母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

全人奶已經五個月,呢兩星期D奶越黎越少,之前冰櫃有成60幾包冰奶,現在只有20包,我好擔心,唔可以繼續餵人奶我以為可以餵到一歲而架,我想只可餵多一個月左右. ,真係唔想呀

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

試下係屋企既時間,泵清哂後比BB埋身食個夠,D泵奶用來儲。

我用呢個方法成功由全奶粉做到全人奶。
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

大宅

捱到六個月,開始加固體就輕鬆d .加油!!

大宅

回覆:餵奶已經五個月,D奶少左好多.......

努力泵同盡量瞓多D。 唔好太擔心,我之前都係追呀追,到7個月BB米糊代到一餐終於不用追,輕鬆番! 好快到你!

大宅

引用:試下係屋企既時間,泵清哂後比BB埋身食個

原帖由 usakumya 於 13-03-03 發表
試下係屋企既時間,泵清哂後比BB埋身食個夠,D泵奶用來儲。

我用呢個方法成功由全奶粉做到全人奶。 ...
但泵清先比BB食?乳房已經無咩奶,BB咪唔飽?

大宅

引用:努力泵同盡量瞓多D。+唔好太擔心,我之前都

原帖由 Daze 於 13-03-03 發表
努力泵同盡量瞓多D。 唔好太擔心,我之前都係追呀追,到7個月BB米糊代到一餐終於不用追,輕鬆番! 好快到你! ...
你七個月先比糊仔呀?

別墅

回覆:餵奶已經五個月,D奶少左好多.......

你嘅泵奶schedule係點?我之前乳腺炎,奶量跌得好勁,補奶粉俾bb,點知佢奶粉敏感發晒濕疹。後來我幾忙都keep住公司泵3次,臨放工公司泵完已經林字字,但夜晚照埋身餵,起初bb勁扭,啜兩啖又喊,我冇理,佢甩咀又俾晒佢,只要我啜到仲有一滴,都繼續,只要bb吸啜身體就會造奶,只係可能佢啜幾啖先有一滴,咁咪由得佢啜一個鐘,如果佢瞓咗由得佢瞓,半夜餓醒的話瞓响床俾佢啜咁仲好,半夜增奶又唔駛起身泵。我女6個月,我曾經好沮喪,已經夾硬有一餐食固體都唔夠,但呢個方法試咗一個禮拜後奶量明顯多番,失去2個月嘅谷奶感覺開始返嚟,放假就餵前泵1安半安增奶。

usakumya  加油啊你!  發表於 13-3-3 15:25

大宅

引用:Quote:原帖由+Daze+於+13-03-03+發表努力泵

原帖由 Supan 於 13-03-03 發表
你七個月先比糊仔呀?
六個月開始畀,但開頭畀少D睇下佢適唔適應先,中間D便便唔係好順,就畀D蔬菜蓉,隔幾日oK食番米糊再慢慢加上去,到差唔多七個月先完全代一餐奶。

大宅

引用:Quote:原帖由+Supan+於+13-03-03+發表你七

原帖由 Daze 於 13-03-03 發表
六個月開始畀,但開頭畀少D睇下佢適唔適應先,中間D便便唔係好順,就畀D蔬菜蓉,隔幾日oK食番米糊再慢慢加 ...
有jm BB 5個月大都開始畀固體,仲快D可以代餐奶,不過我上網睇多數 research 都話足六個月先畀會對BB好D,所以我等佢過晒六個月先開始畀。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Supan 發表於 13-3-3 11:16
但泵清先比BB食?乳房已經無咩奶,BB咪唔飽?
乳房要係清哂既情況下,身體先會增產架。
同埋BB繼續啜,係會邊啜邊造奶,你唔限佢食幾耐既話,一定唔會唔飽。
係有D媽媽成日要限BB食最多半個鐘,所以BB先食唔飽,媽媽又增唔到奶,搞到餵勁多奶粉,補補下收埋奶。

我每次埋身時都泵清先餵,成功做到全人奶,真係好有效!
同埋我係完全唔飲湯水唔食增奶野。
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

大宅

引用:你嘅泵奶schedule係點?我之前乳腺炎,奶量

原帖由 miep 於 13-03-03 發表
你嘅泵奶schedule係點?我之前乳腺炎,奶量跌得好勁,補奶粉俾bb,點知佢奶粉敏感發晒濕疹。後來我幾忙都ke ...
因為亞B戒左夜奶,我兩點同四點無起身泵所以少左奶。返工我9/12/5點泵而架每曰少一包,250ml左右

