論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人要求放假在外過夜

工人昨天才放完這星期的休息日,今早同我講這個星期五同六要放假及在外過夜..因為佢丈夫會經香港去印度.. 我唔批算唔算無人情味.

佢仲主動同我講可以同我簽同意書,有任何意外事情發生,都唔關我事, 甚至可以炒佢? (不過無講是否可以唔駛賠1個月比佢)

請問勞工法例:
如果佢要求放無薪假, 我可否唔批?
假如真係放, 唔比佢放無薪,要佢扣返之後的休息日,可以嗎?
如果佢自已照放, 我可否以此為理由抄佢?
仲要唔要付1個月通知金比佢?

唔該晒.

別墅

Re: 工人要求放假在外過夜

You may call labor departement for your questions.
I only know you 可唔批放無薪假.
Also, I don't think 放假會發生任何意外, but 意外 have baby may happen. At that time, you cannot 抄佢. Be 100% careful.
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比我一定唔比,攪大個肚點算呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

gum 耐冇見,会吾会…….
小心為上, but 吾過夜並不代表吾……..
叫佢"安全" d law
你吾比佢去都冇用 ga

侯爵府

你話比佢聽, 假可以放, 但吾可以過夜, 因為入境處條例係吾比

but比著我, 佢甘串, 叫我抄佢, 我會同佢講, 我依家吾approve你放假 + 過夜, 但我又吾會抄你, 如果你吾like, 自己resign啦, 還要補返一個月人工比我先好走

大宅

I will ask her to give me a resignation letter with one month notice, if anything happen just send it to immigration dept. and let her go. If nothing happen then, just give it back to her.........

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

No way!

大宅

agree, 攪大個肚, 即是搵自己呢搞

大宅

當然唔可以在外過夜,好危險呀!
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

別墅

姑姑的方法好似唔錯, 咁封信可否留待2個月後先還比佢?

咁想問唔比佢在外過夜, 咁比唔比佢放好呢?
佢真係好麻煩, 佢放開星期2,之前已多多理由要求星期日出外.今次要求真係愈來愈過份, 我好唔開心, 但係又要佢幫手做家務.

複式洋房

I just only worry that if she got pregnancy, u will die hard gar lar. Can ask her to have contraceptive method? (u should make sure it work gar bor, otherwise, long time no see, even not 在外過夜, can also get pregnancy gar bor!!!

大宅

好同意!
hinhinmummy 寫道:
你話比佢聽, 假可以放, 但吾可以過夜, 因為入境處條例係吾比

but比著我, 佢甘串, 叫我抄佢, 我會同佢講, 我依家吾approve你放假 + 過夜, 但我又吾會抄你, 如果你吾like, 自己resign啦, 還要補返一個月人工比我先好走

別墅

可唔可以叫工人寫封聲明話如果有咗就自動遲職兼補一個月人工

大宅

有o左係另一件事, 你唔比佢過夜佢都會有o架啦, 佢可以唔係夜晚做o架嘛!
個問題係佢家o下要求出去過夜, 而法例係唔比o羅!! 佢寫咩聲明都無用啦! 你咪又係可以比佢告!

別墅

ysy111104 寫道:
可唔可以叫工人寫封聲明話如果有咗就自動遲職兼補一個月人工

這樣做係無效的, 到時佢一樣可以告我懷孕歧視。 :-( :-(

子爵府

醒目開學勳章

千祈唔好簽咩證明書,因為法例唔比出外過夜,簽o左你仲死多兩錢重...
炒佢,佢梗想啦
你唯一可以做既係同佢講,香港法例係任何情況下都唔可以係外面留宿!

別墅

Thank you to all of u, 多謝大家的意見和幫忙.

首頁

尾頁

跳至