跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 有冇11月既媽咪係QEH生呀!

CKBBQ 寫道:
我次次去都係大約半個鐘左右就搞掂, 幾好幾好!

咁快走得 ?
你星期幾 架 ?
你今次會開刀生嗎 ?

臨時臨急都可以決定去私家 醫院開刀嗎 ?
不是要一早 book定的嗎 ?

我預產期係 11月 29

大宅

olimo,

咁快走得 ? 係呀, 我係10:30booking, 約11:00左右走人.
你星期幾 架 ?星期四
你今次會開刀生嗎 ?我打算都係開刀, 因為上次既經驗都ok.不過今胎首要睇下qe會唔會同我開. (佢地話未決定)

臨時臨急都可以決定去私家 醫院開刀嗎 ?我囝囝03年sars仔, 果年少d人生仔. 記得我39週幾係私家覆診(星期六), 醫生建議開刀, 我諗左1日幾, 星期日晚覆佢決定開, 就book星期二去左了. 可能我無特別揀日子, 邊日最快, 醫生有期, 手術室有期就得呢.

不是要一早 book定的嗎 ? 今年就好難講, 因為實在太.....多生仔了.!

我預產期係 11月 29 ---> 同你好近, 我1130, 唔知有無見到你!

大宅

其實一早整左, 只係冇放出來.

olimo 寫道:

im_csb
不如你都整一條 bb 的 bar

大宅

聽曾經係QE生的朋友講, QE d醫生堅持唔開刀, 就算產婦已痛左超過廿個鐘, 朋友個BB 仲因為時間長, 胎水噎左BB, 出世後要打抗生素, 所以佢叫我有錢都係去私家, 其實QE係唔係咁差?

伯爵府

好媽媽勳章

姑娘話現在唔會咁喎

im_csb 寫道:
聽曾經係QE生的朋友講, QE d醫生堅持唔開刀, 就算產婦已痛左超過廿個鐘, 朋友個BB 仲因為時間長, 胎水噎左BB, 出世後要打抗生素, 所以佢叫我有錢都係去私家, 其實QE係唔係咁差?

大宅

Hi! 各位媽咪!

我都係Q.E.生!! 11月19日!!

Patvicbb

大宅

Dear all,

10 號飲左糖水 lu, d 糖水確係幾難飲, 又甜又唔凍唔熱, 我好叻呀冇嘔番出來, 不過抽完兩次血之後隻手瘀左一大達 :-(

伯爵府

好媽媽勳章

irene*bb

幾時有結果 ?

大宅

olimo,

護士話如驗出有問題先會 call 我再做 test, so far 都冇收到電話, 我諗冇問題掛 ?-( ?-(

另外, 想問下大家聽產前講座可唔可以當產檢拿到診紙嫁?? 我夾過 d 覆診時間, 應該唔可以聽晒 d 講座, 又唔想特登請假去聽, 你地有冇試過齋聽講座而拿到診紙??

大宅

產前講座應該唔包, 因為產前運動都唔包(我老細話).

伯爵府

好媽媽勳章

irene*bb
我諗係無冇問題,你不要想喇

另外, 聽產前講座係唔可以當產檢拿到診紙嫁
到診紙係醫生簽發架 ,你都無見到醫生,所以應該無
QE的 講座真係講得好好 (雖然我只係聽過 2 個 ),
不過我 唔會再特登請假去聽
聽埋 這星期五那個就唔再聽喇

複式洋房

QE的講座都ok, 不過次次都要抄d期就覺得好煩, 上次我打算用數碼相機影下講座的scheldule, 不過俾個護士叫住, 話唔我影, 一定要抄.

呀, 我上次抄左來緊28.8有"初生嬰兒護理"講座.
阿仔叫Double CHAN,皆因爸爸媽媽都係陳氏一族啊.. ;-),多左個小公主叫Luna CHAN, CHANCHANHOME呢個家好似月亮咁完滿了.

複式洋房

請問你地知唔知. 係咪要聽講座老公先可以去陪產??
我前2日係B3 門口見佢地貼張紙出嚟話由於生產人數突然劇增,佢地隨時中止陪產服務,唔會事先通知!
係咪真架??咁咪無得叫老公陪住......

另外我想請問你地有冇講座schedule可以提供. 我未上過, 又搵極都搵唔到.. 我係L座覆診的,係咪一定要去日間4/F 先有得聽架?

大宅

L block 好似冇貼出口黎!!

我都口係去 Ambulatory Care Centre, 4/F, 搵到架!!

第一講 産前護理 ( 22/8) (20,25/9 )
第二講 生產過程知多少 ( 21,25,31/8 )
( 6,12,18,22,28/9
第三講 產後護理 ( 24/8) (8,13,26/9 )
第四講 初生嬰兒護理 ( 28/8) (7,15,27/9 )
第五講 幼兒管教/心理發展 ( 5/9 )
第六講 母乳育嬰常見問題 (11,29/9 )
第七講 哺乳技巧 ( 23,29/8) (1,14,19/9 )
第八講 尼古丁/二手術煙對胎兒禍害

另外仲有, (30/ 8) 爸B好重要
( 4/ 9) BB穩定情禇由來已久胎教開始
(4 /10) 0-1歲管教法
(23/10) EQ從0開始

希望冇抄漏啦!!

大宅

同埋一定耍去日間4/F上口架, (Mon - Fir, 9:30 - 10:30a.m.)
先到先得, (除第二講耍預先登記外)

伯爵府

好媽媽勳章

L 座有張貼那時間表
不過聽講座 和 報名聽 第二講 都要去日間護理中心 4 /F

陪產方面
一直都係話
如果同一時間好多人生 BB
就唔方便丈夫陪產
姑娘話有 10 間獨立的產房
如果那一刻有 多過 10 個產婦生
可能有幾個無得陪

大宅

吓, 但係我老公好想入去呀, 如果到時冇得陪產, 佢實好失望

olimo 寫道:
L 座有張貼那時間表
不過聽講座 和 報名聽 第二講 都要去日間護理中心 4 /F

陪產方面
一直都係話
如果同一時間好多人生 BB
就唔方便丈夫陪產
姑娘話有 10 間獨立的產房
如果那一刻有 多過 10 個產婦生
可能有幾個無得陪

複式洋房

唔知11月情況係點? 我唔想臨生時先知冇得陪, 我老公好想陪我一齊睇住BB出世.
阿仔叫Double CHAN,皆因爸爸媽媽都係陳氏一族啊.. ;-),多左個小公主叫Luna CHAN, CHANCHANHOME呢個家好似月亮咁完滿了.

大宅

我宜家已經過0左36週
前兩日到qe覆診
問醫生要唔要度盆骨
佢話唔駛
請問你地有冇度
係唔係唔一定要度
thank you

首頁

尾頁

跳至