懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前懷孕8w時 HGC 210,000 加上個胎扁左,無心跳,而家驗完是完全葡萄胎,有無過來人,教下我點做會快d好。

好驚,要每星期抽血,要去腫瘤科覆診,真係好驚。

大宅

引用:之前懷孕8w時+HGC+210,000+加上個胎扁左,

原帖由 vyonne_chiu 於 13-03-15 發表
之前懷孕8w時 HGC 210,000 加上個胎扁左,無心跳,而家驗完是完全葡萄胎,有無過來人,教下我點做會快d好。 ...
我聽醫生講過,葡萄胎,要刮宮再化驗,証實後,一年內吾可以有bb

別墅

回覆:我得了葡萄胎,好擔心

只要HGC一路跌返去正常就可以。唔好咁擔心

別墅

引用:只要HGC一路跌返去正常就可以。唔好咁擔心

原帖由 PJ2015 於 13-03-15 發表
只要HGC一路跌返去正常就可以。唔好咁擔心
謝謝你,我會加油的

別墅

引用:之前懷孕8w時+HGC+210,000+加上個胎扁左,

之前懷孕8w時 HGC 210,000 加上個胎扁左,無心跳,而家驗完是完全葡萄胎,有無過來人,教下我點做會快d好。 ...
我之前11年7月都試過葡萄胎,之後做括宮手術,大約一年內唔可以懷孕,而呢一年內每月都要返醫院抽血檢查,到醫生話ok就可以懷孕,唔駛太擔心,我依家再懷孕已經差唔6個月呀,醫生話阿B好健康正常

大宅

回覆 vyonne_chiu 的帖子

我明白你的心情, 我之前試過宮外孕....個種心理拆磨真係ho痛苦~~~而且葡萄胎係仲麻煩tim~~~~~~你做完手術後, 慢慢調理身體ar~~祝早曰康復!!
The best is yet to come..i believe..

別墅

引用:Quote:原帖由+PJ2015+於+13-03-15+發表只要

謝謝你,我會加油的
依家當放下假鐘意做咩,玩咩就去做。

別墅

謝謝大家,我剛睇了中醫,佢話可以三四個月,幫我降得hcg 指數,當堂無咁驚

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

vyonne_chiu 發表於 13-3-15 15:31
謝謝大家,我剛睇了中醫,佢話可以三四個月,幫我降得hcg 指數,當堂無咁驚

...
我都10年曾經有葡萄胎,我好明白你嘅心情,好想快啲有BB,不過當hcg跌到正常都要keep住觀察,係要1年時間ga.........呢個時間當調理身體lor,雖然呢段時間會覺得好漫長,但對自己同日後嘅bb都好啲,

而家我bb都6個月喇,所以我會更加珍惜佢。

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆 ToC9 的帖子

同埋我哋會支持你

別墅

引用:Quote:vyonne_chiu+發表於+13-3-15+15:31+

原帖由 ToC9 於 13-03-15 發表
我都10年曾經有葡萄胎,我好明白你嘅心情,好想快啲有BB,不過當hcg跌到正常都要keep住觀察,係要1年時間ga.... ...
好多謝大家呀,我心情好番一d,中醫師也說沒有原因,唔知係男既精有問題,定女既卵有問題,現階段中醫會助我降HCG 同埋調理身子,因為我本身寒底。

到將來HCG數值降0, 佢會再調理我身子,同時要我老公都一齊調理。

咁先比我地再造人。

聽完佢講,心都定d同埋佢話近年都好多人患葡萄胎,HCG都會降番正常既。

多謝各位開解及幫我打支強心針,我會努力的。

別墅

vyonne_chiu 發表於 13-3-15 07:01
好多謝大家呀,我心情好番一d,中醫師也說沒有原因,唔知係男既精有問題,定女既卵有問題,現階段中醫會助 ...
祝妳早日康復~ 不用擔心, 呢胎出事唔代表之後會有問題架~如果你係complete molar pregnancy, 就係女方的卵有問題, 如果你partial molar 就係男方,
不過點都好, 都只係基因出錯機會問題, 好多人之後都完成康復,
不過妳一定要服避孕藥, 等醫生可以MONITOR你既HCG,
仲有最好去照定一張CLEAR既肺XRAY, 因為怕第時病變醫生可以有比較
take care! God bless you and your family =)

民房

支持

別墅

引用:Quote:vyonne_chiu+發表於+13-3-15+07:01+

原帖由 alifree 於 13-03-17 發表
祝妳早日康復~ 不用擔心, 呢胎出事唔代表之後會有問題架~如果你係complete molar pregnancy, 就係女方的卵 ...
謝謝你,我是完全性的葡萄胎,醫生都幫我照了肺片,confirm無野先比我出院。

不過上網看了很多說法,有些話完全性都是男方的原因,我也不知道那才是正確。西醫話刮宮刮了就沒問題,無藥食,不過每星期抽血monitor hcg,如果不跌反升就要去瑪麗睇。

所以我去埋睇中醫,日日飲中藥,調理身子。

首頁

尾頁

跳至