嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾時先唔會再"""噴奶""""架??

哎., 我個囡由兩星期開始就有噴奶情況....
頭一個月唔算嚴重, 幾次姐...
但過左滿月後就越黎越多......有時1日3餐都噴晒出黎..唔係嘔, 係噴出黎...........噴完見佢好似舒服晒既樣....但之後就會勁喊要食...見到好心痛...
最近好左dd..不樣都係間唔時噴一次.....
尋日又黎過, 哇....越噴越遠.....好勁............

雖然我都開始習慣..不過真係好心痛...唔知要到幾大先唔會咁...???....

佢就算有無掃風都會話噴奶就噴奶...原全無聲無色....都唔知點避...!!之前聽姑娘講, 每1-2oz掃一次風, 一樣噴奶...依家唔理喇, 等亞b食夠自己頂出黎先掃....都係一樣...無咩分別....!!..

夠竟係咪好多bb都係咁, 定係我個囡有問題呀??

我地估計係佢胃仔細...(不過有次佢竟然可以一口氣飲晒4oz奶 ?-( ).......哎....都唔知咩原因咁 !!

亞b仲好奇怪, 只係食一次...即係抽出奶樽後, 唔理佢係食左幾多, 佢唔會再食第2次.....試過佢食左1oz..我見佢有續親, 之後抽出奶樽幫佢掃風, 掃完...佢竟然唔食......!!...真係奇怪得好緊要......邊有d咁既bb架
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

別墅

Re: 幾時先唔會再"""噴奶""""架??

傻太太:

我孖b初時都係成日嘔奶及噴奶, 真係登佢地心痛, 睇過醫生

男爵府

係啦, 見到咁噴奶法真係好心痛....仲要噴得好勁...成米咁遠添....>.<

隔一個鐘先食?? 咁咪無時停.....
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^
該用戶已被刪除

複式洋房

same with my BB girl but her condition improved after 1 and half month and no more after two month, so just observe more time!

男爵府

噴奶都係"肚風"問題架?? 唔係胃氣問題咩??
我地無即時餵佢架, 雖然佢真係喊到拆天~
我地會先餵水, 不過好多時佢都唔飲...所以會掃一個鐘後再餵.......
哎....基本上佢都無咩餵奶時間表...
Platinum 寫道:
我BB响出世時都試過食親奶都噴番出黎, 但一轉左奶粉就冇事.

但係我覺得你個B係因為有肚風而噴奶... 肚風一谷起上黎, 就會將d奶推上黎.

我陪月教過我, 如果BB噴奶, 千祈唔好馬上再開番俾佢食 - 你想像吓如果你嘔完, 你都唔會有胃口馬上食野... 最好留番下一餐時間再餵(除非佢餓到呱呱嘈), 否則會搞亂佢食奶時間.

男爵府

佢都己經2個月~~希望時間耐d會有改善啦
icemol 寫道:
same with my BB girl but her condition improved after 1 and half month and no more after two month, so just observe more time!

大宅

我大仔細時同你亞b一模一樣, 我唔係嚇你, 只係想話個事實俾你聽, 我亞仔嘔到3歲, 佢仲有厭食症, 一見到野食就喊, 但係佢嘔既次數會隨年幾續漸長大而減少, 由一日嘔3次到一日嘔一次, 到幾日先嘔一次左右, 會慢慢好轉!

我有d friend既仔嘔到食固體時就唔嘔, 個個case唔一樣, 你唔好比較!

其實我覺得你個女嘔得咁犀利, 你應該唔好喂咁多俾佢飲, 一飧飲2oz已經好夠, 每3個鐘頭一次, 寧願少食多飧, 唔好俾佢嘔, 嘔慣左佢會成日嘔, 唔係同你講笑, 同埋千其唔好逼佢, 逼逼下好似我個仔咁有厭食症你就會後悔, 我係過來人, 想話俾你聽呢個係持久戰, 如果你做得好, 佢食糊仔時就會好d, 如果你仲逼佢, 第時佢食粥又嘔, 食飯都會嘔架!

