醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

哩幾年來,99經常大小便失禁,而家仲越來越嚴重,一個星期三次大便失禁,我又要湊仔又要買送煮飯,仲要清潔屋企。。。。而且仲要處理埋老人家的大小便失禁,有時候佢失禁完踩到成間屋周圍都系,拖都要時間,阿仔又調皮周圍搞哩搞路,又驚阿仔踩到99 D屎尿!!真系少D忍耐力都唔得,叫佢睇醫生佢又話醫生無辦法醫,叫佢用成人止尿片,點知尿片淨對小便OK,大便真系包唔到,爆曬出來。。。。。多數滴到成腳成鞋都系,唉!!好幾次我炒炒下菜都要幫佢處理大便,或者吃緊飯,佢又柯到周圍都系!!臭到無辦法吃飯呀!!就算佢系洗手間柯完都會搞到成個洗手間系屎,每次都要幫佢清理,滴露都用得多過人,幾乎每個月四支大裝滴露!!請有經驗者賜教一下,如何是好??有咩好辦法?大小便失禁系咪真系無得救?無藥吃?

lina9316  妳真叻女。  發表於 13-5-16 21:48

男爵府

人年紀大左, 會好似小朋友一樣, 慢慢仲會好似bb一樣, 問題係要有人手, 條件去照顧佢, 你一個人? 邊可能揍仔煮飯打理屋企...再照顧一位要特別注意既長者?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

嘗試留意佢大便時間, 提示佢去洗手間, 或者可避免漏到周圍係

別墅

回覆 iamsaki 的帖子

系呀,我自己一個人一腳踢呀!!慢慢我可能會變得有抑鬱症了,真系就快爆煲了,頂左五六年了。。。。

別墅

回覆 諺諺mum 的帖子

無用咖, 佢不定時賴屎,而且佢動作很論盡,點都會滴到成腳成鞋都係,應該屬於一有便就會即時流曬出來咁,倒水咁款!!唉!!除左識得自己抹身,基本上有七八成自理能力都無~!! 但係佢點都唔願意去老人院啦,佢每日就吃完就瞓,瞓醒就吃,吃完就柯到成間屋係。。。。我變相係全職媽媽+私家護士!!

別墅

回覆 rebreather 的帖子

系呀,我自己一個人一腳踢呀!!慢慢我可能會變得有抑鬱症了,真系就快爆煲了,頂左五六年了。。。。

子爵府

佢鴨片唔惦,可能隻片唔惦,或者鴨得唔好罷了。你問下d鋪邊隻片勁d囉。仲有,唔好貪舒服買d大 size,咁好易漏;另外隻「公公婆婆」唔係幾惦的。記憶中有隻德國片幾得~

「老人成細蚊」,惟有好似小朋友咁,經常聞下佢,在爆之前換片同沖身囉。

不過,我估 ed 只係佢機能退化的開始,長遠計好難同d後生一齊住;咁對佢自已、身邊的人都會造成好大壓力。

所以,建議搵老人院,tum 惦佢去;C6 有責任守護你地,冇理由將d 壓力加晒在樓主身上。而且,d衛生環境咁差,小朋友身體弱都好易中招啦。所以,問題的關鍵在C6。或者請個妹囉......

仲有,佢是否因為有病,造成失禁?例如直腸有野嗰啲?

若住公屋可以找社工幫手嗎?

對樓主的遭遇我深表同情呀~

大宅

回覆:iamsaki 的帖子

我覺得你帶佢去睇泌尿科醫生好D

大宅

有冇申請D社區支援服務?有冇其它長期病?有冇揾醫務社工傾遇?

有時眞係要揾人幫幫手。

大宅

回覆:99大小便失禁如何是好?

樓主你好叻,支持到咁耐。我覺得要先佢睇醫生,是否有薬物或手術改善。佢有無老人痴呆?有懷疑可向社工求助。另要游說老公安排奶奶入老人院,始終衞生差會影響家人健康。

若你有唔開心,先來個心呼吸,事情定當有解決方法,加油,支持你!

別墅

回覆 pineapple0983 的帖子

係呀,佢之前做過直腸手術,唔知有無關系,但佢每次政府醫院覆診返來都話無問題,帶佢去睇過全科私家醫生,但都無咩講到,淨系話佢老人肌肉收縮唔好,我想遲D再叫C6帶佢去睇下老人科或者直腸專科

別墅

回覆 bb40 的帖子

佢係大小便失禁呀,秘尿科得嗎?

別墅

回覆 Papa2000 的帖子

其實佢周身病咖,糖尿病長期病患者,心臟都有D問題,同埋有輕微思覺失調,有服過一段時間的精神科藥。請工人又無咁嘅經濟,我諗住阿仔今年入學之後,我就出來揾份工先算。

別墅

回覆 miutang 的帖子

多謝你先,我99無老人痴呆,不過有其它疾病,例如糖尿病、心臟病、曾經有段時間有輕微思覺失調,亂咁諗嘢,性格時好時壞,仲有之前直腸做過腫瘤切割手術,個腳又有增生,唉。。。總之我就無能為力了,已經筋疲力盡,無能力照顧佢了,我決定今年內出來揾份工。

大宅

回覆 iamsaki 的帖子

秘尿科係專科,大小二便 / 直腸都係包括在內

大宅

回覆:99大小便失禁如何是好?

我爸爸睇開泌尿科醫生郭文偉,好好人,有醫德,你可以試下找他幫忙,google search佢個名就找到,在銅纙灣。

大宅

回覆:iamsaki 的帖子

八卦一問,你出去搵工,邊個照顧奶奶同做家務?

子爵府

iamsaki 發表於 13-4-10 22:24
回覆 pineapple0983 的帖子

係呀,佢之前做過直腸手術,唔知有無關系,但佢每次政府醫院覆診返來都話無問 ...
雖然我唔知佢做過咩直腸手術,不過我估可能是切除,然後駁番條腸。
e種手術好多病人都有e種情形(失禁)的;主因是條腸短左,容納便便的空間少左,而且附近肌肉不協調,難控制正常排便。
佢大年紀,醫學上好難幫佢;事實上唔駛「造口」已經算OK;咁樣佢自已本人都唔會好受。試下試多幾隻片,搵隻arm 佢的。
飲食要注意d,鼓勵佢多做練習,強化有關肌肉,會有d效掛~
建議最好搵醫護社工幫手,看有咩辦法舒緩個情況~

大宅

快D揾醫務社工傾啦!因為好多政府嘅服務都係要排隊呀。

伯爵府

回覆 Papa2000 的帖子

改用成人紙尿褲啦!好似bb果d學習褲咁ga.

首頁

尾頁

跳至