跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

回覆 gigayan 的帖子

其實我既心水起70果邊...以下e兩間...
保良局x豪小學
保良局莊x程第二小學

自己係71既 唯有e兩間...
東華湯丸鄧x堅小學
順德聯誼總會胡x渠紀念小學

得果15分, 真係眼坦坦 @@

爸爸果間我真係揀唔落ar , 仁x堂劉發發夫人小學...
如果揀佢25分 多數入啩 !!!

男爵府

SUM爸母 發表於 13-3-19 13:40

其實我既心水起70果邊...以下e兩間...
如果係咁, 你不如考慮下

1) 自行鄧x堅, 15分呢間應該都唔難, 有間你接受既學位, 先再放榜時叩門2間保記+胡小, 信心都大些, 無咁無助。

2) 胡x渠15分應該都無機...... 如果唔甘心鄧x堅, 都可以自行去胡小, 不過要預左唔得, 就算唔得都仲可以大抽獎放甲1乙1, 乙2就放鄧小, 應該都仲夠位派, 因71區的人多數都會揀馮小、胡小、李金呢類大熱, 萬一大抽獎抽唔到胡小, 去叩胡小門時仲可以表示一心一意, 印象加分!

就算揀返爸爸個間, 小朋友都係得20分, 因會唔count 首名個5分, 要小心d計, 好多人就係咁計錯分, 失了預算。

男爵府

thx thx thx x 100000000 ^^
我真係計錯數ar...我慢慢消化下您既教導先,
因我頭腦簡單....唉 ~

唔該哂妳呀

男爵府

回覆 SUM爸母 的帖子

前陣子有媽媽分享鄧校老師處理學生問題很糟糕喔!同學硬搶別人八達通卡嘟買野,報告老師不受理!
而且聽說此校雙非一車一車的來的,家長要留意證實吓喔!

男爵府

回覆:acharsiu 的帖子

wow 咁真係麻麻wor, 胡少入唔到架喇 都係揀劉發發算啦 好過無書讀嘛 多謝您既留言ar ╮(╯▽╰)╭

男爵府

劉發發都有人話超級不好嫁其實。路德會呂祥光印象裡好點(基督教,學術Band2,品德好),不算非常熱門,都可以考慮一下。青山天主功課都有點緊迫,校風不太清楚,好少人談論。

男爵府

回覆:acharsiu 的帖子

做媽媽真係唔易啊 好多野煩ar 睇黎我要八多d至得啦 仲有幾個月時間咋 (∩_∩) thx thx ar╮(╯▽╰)╭ 慢慢考慮先 ~~

男爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+elainelau611+的帖子 胡兆渠,李金+都

原帖由 SUM爸母 於 13-03-15 發表
回覆 elainelau611 的帖子

胡兆渠,李金 都係我既choice ar ~
我會揀何小或胡小,始終另一間遠咗啲,番風落雨都幾金。而功課量胡小輕鬆啲,其餘兩間睇齊。

大宅

回覆:gigayan 的帖子

想問要k幾才開始棟小學,是否k2頭要報直資或私校,k3頭開始interview直/私,及報自行?及k3中(即1月)要揀大抽獎學校?囝囝現時讀k1,仍未決定揀咩?另屯市近華都是否71區?謝謝!

男爵府

回覆:joeycj 的帖子

升k3即開學9月尾左右要交表架喇,不過我今日帶囡囡覆診呀,睇下有無其他mama 俾link 您ar , 如無我聽日send您呀 ╮(╯▽╰)╭

男爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+SUM爸母+的帖子 劉發發都有人話超級

原帖由 acharsiu 於 13-03-19 發表

劉發發都有人話超級不好嫁其實。路德會呂祥光印象裡好點(基督教,學術Band2,品德好 ...
呢間今年小一班班都有十零個雙非

男爵府

好媽媽勳章

引用:想問要k幾才開始棟小學,是否k2頭要報直資

原帖由 joeycj 於 13-03-20 發表
想問要k幾才開始棟小學,是否k2頭要報直資或私校,k3頭開始interview直/私,及報自行?及k3中(即1月)要揀 ...
係,以屯門河劃分,屯門公路呢邊係71。

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:SUM爸母+發表於+13-3-19+13:40+回覆+

原帖由 gigayan 於 13-03-19 發表
如果係咁, 你不如考慮下

1) 自行鄧x堅, 15分呢間應該都唔難, 有間你接受既學位, 先再放榜時叩門2間保記+胡 ...
今年順記間間15分都入唔倒,20分都要抽。但如果自行派位第一志願唔揀胡小,網頁講到明唔會有叩門機會,係唔收表,除非識人。掃管芴嗰間都係咁講,不過有人識得非第一志願嘅人都收咗讀緊小一、

男爵府

joeycj 發表於 13-3-20 07:59
想問要k幾才開始棟小學,是否k2頭要報直資或私校,k3頭開始interview直/私,及報自行?及k3中(即1月)要揀 ...

其實你k1尾-k2頭要開始留意下d小學, k2新年後開始直/私都會有d簡介會報名(e.g. 英華今個月簡介會報名), 亦有些早interview既學校開始收表(e.g. 音小), 5-11月就係interview的高峰期, 10月就要揀自行學校, 1月就要交大抽獎表格

http://www.hkexam.com/modules/shares/index.php?pa=viewads&q=hot&lid=301#core

留意呢個website, 常常會update小一收生information

男爵府

sensei 發表於 13-3-20 09:32
今年順記間間15分都入唔倒,20分都要抽。但如果自行派位第一志願唔揀胡小,網頁講到明唔會有叩門機會,係唔 ...

其實出生率愈來愈高, 好多熱門少少的學校都要20分先可以"有份抽"
15分都照交順記、保記, 策略黎講, 真係留返大抽獎唔中時, 叩門以表心跡.....
所以各位媽媽, 記得k2開始時唔好懶, 要開始為小朋友籌備一下叩門用的籌碼了, 如果有心去大熱小學的話

大宅

引用:Quote:原帖由+acharsiu+於+13-03-19+發表回

原帖由 sensei 於 13-03-20 發表
呢間今年小一班班都有十零個雙非
話時話,依加間間都有雙非,邊間無我都好想知

My Sweet Heart- Minnie

男爵府

回覆:71網, 您地會揀邊間呢

沒有雙非,可能直資/私小會較好,始終經面試,保圓舊年聽簡介都有國內父母問校長校車問題,校長婉轉地叫家長要自行安排。天水圍李宗德舊年面試完,有國語父母問,邊到有車返深圳灣。最終有沒有學位就不知道了。

別墅

回覆:71網, 您地會揀邊間呢

請問父母係嗰間小學讀書不過無讀到畢業,咁樣有無分呀?

男爵府

引用:請問父母係嗰間小學讀書不過無讀到畢業,咁

原帖由 zora2011 於 13-03-20 發表
請問父母係嗰間小學讀書不過無讀到畢業,咁樣有無分呀?
應該唔計,最好打去母校問下

大宅

回覆:gigayan 的帖子

謝謝你的回覆!

首頁
12345...11

尾頁

跳至