我個仔2歲先得23磅左右, 係under weight, 但係好好彩佢係完全無病無痛, 連平時既傷風感冒都無, 最多都係咳兩聲, 所以唔一定肥先好, 最緊要小朋友身體健康, 我個大仔而家就黎4歲喇, 佢而家食好多野, 我無逼佢, 係佢自己無啦啦三歲時(可能返左k1)食返野, 佢而家已經38磅喇, 去返中大碼條線, 我都安樂晒, 但係我又要面對另一個問題, 就係要佢自己食飯, 總之我同你講, 每個stage有每個stage既唔同要求, 而家你希望佢唔嘔, 大d你又想佢食多d野肥d, 再大d你又要求佢自己食, 所以千其唔好同人比, 只要佢有進步就得, 慢慢黎, 時間好快過, 俾d心機同耐性, 唔係淨係你bb先咁, 好多人既bb都有呢個問題, 唔好棄累, 要記住呢度仲有好多人同你打氣架!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

男爵府

:-( 我真係覺得好累好累呀...
今晚又為左佢餐奶, 迫到大家都唔開心...佢又勁喊...
下午3點食左3安左右後, 6點個餐食得2oz半...岩岩9點食1oz.......真係無辦法接受到.....我迫佢食, 佢又勁喊, 攪到依家10點半都黎....先食多安半....~~~

我真係好累..身心都好累.....
呢排佢成日無啦啦喊......又唔訓...又唔食..又唔飲水....
之前睇醫生, 又話無野......
都唔知可以做d咩....

男爵府

傻太太:

有無試過轉奶樽呢 我bb一出世就又嘔奶又噴奶, 又難掃風, 日日都嘔, 轉了奶樽之後已好好多, 就算掃吾到風都無日日嘔!

大宅

你要由頭訓練過佢點樣食奶, 由2oz開始, 唔好心急, 總之3個鐘頭食2oz, 到完全唔嘔, 維持一星期, 就加多半安俾佢食, 唔使驚唔夠營養, 你俾咁多佢食, 佢今飧唔嘔, 下一飧都唔會食得好, 唔好以為餵得多好, 佢消化唔到一樣係慘, 攪到大家都唔開心, 人地飲幾多係人地既事, 你bb飲幾多先係現實, 你要接受佢係食得少既bb.

我細仔都唔係飲好多奶, 但係佢好吸收, 佢而家2個半月, 有成6kg, 但係佢飲4oz奶咋, 有時3oz添, 一日飲5飧咋, 自從大仔個case後, 我唔逼佢食架喇, 總之要順其自然, 個個bb有唔同性格同特質, 而家只有你先可以幫到你bb, 唔好灰心, 你唔開心bb一樣會唔開心, 食得自然差, 俾心機啦!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

別墅

傻太太 寫道:
下午3點食左3安左右後, 6點個餐食得2oz半...岩岩9點食1oz.......真係無辦法接受到.....我迫佢食, 佢又勁喊, 攪到依家10點半都黎....先食多安半....~~~

呢排佢成日無啦啦喊......又唔訓...又唔食..又唔飲水....

傻太太
不如轉過d奶樽,我個女用chu chu 幾好,好多時坐起身bb已經自己"urk"氣,唔駛掃風,同埋bb吸先有奶出所以應該冇咁易續親.你可以試試.

男爵府

咁你係咪佢唔食, 頂出黎....就唔餵架喇...??
就算佢食幾多都唔餵, 等下一餐呀??

我都知我越唔開心佢都會唔開心....不過有時見佢食得真係勁少....所以忍唔住迫佢食...最後當然係....大喊收場啦...

尋晚攪到連老公都唔開心, 因為我連佢都發皮氣...... :cry:
carriechan 寫道:
你要由頭訓練過佢點樣食奶, 由2oz開始, 唔好心急, 總之3個鐘頭食2oz, 到完全唔嘔, 維持一星期, 就加多半安俾佢食, 唔使驚唔夠營養, 你俾咁多佢食, 佢今飧唔嘔, 下一飧都唔會食得好, 唔好以為餵得多好, 佢消化唔到一樣係慘, 攪到大家都唔開心, 人地飲幾多係人地既事, 你bb飲幾多先係現實, 你要接受佢係食得少既bb.

我細仔都唔係飲好多奶, 但係佢好吸收, 佢而家2個半月, 有成6kg, 但係佢飲4oz奶咋, 有時3oz添, 一日飲5飧咋, 自從大仔個case後, 我唔逼佢食架喇, 總之要順其自然, 個個bb有唔同性格同特質, 而家只有你先可以幫到你bb, 唔好灰心, 你唔開心bb一樣會唔開心, 食得自然差, 俾心機啦!

