嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...77

尾頁

大宅

回覆:奶茶小露寶 的帖子

大家都一齊努力

大宅

擦咩顏色既藥膏

大宅

引用:Quote:原帖由+staceyyu+於+13-03-18+發表明

原帖由 奶茶小露寶 於 13-03-19 發表
我個b全人奶7個月,我又係比人話我d奶有問題好啦,我比奶粉,初時係好左少少,但都仲發

...
你俾豆奶? 唉,一齊加油對擴濕疹

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我都慣晒,四個幾月到十四個幾月啦,而家都發緊,我盡左最大努力佢都係咁,我覺得面對現實唔好理人就得

男爵府

引用:擦咩顏色既藥膏 +

原帖由 Mandy2852 於 13-03-19 發表
擦咩顏色既藥膏
類固醇係尼支,不過依家試紫雲膏

男爵府

引用:Quote:原帖由+奶茶小露寶+於+13-03-19+發表

原帖由 staceyyu 於 13-03-19 發表
你俾豆奶? 唉,一齊加油對擴濕疹
我之前人奶,試過一罐雅培豆奶,依家食金裝能恩已經有一個月,無比人奶

男爵府

引用:Quote:原帖由+staceyyu+於+13-03-19+發表你

我之前人奶,試過一罐雅培豆奶,依家食金裝能恩已經有一個月,無比人奶

...
有bb媽咪話食illuma無曬疹,搞到我心郁郁想試,但才㫓了一個月能恩。

大宅

引用:Quote:原帖由+奶茶小露寶+於+13-03-19+發表

有bb媽咪話食illuma無曬疹,搞到我心郁郁想試,但才㫓了一個月能恩。
BB訓教,你地係點防止佢自己抓自己?
平時我用毛巾包住佢,昨晚佢又鬆脫了,抓到成面都係血
我都唔知點挈佢

禁止訪問

子爵府

我初初用手套仔,但成日甩出來.我就用著在腳上的襪仔,好少會甩. 係厚D焗D,遲吓夏天唔知點.但為了唔好比佢抓到流血,焗D都要.

我用馬油,幾好.雖然仲係紅,但好保濕.

其實不要自責,我大肚時不知食得幾清,我個仔的濕疹係遺傳我老公的嚴重鼻敏感.三姑六婆廢UP唔好理佢哋,人奶已經係最好的了.大家一齊加油啦!

malimalihum  鼻敏感is usually due to dust mite allergy. buy dust mite proof bedding la  發表於 13-3-23 14:36

大宅

我個女人奶加illuma都有濕疹 現在搽馬油好過以前好多

大宅

我奶奶成日問我點解亞 b 咁樣, 問我陀亞 b時冇介口咩? 又話人地 d bb 都唔係咁樣嘅, 又話佢 4個仔女細個時都冇尼 d 野, 直頭冇見過!
佢日頭幫我湊亞 b, 我叫佢搽 cream 要不停咁搽, 佢又唔搽話亞 b 成日郁好難搽, 又話亞 b 捽面又食手指, 會食埋 d cream!
夜晚/放假我自己湊我不停搽 cream keep 到亞b 個面仔好返 8 8 9 9, 但第二日交俾佢湊佢唔搽 cream/搽得少, 亞b 又打回原形!

大宅

而家唯一希望係醫生同我講, 濕疹係好難斷尾架喇, 不過都有出路嘅, 就係等亞b大d, 大約一歲咁上下, 濕疹會好返好多, 就算有都只會出起 d 摺位, 唔會成身有!
但願所有 bb都健健康康, 大個仔/女身體強壯d, 抵抗力強d, 濕疹斷尾唔會再返發!!

別墅

回覆 staceyyu 的帖子

有冇試煲清熱湯水給bb? 或多吃梨子, 清熱毒, 冇咁燥都可以舒緩下.

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

加油

子爵府

回覆 tradev 的帖子

濕疹無得斷尾卦,我大女十歲都時時會返發.

男爵府

回覆 奶茶小露寶 的帖子

hihi, 大家繼續努力呀.... 每次出街我都要忍受街的人的目光同 "關心", 仲有親人的說話, 係好難受呀.... D 人話囡囡陰公呀, 好辛苦呀之類的說話時, 我都會話俾囡囡聽 "你好幸福 KAAA, 好多人錫你" 之類的說話, 我們要堅強, 先可以幫到自己的兒女...

我囡囡現在看中醫, 有進步, 不過剛剛去了旅行, 天氣太乾燥, 又發得厲害, 反去又有排攪......

男爵府

回覆 john_baby 的帖子

有BB 睡袋有一塊 FLAP 去包住 BB , 我們就拆了出來, 每晚都要包實佢, 先可以避免她睡覺時R, 否則又會成面血....

男爵府

回覆 奶茶小露寶 的帖子

你考慮下中醫啦... 我成日要同 D 親人解釋, 濕疹唔係皮膚問題 (尤其我囡囡呢種嚴重情況的), 係內臟問題, 攪好自然會唔再痕會白滑番~~~ 中醫在這方面會有作用 D ....

濕疹 BB 的吸收會差D, 所以我囡囡好細粒, 你哋的 BB 有無咁的情況呀????

大宅

BK Milk勳章

阿仔三個月時開始有濕疹,到六個月左右最嚴重,又紅又出水,嚴重到夜晚瞓唔到,我抱住佢喊。
但我相信到佢大啲抵抗力強啲 就會好啲。 所以我一直無同佢搽類固醇,比較相信調理身體內裡緊要啲,要治本唔係治標。
阿仔係全人奶,夜晚都跟我瞓,所以佢濕疹嚴重時,為左唔好R到損晒,除左同佢帶手套仔,唯一辦法就係我捉住佢對手,等佢可以瞓又唔R,但我自己就經歷左幾個月每晚只瞓到個幾鐘既非人生活,日頭仲要返工。 除左勤力幫佢搽野(試過好多唔同既潤膚膏同蘆薈之類),亦從佢飲食返面著手,煲多啲去濕既野俾佢飲,熬粥仔既湯好多時都會加薏米、扁豆等等一齊熬。
到阿仔一歲之後,真係每次發都無發得咁厲害,今年年頭到而家,塊面一直都滑滑溜啦﹗ 好開心,希望可以一路keep住,而家十八個月大喇。 有時在街見到bb有濕疹,都想走埋去同佢媽媽傾下,但都唔敢,怕會嚇親人。
所以各位媽媽唔好灰心,真係要多啲正能量架﹗加油﹗﹗
p.s. 阿仔呢幾個月都係搽雙妹嘜雪花膏。

首頁
12345...77

尾頁

跳至