而且私人樓有會所,唔駛咁多人同你爭泳池用,管理又好過居屋!
不過,你要搵$120萬左右既大單位,可能會難小小,慧景軒果邊又新,又有靚濕地公園景,一定冇咁平,你可以試下搵嘉湖7百幾尺果d,可能有你想要既價錢!

伯爵府

我都覺得唔好買居屋,轉手難﹗成個天水圍咁多居屋.... 供應太多喇.... 不過如果你要天水圍,就買嘉湖啦.... 成交多,又係大型屋苑,到時想賣都唔難o麻

男爵府

bb2005 :
我自己住緊22樓,最大的單位(838呎),自己係樓下地產睇過格價,如未補地價要約80萬,你可以係地產睇吓或選擇私人樓,
我無$咋,有$我都想,但係如果同一呎數私人樓最少約180萬
bb2005 寫道:
小羊羊迎迎媽咪:
唔該曬你先~請問果到高層大單位咩價錢到呢??
:cry: :cry: :cry:

大宅

baby627:
唔該曬你呀~我do有唸過,星期日入天水圍睇~之前do見到2個單位晌樂湖同景湖,價錢do幾抵,順便一次過去睇咪~真係頂唔順而家住緊o既地方喇 :-( :-(

大宅

annaanna: thx~
小羊羊迎迎媽咪: 你樓下係咪絴x??我就係唸住搵佢o地睇

男爵府

bb2005 :
祥益地產,
佢做好多居屋,都有嘉湖私人樓,你上綱SERCH一下,我試過上綱睇佢地D資料,另如真係選天水圍,就唔好選太入,
因為入面個D,真係好多新X民,差D
bb2005 寫道:
annaanna: thx~
小羊羊迎迎媽咪: 你樓下係咪絴x??我就係唸住搵佢o地睇

洋房

在我發出這回應之前, 我都有看過各位的高見, 在此我都表達小小心得啦 :

首先元朗(天水圍) 居屋很多時都聽到些負面新聞, 無論建築, 結構方面, 但大多數都出現在 天富, 天頌, 天華 等屋苑, 而天慈, 天耀, 天盛等比較少d, 因為天慈, 天耀, 天盛入伙比較早, 一般都是市區轉入去新界區頭一批人, 而天富, 天頌, 天華等是因為人口增長過盛而於後期新起的居屋, 入住的人大多都是新移民, 家庭感情問題比較複雜, 會多些這類新聞發生, 相對私家樓就少d, 但嘉湖都一樣發生過 ga.

在買入及日後再轉售這個問題方面, 我有一些專業的意見, 因為我是一個地產界從業員, 好聽d叫做地產代理 : 嘉湖的成交量比起2-3年前已經下跌很多, 而且入/出的差價很細, 現時並不是投資的好物業, 自住當然ok la, 有會所, 泳池等設施, 起碼都感覺高級少少. 但天盛苑相對來說比起樂湖, 賞湖, 翠湖又好似唔差得幾多, 成交量仲多過嘉湖很多, 因為交通方便, 又樓齡算新, 價錢又差一大截, 行兩步有泳池, 治安ok, 隔離是警局, 學校又多選擇, 所以妳要搵天水圍樓的話, 我個人建議一就美湖,景湖或者麗湖, 居屋就天盛較有保證, 起碼它比其他居屋值錢d. 西鐵效應.

大宅

小羊羊迎迎媽咪 寫道:
bb2005 :
祥益地產,
佢做好多居屋,都有嘉湖私人樓,你上綱SERCH一下,我試過上綱睇佢地D資料,另如真係選天水圍,就唔好選太入,
因為入面個D,真係好多新X民,差D

如果係私人樓,新移民就應該唔多,佢地都係住係公屋果邊,反而因為景湖居,慧景軒果邊有米埔同濕地公園靚景,所以都有幾多外國人住!不過近西鐵站既就交通方便d,住得遠果d一定要搭自己屋苑既shuttle bus出西鐵站,5min左右到
bb2005 ,
其實你係住邊區架?而家住緊果度真係好差咩?其實比我再買樓,我暫時都唔會再考慮呢區了,除非等小朋友大晒,自己買返黎養老,咁呢區環境同空氣真係唔錯,屯門同元朗都有d平d既樓,又唔駛比人歧視

大宅

唔該曬各位先~星期日去左睇黎,咁o岩果個仲係我中學同學,無時間,只睇左2個樂湖單位同天盛3個高層,講真~我覺得好ok架喇,反而講方便,天盛好o的,點知我同學叫我認真考慮,遲多十幾年一定好雜,而且果到o的小朋友十個有9個大陸人,唔係幾好咁wo,叫我去元朗學校網附近搵o下,果到會好好多,不過價錢杖梗係差好遠啦.真係要認真唸唸 ?-(

首頁

尾頁

跳至