男爵府

我都係諗住買CHU CHU奶樽黎試下....只係未有空閑時間去買......仲有想比佢試下食"吳德"

DigitalBee 寫道:
[quote]
傻太太 寫道:

傻太太
不如轉過d奶樽,我個女用chu chu 幾好,好多時坐起身bb已經自己"urk"氣,唔駛掃風,同埋bb吸先有奶出所以應該冇咁易續親.你可以試試.[/quote]
該用戶已被刪除

男爵府

好呀......! 唔諗喇....比佢試下先

係呢...你地用CHU CHU有無分幾碼奶咀架...?? 係咪ONLY一款....我怕買錯

禁止訪問

大宅

我個囡細時都有嘔奶/噴奶的情形.....但系我同事教我1個 "古法" (唔知可唔可以話啦) 可以加 1/2 滴薑汁落奶到去胃的風寒, 但到佢教我時, 阿囡已 1YR, 所以我無試過. 但佢 O個 時阿仔就用呢個方法.....轉奶粉/換奶樽/問 E生要去風的藥/小食多餐, 都可以試試.....希望幫到妳啦 :mrgreen:

男爵府

呢場真係耐力戰~~~
喬媽媽~ 寫道:
Hi ALL,

我個囡都係細細個就噴射式嘔奶, 無換過奶咀&食吳德, 因為唔識, 身邊D朋友又無呢D CASE。 好沮喪家, 掃左風都會嘔, 4個月時放棄唔掃風, 抱直佢, 一陣就自己UR, 當然都係成日嘔, 唔嘔個日真係覺得好好彩同開心。不過, 大D會嘔小D係真O既, 唔可以食太多, 太急, 迫佢食, 小食多餐。

到8,9個月時都會嘔, 打噴嚏, 笑, 喊都會嘔, 又唔敢玩得顛, 又唔會比佢喊, 因為多數都會嘔, 無計要寵壞都咁話, 咁辛苦餵完, 嘔番出來, 真係好心痛。

到E+20個月啦, 嘔奶情況好轉, 但食固體麻麻, 小小東西都吞不下, 會嘔番出來, 好多時咬2下食左D味就吐出來唔吞, 可以理解O既可能佢驚嘔, 所以成日吐番D野食出來...

我都希望好似CARRIERCHAN咁講, 越大越食得好, 我E+面對的不是嘔奶問題, 而是不愛吃固體, 反喜歡飲奶。

努力比多D心機啦...! 好快就過去的, 試下轉下奶咀可能有幫助。[quote]
carriechan 寫道:
我大仔細時同你亞b一模一樣, 我唔係嚇你, 只係想話個事實俾你聽, 我亞仔嘔到3歲, 佢仲有厭食症, 一見到野食就喊, 但係佢嘔既次數會隨年幾續漸長大而減少, 由一日嘔3次到一日嘔一次, 到幾日先嘔一次左右, 會慢慢好轉!

我有d friend既仔嘔到食固體時就唔嘔, 個個case唔一樣, 你唔好比較!

其實我覺得你個女嘔得咁犀利, 你應該唔好喂咁多俾佢飲, 一飧飲2oz已經好夠, 每3個鐘頭一次, 寧願少食多飧, 唔好俾佢嘔, 嘔慣左佢會成日嘔, 唔係同你講笑, 同埋千其唔好逼佢, 逼逼下好似我個仔咁有厭食症你就會後悔, 我係過來人, 想話俾你聽呢個係持久戰, 如果你做得好, 佢食糊仔時就會好d, 如果你仲逼佢, 第時佢食粥又嘔, 食飯都會嘔架!

我個仔2歲先得23磅左右, 係under weight, 但係好好彩佢係完全無病無痛, 連平時既傷風感冒都無, 最多都係咳兩聲, 所以唔一定肥先好, 最緊要小朋友身體健康, 我個大仔而家就黎4歲喇, 佢而家食好多野, 我無逼佢, 係佢自己無啦啦三歲時(可能返左k1)食返野, 佢而家已經38磅喇, 去返中大碼條線, 我都安樂晒, 但係我又要面對另一個問題, 就係要佢自己食飯, 總之我同你講, 每個stage有每個stage既唔同要求, 而家你希望佢唔嘔, 大d你又想佢食多d野肥d, 再大d你又要求佢自己食, 所以千其唔好同人比, 只要佢有進步就得, 慢慢黎, 時間好快過, 俾d心機同耐性, 唔係淨係你bb先咁, 好多人既bb都有呢個問題, 唔好棄累, 要記住呢度仲有好多人同你打氣架!
[/quote]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我想問有冇正CHU CHU奶咀買? 如果沒有要幾多錢一個奶樽?? 吉之島和UNY有冇得買?? 我現在用緊AVENT! 有時都會嘔奶, 如果掃風掃得不好和不夠, 成身都係, 我有時用毛巾把在bb身上, 擋一擋好些??

首頁

尾頁

跳至