跳至

首頁

尾頁

子爵府

想在日本買樓, 先收租, 15-20年后自住 。 2-3LDK, 3千萬円左右新築マンション。
20年前曾留學東京兩年, C6並入籍日本, 婚前回港定居。 個人認為東京樓租金回報好, 但C6話大阪生活やすい, 其實都未有定案, 等円跌到100-110才入市。

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 13-2-26 13:10
想在日本買樓, 先收租, 15-20年后自住 。 2-3LDK, 3千萬円左右新築マンション。
20年前曾留學東京兩年, C6 ...
買樓, 我就唔識
老公做的同建築有關
我地鍾意野村不動產, 呢隻牌子

大宅

回覆:想在日本買樓, 有好介紹嗎?

我可以介紹個朋友俾你做地產、我都係搵佢買、但東京你想買邊區?

子爵府

回覆 bebedidi 的帖子

東京都內樓價都唔平, 相對大阪平些。 日本樓花銷售是否和香港一樣, 你的朋友是日本人嗎?

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 13-2-26 17:17

東京都內樓價都唔平, 相對大阪平些。 日本樓花銷售是否和香港一樣, 你的朋友是日本 ...
我試下去睇樓, 一個sales VS 一個客
有show room, event等等會通知我地
問我地的予算, 希望等等
幫我地睇下邊間房未簽約, 幫我地hold 住
佢地又會有供樓說明會, loan 說明會, 叫我地去
交銀行, 個人收入, 稅收等等資料, 同銀行傾loan
銀行批, 就簽約, 比首期等等
如果多人爭, 就要等抽籤

子爵府

回覆 Carolwing 的帖子

我們打算3月底至4月初去一趟日本睇樓, 找些資料好好研究下再決定。

大宅

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

係呀,係日本人、不過外國人買樓好似有少少手續上唔同,佢會熟d

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 13-2-26 18:31

我們打算3月底至4月初去一趟日本睇樓, 找些資料好好研究下再決定。 ...

我地睇中屋企附近的新盆
睇晒樓, 諗左好耐, 差D簽約
但屋企人唔贊成, 無錢買.等下遲D 有無人二手賣出來, 到時平D再買

子爵府

日本樓冇乜升值空間, 只是近來円大幅貶值, 置一居所留作日后退休自住。

子爵府

我們還未決定在哪里置業, 也未知用誰名義買, C6離日前已撤消住民票, 工作時有交過年金。

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 13-2-27 12:59

日本樓冇乜升值空間, 只是近來円大幅貶值, 置一居所留作日后退休自住。

我老公講日本樓只會跌, 不會升, 所以日本無炒樓.
我地只係想多間房, 將來多個小朋友, 佢地有自己的空間加上日本新樓有防震, 床暖房等等, 好好多.

我唔知非日本人買樓手續煩唔煩.
但我上司為左買樓, 向銀行借錢, 特登歸化左, 做左日本人

子爵府

也知道日本樓設施好, C6千禧年已入籍, 小孩保留日本籍。

大宅

回覆:Carolwing 的帖子

東京山手沿線好少跌、除非震一震個大野就會跌
不過都唔會升、我睇我個層冇升跌
買樓時會show哂對上買家名同買左幾錢

大宅

你唔洗問銀行借就咩人都買得
要借銀行就有少少麻煩
如果你投資就唔好買新啦、一定跌嫁、自住就冇所謂
我計過要有錢earn 起碼等十年仲要買舊

大宅

bebedidi 發表於 13-2-27 19:03
東京山手沿線好少跌、除非震一震個大野就會跌
不過都唔會升、我睇我個層冇升跌
買樓時會show哂對上買家名同 ...
山手線沿線的話, 我地無能力啦
只係近返工的地方有興趣多D

會show 晒上手名同買左幾錢!? 好似無乜私隠咁GE??乜舊樓有的賺?? 我屋企人唔係咁講. 不過我都唔識GE, 算!!
只係想買多功能的新樓多D

大宅

引用:Quote:bebedidi+發表於+13-2-27+19:03+東京

原帖由 Carolwing 於 13-02-27 發表
山手線沿線的話, 我地無能力啦
只係近返工的地方有興趣多D
所以我都係買舊樓、唔望佢升、不過打算租返出去都貴租d ar ma
到時再自己去租新樓住
同埋舊樓唔知會唔會有大公司收樓呢

不過都係諗姐〜而加有間屋仔係自己已經好安心満足

大宅

bebedidi 發表於 13-2-27 19:18
所以我都係買舊樓、唔望佢升、不過打算租返出去都貴租d ar ma
到時再自己去租新樓住
同埋舊樓唔知會唔會有 ...

可惜我唔知東京的租樓行情
其實我地唔係話一定要買樓, 只不過睇中屋企附近的新地盆, 心郁郁
實家果邊太多物業, 而且將來有乜事, 突然返去都有可能因此屋企人反對, 我地都唔可以買

子爵府

新樓設施好, 朋友10年前在橫浜中華街買新樓, 升了1000萬円, 5年前回中国從商, 現出租21萬円.

大宅

横浜仲大把地方發展緊、升都唔奇、但東京發展完善要升可能好難、你要投資可能搵下東京付近県好d ,或者問下地產

子爵府

也不是純粹投資, 是用來安亨晚年的。 因此想找新樓和設施好的, 有公園或休息場所, 有醫院或安老中心, 交通方便的。

首頁

尾頁

跳至