嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:濕疹bb媽媽舒壓區,需要正能量!

我仔相反,bb時沒濕疹,6歲突然有日發起,直到e家8歲,都唔知點算

複式洋房

Puppet8 發表於 14-2-6 08:15
我仔2歲啦,濕疹都反覆,日日都R,睇下R多定R少,一食錯野就狂R
皮膚用左保環酵素就滑左,R起上黎冇 ...
Puppet8, 咁佢R的地方就算無紅,係滑既, 你會同佢搽楊医生的類固醇嗎?我好矛盾, 半夜先來R, 嗰D地方都係白滑, 唔知搽唔搽好?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我個b都試左好多野, 但好多都唔work, 有d仲好似有反效果, 終於我朋友整左隻 "甜杏油 + 椰子油" (上網睇知道e兩款油都可治濕疹) 既product比佢, 對我個女就比較work, 初時朋友送, 但我個女都搽得好密, e+幫朋友買, 都唔平, 如大家想試用, 可買細支裝, 想要資料可pm我, 我唔係賣廣告, 希望幫到手啫, 試定唔試, 你地自己諗啦.

禁止訪問

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

引用:我個女主要係手腳,面唔算嚴重!老公就生係大

原帖由 10wing 於 14-02-08 發表
我個女主要係手腳,面唔算嚴重!老公就生係大脾內側,本來抓到成日損,生哂肉芽,用了類固醇藥膏一停又爆過,後來 ...
請問你個女發病左幾耐,又用左幾耐時間有改善呢?

大宅

回覆 奶茶小露寶 的帖子

我個女六個月開始有,看了2個月醫生加用金銀花沖涼,搽椰子油,都唔得,後來有個台灣朋友介紹我用阿源既艾草皂(銅鑼灣誠品有賣),用了之後好D,但都幾費,成舊水一件,後來找到網上呢間,D野無咁貴,試了一個星期後,手仔腳仔都不癢了,慢慢退紅印,面仔就耐D用了一個月好多了,現在KEEP住用了半年,偶爾面仔發,再搽就不紅了

男爵府

引用:回覆+奶茶小露寶+的帖子我個女六個月開始有

原帖由 10wing 於 14-02-08 發表

我個女六個月開始有,看了2個月醫生加用金銀花沖涼,搽椰子油,都唔得,後來有個台灣 ...
多謝分享

侯爵府

育兒性格勳章

我BB由兩個幾月開始又係咁...用類固醇開頭都得
用愛妥麗...一開始有好到...但好快就唔得
椰子油用左仲發得勁左...

最近連類固醇好似都唔係太得
於是試下用人奶幫佢洗下塊面D濕疹位
第一日就退左無腫..但仲有D紅紅...
唯有再KEEP住用人奶洗下面
作為濕疹BB的媽媽
真係所有辦法都會去試...希望BB快D好番

大宅

唔駛咁客氣!各位媽媽加油呀!

男爵府

引用:Quote:Puppet8+發表於+14-2-6+08:15+我仔2

原帖由 Bobo2347 於 14-02-07 發表
Puppet8, 咁佢R的地方就算無紅,係滑既, 你會同佢搽楊医生的類固醇嗎?我好矛盾, 半夜先來R, 嗰D地方都係白滑 ...
我冇睇過楊醫生,我仔之前睇過兒科用左類固醇爆到癲左,所以我驚左再用類固醇。我自己試其他偏方,佢用左自製環保酵素皮膚真係慢慢改善緊,最大改善係手肘摺住滑返變返正常皮膚佢有時都有R,我都係搽酵素加cream,我仔太多食物敏感了,仲有塵蟎敏感,對佢黎講用藥係永無止境....所以希望偏方幫到佢,而又冇副作用。
冇紅冇粒粒保濕cream搽密D,等佢可以舒緩一下冇咁痕,或者輕輕拍下佢R既地方

男爵府

回覆:濕疹bb媽媽舒壓區,需要正能量!

Share

男爵府

引用:Quote:原帖由+Bobo2347+於+14-02-07+發表Pu

原帖由 Puppet8 於 14-02-11 發表
我冇睇過楊醫生,我仔之前睇過兒科用左類固醇爆到癲左,所以我驚左再用類固醇。我自己試其他偏方,佢用左自 ...
加油呀!給力給力

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:濕疹bb媽媽舒壓區,需要正 ...

大家唔好自責! 我有個同學仔媽媽, 有對twin girl. 佢地1個有濕疹, 1個冇... 所以有時真的不完全關食野事.

2022年 還是必須好好過下去...

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

我又黎搭下咀,我嗰個唔係濕疹,喺4個月時生頭瘡,最後同佢睇醫生,
醫生話係細菌感染,我奶奶夠膽死話我陀b嗰時睇中醫食阿膠攪成咁wor,
真係吹漲,所以真係唔好理其他人講咩,總之自己問心無愧就夠

別墅

引用:我個6個月大的B囡呢半個月都發濕疹,成頭成

原帖由 yumei120 於 13-03-18 發表
我個6個月大的B囡呢半個月都發濕疹,成頭成面都係,成日見佢好痕好痕,抓到留洗血,我真係有如刀割,好心痛 ...
醫生話係遺傳,如果父母一方有敏感底,例如鼻敏感,個bb就有機會變敏感體質,但唔一定係鼻敏感,可能係皮膚敏感,腸胃敏感,食物敏感⋯⋯⋯

我女既情況就係因為我老公有鼻敏感,個女又鼻敏感又皮膚敏感,連腸胃都敏感!
好彩老公親耳聽到醫生甘講,知係自己dna問題。

反而我媽果邊d親戚成日話我唔戒口,bb皮膚差話我奶熱氣,bb有肚風又話我d奶寒得濟。。。妖!不過因為係外家既人,可以鬧返佢地。

火爆媽媽

大宅

引用:我女女3個月既時候因為天氣轉,+所以起左+D+

原帖由 Cathys623 於 13-06-11 發表
我女女3個月既時候因為天氣轉, 所以起左 D 濕疹同奶癬 , 成面都係 , 紅卜卜 , 維持左幾日 , 我都好自責 。 ...
請問係邊隻,可否介紹?

首頁

尾頁

跳至