樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

住村屋的媽咪請指教

請問頂樓連天台好住嗎?有什麼要留意?

大宅

Re: 住村屋的媽咪請指教

Almaz:

我依家住緊三樓連天台的村屋,so far覺得好好住.

多數人擔心三樓連天台會比較熱,但我依家住的就問題不大,可能樓齡較新,隔熱做得比較好.另外,內置樓梯上天台會比較方便,睇樓時不妨留意一下.

三樓連天台的優點:
1.私隱度比起地下單位為高.
2.景觀是全幢中最開揚的.
3.維修天線,裝電視頻道接收鑊比較方便.
4.比起地下單位,較少蛇蟲鼠蟻.
5.仲有,都係同地下單位比較,就是地下單位沒有露台.(不過可能有過千呎花園,hehe.)

三樓連天台的缺點:
1.搬家俱/琴...比較麻煩,每層一般要收取額外費用(e.g.每層50元)
2.出街"奉旨"上落兩層樓,如有老人家,可能比較不方便.

暫時想到咁多,有機會再說.

洋房

請問你熟唔熟西貢村屋?
琬晴B 寫道:
Almaz:

我依家住緊三樓連天台的村屋,so far覺得好好住.

多數人擔心三樓連天台會比較熱,但我依家住的就問題不大,可能樓齡較新,隔熱做得比較好.另外,內置樓梯上天台會比較方便,睇樓時不妨留意一下.

三樓連天台的優點:
1.私隱度比起地下單位為高.
2.景觀是全幢中最開揚的.
3.維修天線,裝電視頻道接收鑊比較方便.
4.比起地下單位,較少蛇蟲鼠蟻.
5.仲有,都係同地下單位比較,就是地下單位沒有露台.(不過可能有過千呎花園,hehe.)

三樓連天台的缺點:
1.搬家俱/琴...比較麻煩,每層一般要收取額外費用(e.g.每層50元)
2.出街"奉旨"上落兩層樓,如有老人家,可能比較不方便.

暫時想到咁多,有機會再說.

子爵府

琬晴B,

我都很想知道你住在那裡.另外,你的天台有沒有做玻璃屋,如果有,要幾錢?如果沒有,你將天台怎樣裝修,有什麼用途?

大宅

LPHMUM:

我住大埔村屋,所以唔熟西貢村屋啊,sorry!!!!不過之前睇過果邊的村屋,因為我想小朋友第時去北角讀書,最後買左牛頭角附近,不過未搬,等坐完月先慢慢搬.

之前見過有個"西貢村屋媽咪"topic,唔記得左係邊,你可以搵搵,佢地會更清楚西貢村屋的情況.

至於我呢,之前睇過井欄樹/白沙灣/大埔仔/孟公屋/將軍澳村....(不能盡錄,嘻嘻),覺得大埔仔"好似"幾方便,因為有"匯豐自動櫃員機"同幾間餐廳/寵物店....不過,我不太清楚交通是否方便.(例如繁忙時間是否搭到小巴).以我所知,井欄樹和壁屋村就相當靠近九龍市區,都幾方便;至於孟公屋村,果度有"英基幼稚園".西貢仲有好多條村,例如北港新村同埋二塊田/五塊田等等,不過我就覺得太隔涉,離路口較遠,一定要自己駕車才可以.(最好兩公婆一人一部.)

Almaz:

我的天台做了一間大約7呎x10呎的玻璃屋,做咁"細"間係因為唔想擋左天台的"背山面海"景觀(而且燒烤又有大空間,嘻嘻).如無記錯,大約一萬元.(以玻璃屋頂面積計算;果陣時quote過兩間公司,一間以全部玻璃面積計算,另一間以玻璃屋頂面積計算,以我們的case,後者較為化算.)

天台除了有玻璃屋,只放了一個較大型的"鋁造"洗手盤,基本上是沒有裝修可言. BTW,天台仲有個好處,可以睇"流星雨"

洋房

琬晴B,

唔該晒!
昨天地產帶我去睇一個叫御庭園

大宅

LPHMUM:

唔洗客氣,大家交流下!!!

我沒有看過窩尾的屋,只是駕車經過望過下,不敢妄下斷言.不過要"$320萬",長遠來說,我覺得未必咁值(以村屋來說).呢個價錢,係我住緊呢度(三樓連天台)的double. :-( :-( :-((我是窮媽媽,嗚嗚 :-( :-( :-( ) 其實,我之前亦睇過西貢的"帝湖居",價錢亦是200尾,300頭,但感覺是覺得"唔值".就好像我老公說,村屋始終是村屋,無論建造得如何華麗,樓底都有限制(27呎除以3,再減去每層厚度(希望我沒講錯!!!)),無法與豪宅媲美(打通兩層/三層例外),所以要以超過300萬元買村屋(淨係三樓連天台),佢就覺得唔值.不過,我知道呢個價錢,在西貢區,依然有不少棒場客.另外,最近沙田有個新村屋盤(屋苑管理式),三樓連天台的叫價亦是大約這個數目;而馬游塘村的新樓亦要250萬左右.

