論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:milkbear23+發表於+13-3-18+13:01+我

原帖由 anferneeinna 於 13-03-22 發表
me2- 我工人一湊三....(2個)5個月 + (1個)22個月
嘩,你工人辛苦嗎?你係咪ftm?

[img][/img][img align=left

男爵府

好媽媽勳章

能否一湊三,要視乎小朋友年紀性別返全日定半日班... 等等。

我年半前開始請兩個工人,果陣孖仔兩歲,細女NB,兩個工人加奶奶湊三個和做家務煮飯,都好掹掹緊。因為果陣孖仔trouble 2,成日搶玩具打交,大孖仲咬細孖,基本上要睇到實一實。

依家孖仔三歲多,開始識禮讓,加上女女性格較獨立,所以打算等工人完約後就請一個工人算數,因為"工人與工人"和"工人與奶奶"之間都勁多麻煩野,煩到我死。而且依家兩個返學,工人已經好得閒,遲d女女返埋學就更加冇野做。

大宅

回覆 anferneeinna 的帖子

你是否就是我請個個孖B前僱主呀,我妹叫Ana

大宅

引用:Quote:原帖由+anferneeinna+於+13-03-22+發

原帖由 milkbear23 於 13-03-22 發表
嘩,你工人辛苦嗎?你係咪ftm?
我full time working mom, day day 7am-8pm 唔係屋企,得婆婆同工人睇3個,忙到呢...我lunch time買餸放工𨥾返屋企

大宅

回覆:lwsdebbie 的帖子

我姐姐剛做了半年,係我孖B未出世前到

大宅

謝謝你呀,因她在這家做了很短時間,你不是她前僱主了。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

anferneeinna 發表於 13-3-22 11:58
我full time working mom, day day 7am-8pm 唔係屋企,得婆婆同工人睇3個,忙到呢...我lunch time買餸放工& ...
勁~~

[img][/img][img align=left

複式洋房

引用:are+you+good+helpers+(who+can+take+care+

原帖由 babie2 於 13-03-22 發表
are you good helpers (who can take care of 3) hired locally or overseas?

I am having a tough time. ...
我覺得係你個工人唔肯做嘢啫,個schedule下午咁鬆動,唔係夜晚忙少少都唔可以? 其實唔肯幫手的話請佢返黎仲要睇佢面色先最慘!
你可以同佢溝通下,睇下佢工作上最大困難係乜,睇下係咪有啲地方應付唔黎,咪大家坦白商量下囉,佢肯講最好,如果做唔黎又唔出聲最慘,又或者佢唔識表達就要靠你觀察佢有咩難處,為何黑面,如果嘗試咗都無辦法,佢又真係太不合理的,我覺得不可太委屈自己,大不了換人,不用令自己太frustrated,加油!
要同老公互相鼓勵和加油,只有花多少少時間,沒有解決不了的問題。努力!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+milkbear23+於+13-03-22+發表

原帖由 anferneeinna 於 13-03-22 發表
我full time working mom, day day 7am-8pm 唔係屋企,得婆婆同工人睇3個,忙到呢...我lunch time買餸放工& ...
你都真係好叻喎

複式洋房

引用:能否一湊三,要視乎小朋友年紀性別返全日定

原帖由 twllc 於 13-03-22 發表
能否一湊三,要視乎小朋友年紀性別返全日定半日班... 等等。

我年半前開始請兩個工人,果陣孖仔兩歲,細女 ...
你都講得好啱,小朋友大啲就唔駛咁多人手~

大宅

回覆:湊三個小孩要請兩個菲傭嗎?

我家都係一拖三,3/8/11歲全部返全日,我只做半日,我見我家公主好得閒每日佢地返晒學佢就做清潔,慢慢做磨到4點接小朋友放學,我們中午吾使煮飯淨係煮夜晚,吃完飯洗完碗佢就可以訓覺,一般都不超過10點

子爵府

我正打算請工人
8/3/NB
大女基本上自己理自己, 放學回家做功課,
如果唔掂找上門補習.

3歲仔就想佢早上8~9時送佢返學
晚5:30 ~6時接佢回家
我預最晚6:30 回到家,

噤工人基本上都係睇NB
等我回到家再弄晚飯
星期六才做多點清潔

我有D怕請唔到工人...

複式洋房

回覆:lumijuli 的帖子

預鬆啲時間囉,遲早都請到嘅,放心啦!加油!

複式洋房

引用:我家都係一拖三,3/8/11歲全部返全日,我

原帖由 tailovetnb 於 13-04-17 發表
我家都係一拖三,3/8/11歲全部返全日,我只做半日,我見我家公主好得閒每日佢地返晒學佢就做清潔,慢慢做 ...
聽落都真係幾輕鬆喎!

子爵府

我都一個工人,不過有公公婆婆幫手

水晶宮

嘩!呢個post的姐姐都好利害.
我自己就算做人阿媽,都未必湊得掂3個.
你地請到好姐姐,真係要好好珍惜.

大宅

我家姐姐都係一湊三。佢自己有2個小朋友。我小朋友有7歲。3歲。7個月大。。。
佢做每一樣都有90分。完全都唔洗唔要我理佢。她是印印的。我都係第一次請工人。

男爵府

我覺得全單拖就真係唔得。 點都要多對手。 我哋細個時阿媽行開行埋都會叫隔離屋c9幫下手, 先可以買下餸, 開下大。 所以如果阿mum阿sir係唔會分擔家務, 又無老人家幫,就要請兩個工人了。

侯爵府

好媽媽勳章

我請2個工人時係因為接送返學,唔想帶住2個去接

[img align=right][/img]

複式洋房

工人都係睇佢本身,有d屋企根本都無乜野做個d工人返而嫌辛苦,
真係做到儍嗰d工人又覺得唔無所謂!

首頁

尾頁

跳至