跳至

首頁

尾頁

複式洋房

南區小學"小朋友讀邊間無甘大壓力"

hi<

複式洋房

Re: 南區小學"小朋友讀邊間無甘大壓力"

田灣始南同置富始南, 邊間 程度深d?

禁止訪問

複式洋房

HI, 田灣始南,有冇分 精英班, 多數派去邊幾間中學?

複式洋房

快要選校啦, 都拿不定注意. 究竟 "南區官小"或是"田灣始南". 兩間都係甘多分.(即係適齡分).哎. 都吾夠人掙啦,今次吾得望下次 抽中啦. 分別有讀這兩間學校的 家長, 盡快比d意見我啦...thx...

禁止訪問

複式洋房

間間學校年年改政策, 轉教科書版, 又或加多功課,總之就係越轉越深, 小朋友都未適應到又話轉....哎.家長們的壓力又要加重啦....

民房

我個仔今年讀置富始宰南小一,比想像中好好多,校長,老師 and 職員都好nice,好有禮貌,校長是新的,一d都唔古板,可能仲會有d新idea添

民房

恭喜您!
我也為女兒選校煩惱!
不知選石排灣聖伯多祿/利東村聖伯多祿/置富始南
你是如何派到置富始南,可否分享?
你對以上學校可有認識?

大宅

想問問"南區官小"及"田灣始南"那一間派中學學位好些,課程是否相約,兩間學校那一間比較好,兩間學校是否都有分精英班

別墅

邊間好就真係見仁見智喇~
兩間都有精英班, 南官 - 2 年班開始分, 而田始就三年班
而派位就...南官有聯網囉....田始就無...如果成績係好...去邊間度讀都會派到好學校啦...最緊要小朋友讀得 happy
珀珀,慧慧媽 寫道:
想問問"南區官小"及"田灣始南"那一間派中學學位好些,課程是否相約,兩間學校那一間比較好,兩間學校是否都有分精英班

大宅

那一間會沒有太大壓力,功課那一間會少些,小朋友讀得 happy些

因我不想小朋友有太壓力及功課不太多

RL1488 寫道:
邊間好就真係見仁見智喇~
兩間都有精英班, 南官 - 2 年班開始分, 而田始就三年班
而派位就...南官有聯網囉....田始就無...如果成績係好...去邊間度讀都會派到好學校啦...最緊要小朋友讀得 happy
[quote]
珀珀,慧慧媽 寫道:
[/quote]

大宅

珀珀,慧慧媽,
南官和田始兩間都有分精英班,老實講話冇壓力就講明騙你.
功課量兩間都多,入咗精英班會再多少少.

男爵府

咁邊間好d???南管用唔用以入讀, 如考入去會考d乜呀!因我仔仔出年

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

RL1488:請問你d資料up唔update ga.
據我所知,田始係p.4先分精英班。
但我覺得田始有2位男老師怪怪地...
有一個"拿拿地"
另一位仲比好多學生簽名要投訴佢...

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

咁你嗰 d 又 up 唔 update 先? 你嗰 d 都 update 過下嘅 ~上年囉..隔晒夜啦...
我係今年打去問老師, 老師講 ga...咁唔知又算唔算 update 呢? 哦...可能老師呃我卦~又或者個個人唔同講法呢~
F.V.Ma 寫道:
RL1488:請問你d資料up唔update ga.
據我所知,田始係p.4先分精英班。
但我覺得田始有2位男老師怪怪地...
有一個"拿拿地"
另一位仲比好多學生簽名要投訴佢...

別墅

真架...讀書又邊會無壓力假~就算好似海怡寶血咁, 佢地無分精英班架...但係我見我朋友我囝囝都好忙...好似都好多課外野考 / 做的...

raccoon_dog 寫道:
珀珀,慧慧媽,
南官和田始兩間都有分精英班,老實講話冇壓力就講明騙你.
功課量兩間都多,入咗精英班會再多少少.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女arm arm今年畢業離開。
個仔就兩年前畢咗業。
如果係咁,可能係今年新學年轉咗制度呢!
(咁可能你updare d 啦!)
新校長、新作風---校服要改、手冊要改、考試日數要改....

大宅

小學概覽2006有寫()成績分班級數"精英班",所以RL1488的資料係update架.
香港仔聖伯多祿(小四至小六)
鴨脷洲聖伯多祿(小四至小六)
聖伯多祿天主教(小五至小六)
置富始南(小四至小六)
田灣始南(小三至小六)
南區官立(小二至小六)
培德(沒有)
華富邨寶血(小二-小五)
海怡寶血(沒有)
街坊(小二至小六)

首頁

尾頁