在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 3-Kid Ma Ma Club (Part 3)

hinhei

放鬆一點吧

我第三個B沒有提早出世喎~

男爵府

HINHEI >>
我生第3個都係早左 6 日咋 ...
跟 CARRIE一樣,你給我印象係整網頁好叻嫁 
最緊辰在急耍時,可以第一時間找到人到家.咁有無??

STELLA >>
大少小學的興趣班學費都好平啦.
棒球場每星期上2日.月學費$500.
有時平又唔岩佢時間.又有時佢又唔鐘意.
而家細 2 個又要開始要學多的野. 
唔同讀幼稚園時可以由我去教他們.

VV123 >>
嘩!
你咁形容我....
嚇 C 人啦 
講文學的野果個係 SANDY 至岩 
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

ALICE >>
你唔好想成熟啦.
俾我恨唔到 .

不過,我覺得電髮真係可能催化女人” 老成 ’ 的.
我就係呢種人.一電仲老個亞媽.
連我家姐都話老過佢.

SANDY , VV123 , STELLA >>
沒有留意街頭文化添 ....
幫唔到你小朋友
今年你好忙喎 !
以往不是常有作短暫旅行麻 ,
點解講到好困難呀 ???

哎呀
無本故事去外國讀書.
唯有留係到啦.
而且識的朋友也是做老師
佢地也是以不變應萬變.
只要我地留係樹讀書小朋友 
不是最後那班是BAND3學生.
照計撐到上去.

你地緊係沒有留意’” IVE ” 的消息.今年都有好多入到U呢??
這果係EMB跟大專研究下,一個新應變方法.

如果家長們終日惶恐不可終日.
相信小朋友在沒有安全感下讀書,
也不會有好成績和品格出來.

大宅

ALL,
黑仔,前2日無啦啦上網線down,搞到上唔到網,又無寬頻電視睇,依家發現原來生活中沒有上網,真係好慘......d仔女也叫哂救命. :-( :-(

程媽,
你都講得岩既,不過做父母既那個不是預先替兒女驚同擔心呀,佢地只係識讀書壓力,測多次驗或者多d功課佢地就嘈嘈閉既姐,邊識唸將來呀.

大宅

hinhei,
hello, 陪月那裏唔係負責同你安排換人咩,咁有無親戚可以幫住手先呀.加埋開學真係幾踢腳嫁,自己又行唔開既話.
我第3個仲遲左一日tim呀.本來按原來早1日既話,個日子好鬼正,係8月8日.幾好記,又好好日,佢唔生性,出遲左依家係8月9日了. :lol:

男爵府

Sandy,

錯別字: 正确字:

鬼計多端 詭計多端
抽手旁觀 袖手旁觀
莫明其妙 莫名其妙
克苦耐勞 刻苦耐勞
雜亂無張 雜亂無章
不自亮力 不自量力

不亢不俾 不亢不卑
日績月累 日積月累
爾愚我詐 爾虞我詐
一剎那之間 一霎那之間

預定 預訂
交代 交待

大宅

ALL MUMMY,
好煩呀,有無mummy可以比d意見我,呢幾日要決定移唔移民,如果除去其他因素,比你地有得選,又有能力,你地為左3個兒女,會留在hk定係去外國(澳洲)比子女升學呢????

男爵府

vv 123 >>

俾我肯定會走.

因為我老公的大哥一個仔由F.5已到英國讀書, 早 2 年係 MANCHESTER U. 讀完返來
因為我姑奶的大仔是9歲已到英國.最後是LEEDS大學回來.我覺得他們的個人品格好好.謙遜有禮 .   
又因為我老公同事(佢係公務員) 好多仔女都去英國讀書, 
亦有一個是F.4時去到澳洲,今年入大學.每位給的感覺是有他們的見地.
亦有早年移民加拿大,岩岩上個零星期回港.我倒見他們的仔女氣質也不錯.

香港環境太狹窄,人與人的空間太近,而個別小朋自幼都給環境打造得見識短淺.(我個人認為,可能你們的小朋友可不是)總愛及比較.沒有多大長遠目標,只為考試而已.

走唔郁之下,唯有自己苦口婆心教仔女唔好諗歪...

大宅

程媽,
好多謝妳意見,我地考慮走既原因之一都係怕左香港教育,1來成日改革,2來真係只為考試而讀書,我相信10A學生都是攻考試而讀,狂操past paper而矣,始終思維欠奉,即使依家搞通識,又唔知會搞成點.我想問如果見工,同樣學歷,人地會請本地畢業定請一個出過國既留學生or外國大學畢業生呢?
總之有好多疑問,做父母既又唔知為佢地決定是錯定對........