別墅

回覆:Supan 的帖子

早晚埋身?夜晚俾佢啜耐啲。我女2個月就戒咗夜奶,而家6個月,但呢個情況下佢半夜喊我都係照俾佢食,放心,到你多番奶佢夜晚夠飽後就唔會喊食,我女近日都變番一覺瞓天光。

別墅

引用:Quote:Supan+發表於+13-3-3+11:16+但泵清先

同埋BB繼續啜,係會邊啜邊造奶,你唔限佢食幾耐既話,一定唔會 ...
請問點樣先知道已經揼清?我揼左好耐都發覺仍然有奶,雖然係滴滴仔,但點樣都揼唔清

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

senecashih 發表於 13-3-4 11:01
請問點樣先知道已經揼清?我揼左好耐都發覺仍然有奶,雖然係滴滴仔,但點樣都揼唔清

...

泵好難清架,所以我先建議泵到D奶開始難出,就比BB啜到林哂,佢夠飽先停。

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:Supan+發表於+13-3-3+11:16+但泵清先

同埋BB繼續啜,係會邊啜邊造奶,你唔限佢食幾耐既話,一定唔會 ...
想問下其實係咪每次埋身餵前都泵清d奶就會增奶量呀?我係新手奶媽,今日第十二日但BB好多時餵咗1個鐘都未飽咁要再食,我擔心自己唔夠奶比佢食丫

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

alicealoha 發表於 13-3-4 16:01
想問下其實係咪每次埋身餵前都泵清d奶就會增奶量呀?我係新手奶媽,今日第十二日但BB好多時餵咗1個鐘都未飽 ...

你埋身唔需要泵清,要番工儲奶,或者補左奶粉以致少左好多奶先要。
餵一個鐘都唔飽係正常架,頭兩三個月有好多猛長期,你既奶量係需要不停增長先會夠BB食。
而BB不停咁吸啜係幫你啜清哂,同時邊啜邊造,係可以幫你增奶,你應該繼續比佢啜。

唔好補粉啊,補左就一定唔夠奶

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:alicealoha+發表於+13-3-4+16:01+想

原帖由 usakumya 於 13-03-04 發表
你埋身唔需要泵清,要番工儲奶,或者補左奶粉以致少左好多奶先要。
餵一個鐘都唔飽係正常架,頭兩三個月有 ...
咁如果夠兩個鐘但佢未瞓醒要唔要叫佢起身食呀?同埋如果佢食1個鐘內有半個鐘瞓咗點整都唔醒,係咪應該放低佢等佢醒先餵?定點呢?唔好意思太多問題想問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

alicealoha 發表於 13-3-4 17:58
咁如果夠兩個鐘但佢未瞓醒要唔要叫佢起身食呀?同埋如果佢食1個鐘內有半個鐘瞓咗點整都唔醒,係咪應該放低佢 ...

頭一個月都應每個鐘整醒佢埋身食一次。
一來因為怕佢會黃,二來要餵得密先可以幫你建立奶量。
除非你奶量已好足,佢可以好快食飽有滿足樣,然後笑笑口周圍望啦。
否則食食下訓左多數都係未飽。

日頭食到訓左,我會用盡方法整醒佢唔比佢訓。
真係整唔醒,多數一放落床佢就會醒,你可以試下坐係床度餵,佢訓就放落床。
夜晚既話,佢食到訓左,掃風都唔醒既話我會由佢訓。
但如果你係唔夠奶既話,我會建議你夜晚都要餵到佢飽哂先好比佢訓。

男爵府

熱血勳章

回覆:usakumya 的帖子

謝謝你咁詳細回覆,我會再試下餵密d同盡量整醒佢食埋先

大宅

引用:你嘅泵奶schedule係點?我之前乳腺炎,奶量

原帖由 miep 於 13-03-03 發表
你嘅泵奶schedule係點?我之前乳腺炎,奶量跌得好勁,補奶粉俾bb,點知佢奶粉敏感發晒濕疹。後來我幾忙都ke ...
我朝早7:00餵完B,返工,8:45am/12:30pm/同5:30泵,返到去7:30接亞B8:00埋身餵,10:00最後一餐。之後就第二日7:00,餵,因為亞B介左夜奶, 我晩上無起身,所以少左奶,以前返工泵三次有兩包250ml,而架只得一包,追唔切。唔通就咁,無得餵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