跳至

首頁

尾頁

大宅

Easiyo兩次制造都不能發酵

最近呢兩次我想整Easiyo都發酵唔到呀 :-( 夜晚整, 第二日起身打開都係一 pat 水狀咁, 所有程序都按以前咁做, 我都唔明究竟發生左咩事, 唔知有無人買左Easiyo都有呢個情況出現呢?

大宅

Re: Easiyo兩次制造都不能發酵

Jennifer,

哦?? 我都有保持整來食喎. 但未有好似你的情況出現.
但我發現, 時間超過6-8小時後才取出來會唔係太好. 會變得水一d. 我唔知你幾點整同幾點先起身啦.
而且我發現天氣熱, 係加水入去時加埋一兩粒小冰粒先加粉. 會易溶同埋令個溫差大一點, 發酵好d架.

大宅

melina:
我以前整超過12小時先打開都唔會咁, 而且個時聽gina講時間愈長打開會仲杰wo , 昨日我夜晚10點到整, 今朝11點開, 以前未試過咁, 呢個情況我試過3次啦~~~, 晒左3 包粉呀~~~ :-( 次次唔成功我都倒左佢, 以前試過再焗一次睇下, 點知出來個乳酪直頭唔食得~~~ :-(

伯爵府

jennifer~

咁有沒說明書架,看看會好d喎~~~

大宅

pinky:
睇左啦, 我既做法同說明書上完全一樣既, 都唔明點會咁~~~ ?-(

伯爵府

有無check清楚個蓋給吾給得實,水溫夠吾夠熱呀??

大宅

有冇check清楚d水位對唔對呀?

大宅

Jennifer,

你會唔會係放水個樽紅色的部份倒轉咗呢? 因倒轉咗會另個大樽涉氣. 咁咪唔得真空做唔到架啦. 你check真d??

別墅

我都係整唔到呀! 今次第二次啦! 第一次我用冰水mix the powder, 然後用熱滾水浸8個鐘lo, fail 左 lu! 今次我試下用溫水(無雪過ge 水), 雪12個鐘試下得唔得?

大宅

melina:
無倒轉到呀 , 不過昨晚我同冷水加d冰 mix 左d 粉, 之後煲滾d水倒入大樽中, 倒到紅色水位之後蓋實個蓋, 今朝打開之後就好d啦, 不過都無以前我整個時咁杰lo, 會唔會d粉就過期所以唔得呢? 我見到個有效期係到今年9月架~~~

首頁

尾頁

跳至