論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨日真係忍無可忍!

個印印黎左4個月,第一個月開始黑面發脾氣,話佢仲惡個你,只係同你講英文,廣東話扮唔識聽!朋友奇怪點解可以忍咁耐?因為都驚請個另外會唔會仲衰,一直心大心細...
昨天下午,偶然婆婆會過黎,見到仲未比藥水小朋友食,咪叫佢比,點知佢唔高興比婆婆叫做野,扮唔識聽"食藥水"3個字,同婆婆嘔氣,於是婆婆專登係佢面前講"真麻煩"!哈!突然識聽不特止,仲立刻黑面發脾氣!
到夜晚我回家問佢仲咩事,佢立刻話想番去佢個agent度(north point),我話咁你即係terminate the contract啦,咁而家即刻簽字,明天帶你去我個agent度(tsuen wan),點知佢又話唔簽,(可能agent教落,因為之前出封warning letter都唔肯簽,跌破我老公$3000幾新買既電話,仲非常寸話你咪扣$,我地又冇扣,真係唔明點解仲忍!)佢一味話明天要call 左agent先,又話唔係要番印尼,仲想搵個新employer!
今早,我番工前佢問我晚上煮咩?我話你又話唔做,要番agent度?佢又話而家想留番低!

其實今日炒同兩個月後我請到人炒都係要比$佢駛!(香港法例正賤人!)本來唸住今日炒係驚佢玩野,而家佢求番我轉頭睇怕應該唔會!

各位,請問即炒同兩個月後炒要付出既$相差幾遠!我老公話我唔早炒佢係肉痛D$!其實除左$外,條氣唔順都係問題,點解佢做錯我要賠比佢,冇天理!

大宅

醒目開學勳章

Re: 昨日真係忍無可忍!

佢只係黎左香港四個月就咁.妳應該一早就炒佢,等佢做幾個月都係得個吉.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁你都忍得

男爵府

佢擺明博你炒佢.佢尋日話唔做.你拿拿聲叫佢寫返封resign letter比你.咁你就會慳返1mth代通知金(如果你之後炒佢的話).但我唔敢講佢會否之後話你屈佢寫.

你比佢做多2個月你要比多呢2個月既大假佢.同埋會勞氣多2個月,細胞c多d.佢仲可能會不停整爛你屋企d野.到時你只扣得佢$300.冇用啦.呢個case,比佢早走早著你有so

別墅

由 bighug 於 2006-08-25 13:55:59
咁你都忍得

我若果唔係working mum,又唔係屋企有個細既,我想殺左佢既!

CPY,
我昨日都係話要佢立刻簽resign letter,不過你要佢肯簽先得既!agent 一早教哂佢地既啦!

我另外想問本來tax 係9月28日交第2期,可唔可以帶落個新人到!

男爵府

係呀 ~ 要自己勞氣多2個月幾多錢都補唔番, 你工人擺明玩野, 你留佢係度又要諗佢下一步玩咩, 早炒為妙!!

你比佢做多2個月你要比多呢2個月既大假佢.同埋會勞氣多2個月,細胞c多d.佢仲可能會不停整爛你屋企d野.到時你只扣得佢$300.冇用啦.呢個case,比佢早走早著你有so

大宅

我都明屋企有個細路係多d顧慮﹐不過我覺得係唔係應該未雨綢繆做定個plan b點安排﹐唔比個 工人大到呢。例如找定親戚或托兒所in case抄人可以照顧一段時間。再大返個工人要佢醒醒定定服從指示工作﹐出親糧就同佢review要佢sign to acknowledge。保障定自己兼比佢知道你抄佢唔一定要賠1個月比佢呢。

男爵府

我覺得留多佢2個月就激多2個月, 仲要比多2個月人工....為乜呢? 我都好明你, 因為我都比我之前做

民房

唔好理印或賓而家都好多都用方法令你炒佢,我都中一次計,以後要學唔好勞氣,唔好俾佢地得呈!

別墅

多謝各位回應!
真係痛定思痛,我而家唸住比小朋友番住全日班先!呢兩日會行動既啦!
係咪炒佢個日朝早先通知佢,跟手睇住佢pack野,帶佢番agent度就okay,當然我知要比$$佢啦!

我想自己買機票比佢(費時比agent扼!),係咪唔可以自己帶佢去機場睇住佢走!

複式洋房

The maid has the right to stay here for 2 wks after u fired her. So u 唔可以自己帶佢去機場睇住佢走. But I suggest u to buy ticket for her (should open ticket, can change date), because she need to pay $100 to change date, if she find a new employer and cancel the ticket, she need to pay services charges , that mean she only take around half price of the ticket. At least u can cost her some $ mar!

And they need to pay 7 months financial charges for the agent(for foreign maid). so if u let her work for u for 6 months, with the one month salary u give her, she can settle the financial charges. If U have someone to take care children and u don't like her, fired her early so that she can't settle the agent financial completely lar. I think it is the only way that soothing our bad feeling and suffering!!!

別墅

好似就算個工人拿機票退錢,都唔會退到,因為係僱主去旅行社買,旅行社開單都係開比僱主,佢地退票只會退錢比僱主。(呢個係我買開機票的agent話的)而且退票要等數個月,等航空公司退比旅行社,旅行社才再退比僱主。

當然啦,佢要改期,就可以比錢航空公司或旅行社改。

換然之,比票佢係好d,起碼佢cash唔到!

不過至緊要係可以改期,我出過係改第一次唔駛比錢,改第二錢要比錢,同埋有效期長d。

機票有咩限制,最緊要係要佢簽名表示知道,唔係一陣扮無知問你攞番錢!

別墅

衰到極!但香港政府非常保障佢地,佢博你炒,我之前炒個一個印印,心有不忍,點之佢兩日已經搵到新僱主,可憐我要真金白銀貼一個做野差的人.係咁,除非佢蠢到簽辭職信.

大宅

your maid is similar to my ex-maid. She had been worked for me for 4 months and said she want to resign after quarrel with my mother-in-law. I ask her to sign the letter immediately before her holiday. Then after her holiday,she said she wanted to stay, I didn't keep her and ask her to leave after 2 weeks, then the agent helped her to find another employer and asked if I can refund her ticket. I said no way!!!

首頁

尾頁

跳至