母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問餵人奶到餵超過半年的媽媽

bb出牙之後,你地係泵定埋身餵,埋身的話會唔會比bb咬傷呢,仲有,bb越來越大,埋身餵會唔會好肉酸呢?我bb已經4個月大,想聽下大家的經驗。
Wendysoft ^_^' 做媽咪真係好辛苦!

複式洋房

Re: 請問餵人奶到餵超過半年的媽媽

實在好痛架,尤期佢牙痕時更會狠狠地咬我一口,希望你的bb不會這樣吧。
我bb現在十個月,暫未覺肉酸,反覺有點溫馨。

男爵府

點解會覺得肉酸呢? 我覺得呢個係最溫馨既畫面就真.

子爵府

如果bb咬,真係要慢慢train up ga,但我bf咗差不多9M都唔覺得肉酸wor,so sweet就真!

大宅

wendy,
I'll be bf TIm for nearly 2 years in the next week.

男爵府

丁丁已經一歲喇,佢有8隻牙,初初真係會咬,而且係痛不欲生的痛,但教佢唔可以咬,之後係好簡中先會咬,但同佢講,佢會知唔好咬,so far,幾好,可以的話都埋身餵(除了上班時間)

尷尬?唔會.佢係你生咖麻,點解會咁諗呢.係好溫馨就真,小朋友沒有咁快有性方面的認知,呢d係大人先會咁諗!而且母乳就係給自己的骨肉咖啦,點解會尷尬呢!

別墅

多謝你地嘅支持,我都好想埋身餵耐一D,因為我泵唔係好多奶,埋身好一D。我都仲想問下,到BB越來越重,用咩姿勢去餵呢,係咪坐起大脾呀?

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔使担心定咁耐之後既事喎. 我 baby 都係大力咬過一兩次, 你叫痛, 佢下次就唔敢架.

bb 會自己 tune 架, 到時佢識爬識走, 鍾意乜姿勢自然都可以配合到架.

我自己多數瞓床/抱佢係大脾坐住餵.

佢大個左 (size 大左) 唯一唔方便係我唔再係公眾場所用披肩餵, 佢會郁來郁去同埋都遮唔晒, 不過無問題, 呢個時候佢都開始食糊/粥, 一日只係埋 3 幾次身, 出街我會搵定有餵奶房的地方或者, 帶定樽冰奶俾佢.

男爵府

用咩姿勢去餵呢?

其實真係要睇bb咖,我座響到餵,佢會爬埋來,然後好似狗仔咁食,但我會讓佢坐響床上,我兩隻腳夾住佢,如果我訓響到,佢有時會爬埋來,然後par響到食,如果我唔理佢,佢會par一陣唔舒服就躺到食,如果佢look過來,通常位置就very good.其實用咩姿勢都冇問題,最重要係你舒服,然後係佢舒服.

大宅

我餵

男爵府

bb出牙時牙肉會痕,係會咬你的,只要佢一咬你,你就用嚴厲的語氣話佢,同埋唔俾佢食,佢就會知道咬你就冇得食,好快就唔會再咬你,我個仔冇咬傷我,教咗佢兩次就冇再咬我。我餵仔餵到三歲半,除咗我返咗工之外,全程埋身食,我唔覺得肉酸,反而覺得好溫馨,嗰種感覺好奇妙,我好享受,就算仔仔宜家戒咗奶,有時都會要我抱住佢扮食奶,佢將個頭"哄"埋我個胸度好似食奶咁,話媽媽奶好香好甜。

大宅

我埋身喂都已經七個月啦, 一點都唔覺肉酸, 仲好溫馨, 不過佢咬我就真係好......痛. 我會駡佢. 有時佢唔記得咗, 輕輕力咬咗一吓, 佢會望住你笑, 知道自己錯. 好得意.

別墅

睇過咁多分享,我都好期待試下,希望我的孩子會聽話,我已經錯失了兩次,希望今次可以堅持到底。大家要鼓勵一下我。

男爵府

wendysoft 寫道:
睇過咁多分享,我都好期待試下,希望我的孩子會聽話,我已經錯失了兩次,希望今次可以堅持到底。大家要鼓勵一下我。

Hi wendysoft:

無理解錯,妳當第三任媽媽嗎?
好強 & 勇敢啊!!

埋身餵哺母乳----是多麼天然、方便 & 親子啊!

努力下去!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

chiuchristan
係呀, 我有三個孩子, 第一個我只係埋身餵咗四個月, 第二個就六個月, 依家就想試吓再餵耐d囉, 不過我真係覺得佢d牙對我好有威脅。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