至於是否購買,你不妨考慮幾點:
1.地段(西貢區村屋一向給人尊貴的感覺,所以價錢都算企得硬,這方面問題不大.)
2.景觀(你所看的單位是否擁有不俗景觀,並且是"永久"的景觀??我覺得住西貢,一定要買有景觀,例如有山或海... 純粹個人喜好,嘻嘻!!)
3.交通(除了自行駕車,是否有足夠公共交通出入??又或者小孩子的校車能否到達該處???etc)
4.能否車到門口??(住得村屋,車到門口就最好)
5.單位座向(最好不要選擇"西斜"單位,因為好多新村屋的露台越做越大,尤其是廳的露台,有些除了露台,還做了落地窗;當你一踏進呢種180度"無敵蒸籠"的單位,就恨不得馬上離開!!!!!)
6.間隔(能夠符合你的需要??村屋實用率高,但間隔是否好用,就要視乎則師的功夫)

以你的Budget,不妨看多一些,應該唔難搵到心頭好啊!!

子爵府

嘩!很詳盡.

別墅

i live sai kung over 10 years can i help u?

洋房

真係唔該晒妳!
我今日又去

洋房

我最近搵村屋。
今天地產帶我去睇一個叫御庭園

大宅

御庭園係起得好靚, 但個地點一般, 三百幾萬真係過高, 買唔過, 同埋果邊供應量太多, "郎"唔到個價, 我想問果度租金幾錢度啊?

洋房

多謝意見。我原本打算買,但後來發覺村屋700呎連天台三佰三十萬真係過高,所以打算租住先。業主

大宅

嘩!康沛豪庭要去到380萬??? (呢筆錢可以買晒我依家住的"全幢"!!!!!!)雖然我未去睇過,不過見到個價錢都....唔洗去睇 果度的管理費同泊車費好似每月1000元+500元,真係小數怕長計.

江庫的村屋的確是信心保證,用料同外觀都不俗,算係一分錢一分貨.至於帝湖居,我所睇的單位中,不少間隔麻麻,而且地磚好白,白到好似反光咁.

講開估唔足價,要睇下差幾多.之前沙田地產介紹過一間(實價)賣250萬左右,但佢話銀行估價只得200萬.(經紀落足嘴頭話間屋好!!)但我覺得,姑且暫時撇下銀行按揭問題,估價相差這麼遠,對我來說,就等於"未見官先打八十大板",間屋一買返黎就即刻貶值!!!

如果你未住過村屋,真係最好先租後買,因為各處鄉村各處例,有d村的原居民好nice,有d河水不犯井水,有d好惡;租之前都要做下資料搜集啊!!!!!

[quote]
LPHMUM 寫道:
真係唔該晒妳!
我今日又去

別墅

i live江庫豪庭御庭園is find by one mouth need 500 carpark i buy 2 years b4 on1y 250 萬for 1400呎連天台now the price very high i think u can buy later

洋房

康沛豪庭無謂去睇啦!連冷氣機條喉都突晒出來。我以為係難尾樓

洋房

江庫豪庭御庭園兩年前賣拿?
仲要係1400呎連天台只係250 萬?唔係得一隻積咩(700呎連天台)?
唉!我真走寶。我真係好鐘意御庭園,不過如果高過280萬我要三思。
zoemaywang 寫道:
i live江庫豪庭御庭園is find by one mouth need 500 carpark i buy 2 years b4 on1y 250 萬for 1400呎連天台now the price very high i think u can buy later

子爵府

如果是全新的村屋,屋苑形式,又會否有以下情況出現呢?

"如果你未住過村屋,真係最好先租後買,因為各處鄉村各處例,有d村的原居民好nice,有d河水不犯井水,有d好惡."

大宅

LPHMUM:

zoemaywang所說的應該是700呎(3樓室內面積)+700呎(天台面積),合共1400呎.只是大家寫法各式其式,我亦見過有人寫1480呎,但其實是700呎(室內)+700呎(天台)+80呎(露台).

琬晴B

大宅

Almaz:

若是全新村屋,通常原居民的比例不會高,這種問題相對較少.另外,住西貢村屋的原居民應該比例最低(以元朗/大埔....etc 比較)

話時話,我老公個朋友住元朗的高埔村(或附近,不敢肯定),佢地果度原本是屋苑管理,後來有人不交管理費,然後陸續有人效法,到最後連管理公司都冇埋.

住村屋而有車的人,入住前最好問清楚是否需要交泊車費(通常都係幾百元一個月).以前住我中間個層的夫婦,就因為入住後一直不肯交錢,而與村的原居民面阻阻,不過我條村的原居民尚算和平,沒有搞任何小動作.但聽講有d村的原居民真係會"拮"車胎/劃花車或在擋風玻璃用強力膠水黏上"催交泊車費"通知,etc.

首頁

尾頁

跳至