男爵府

VV123 >>

3年前我係一公司做工成 10 年.
大老闆是太子爺,佢地家族 ( 即大老闆的 兄弟姐妹 )巳是 CANADA 移民兼讀埋書. 而細老闆係 SINGPORE大公司打高級工.佢請的ENGINEER,GARPIC DESIGNER , SALES EXCECUTIVE個個是要從外國讀書回來.

記得佢話過 <香港仔 >讀書死喎 . 帶佢地出 TRIP , 好似鄉下仔出城 . 跟鬼佬一齊就顯現. 扮唔到喎.

所以我呢的 C9 最後都係要走啦 

而我周邊所見而覺得,我的姑奶和伯爺的仔仔都比較容易找到大公司打工.

而伯爺既細仍仔是理大建築工程畢業 (好似是咁上下果名 ), 佢最早份工是 <量地>咋.仲做左接近一年咁耐添.好似去年年底轉左工.

琥珀宮

Alice, Candy, 程媽:

唔該哂你地先!我要相片呀,仲要貼成5、6張咁多,咁先

大宅

SANDY,

好快又一年, 8月11日去邊度慶祝呀? 今年又係你買蛋糕?
我地就去ymca食buffet 咋.

你去唔成泰國? 如果真就掃興lu, 或者再plan 遲少少去過啦.

大宅

sandy,
多謝妳意見,當然我都認同係香港發展既好處之一係背靠祖國呢個大market ,但好睇將來係邊行發展囉.

男爵府

我D親人都唔得閒............不過住得好近, 可惜佢哋都要返工!!

我係想我個B可以早D出來姐..............heheeeeeeee呢個係希望!!

禁止發言

男爵府

VV , SANDY , STELLA >.
的而且碓係面向早國 ,
不過早國佢地又何況不是向國外找人材??
讀完返回香港也可向中國進發.
幾曾何時,我有聽過有學者說過,現在大多數香港年青人在
CREATIVE , ABILITY , AGRESSIVE ,MOTIVATION AND LEADERSHIP也比較不足,相信曾在外國讀過下書的年輕小伙子, 整體更有以上四點的能力.
亦可讀完之下回流溶和香港的社會裡,更加令後生一輩的精益求精. 

大宅

程媽,stella,sandy,
好多謝你地比既意見,我估我地選擇走既機會大d,外國生活平淡但穩定,香港不明朗既因素都幾多,除左教育改革,一陣又搞咩GST,遲下又唔知搞咩.不過要睇下點令自己下定決心,因為真係好唔捨得香港,雖然話回流,但最快都要等最細那件讀完書,咁即係n年都唔洗返.最多返來度下暑假0個隻.
希望係澳洲都可以如常上到bk同你地chat啦.

琥珀宮

3Kids,

係喎,你老公同我老公同一日生日架喎。冇買蛋糕勒,佢舊年都冇買蛋糕俾我食。提早左同佢及佢d朋友食飯慶祝,我地果份由我出架,請佢食飯當送左禮物架啦。我唔係浪漫人,所以我希望大家兩免,冇送生日禮物俾對方好多年,我地已經互相送俾對方3大巨型珍貴禮物,仲要日日有驚喜,所以到左無欲無求階段咯。而佢地6兄弟姐妹,有3個都係8月中生日,我地同佢地其餘8月生日果兩家人,去左沙田帝都酒店食自助餐,阿女同d表哥、表姐及阿哥上平台玩時,仲仆倒,即時見紅,要即刻去私家醫生度洗傷口。理餐係我老公俾錢。

前晚發夢去旅行,琴日即刻迫我同事決定日期,仲去埋旅行社問,我地達成共識飛機搭泰航或港龍,酒店就住佢心儀果間,個名太長唔記得,總之地點係等如香港既旺角,9月2日出發去4天,價錢$2290。佢話琴晚上網睇下間酒店既泳池掂唔掂,我同佢講我對酒店要求有3點:乾淨企理、地點及交通方便、泳池要靚。好大機會成行啦!

vv123, 程媽:

vv123,你真客氣,都唔算係俾意見

琥珀宮

早晨呀!今日最早報到,相信都係我咯,今日放假,晏d要同d仔番學校見老師,今晚要幫肥二老細去換智能身份證添,三老細9月底個回鄉證又到期要換,真係好忙,淨係攪佢地3個d證件之類事,都用左好多時間。

伯爵府

好媽媽勳章

vv123
你會去澳洲邊到呀?

sandy
我本來想禽日去幫亞a同亞c去換智能身份證
不過聽個亞姐話walkin要等兩小時
我放棄了
還是網上預約才去

首頁

尾頁

跳至