婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同老公一齊住,唔係同奶奶住,上月尾我剛剛生左女女,咁我奶奶之前就一早拎左大假話過黎幫我手,話煮野俾我食幫我湊女,不過都係佢同我老公一廂情願,無問過我,只係同我老公提過,咁老實講我奶奶其實幾錫我對我幾好,但我唔想佢係我坐月個時上黎,因為佢真係煩,把囗無停,成隻“烏應“咁,係到不停講野,佢講既野應佢又唔係,唔應佢又唔係,真係好無謂,但我都体諒佢老人家係咁!但坐緊月,我開完刀,傷口又痛子宮收縮又痛,又掛心個女,個女一有喊有少少聲發出我就緊張,始於初為人母緊張好正常。我生完之後個幾日出左院佢話要上黎煮野俾我同幫我湊女,我同老公講叫佢唔使幫我手,因為我阿媽會過黎,而且奶奶煮d野味道又唔岩我胃口,當然自己阿媽煮個d覺得最好食,因為由細食到大嘛,奶奶話幫我湊女黎信唔過佢,因為佢始於好耐無湊過小朋友有二十幾年,我會擔心佢搞唔掂整親個女!依排都係我媽咪上黎,奶奶只上過黎兩次,只係個兩次我已經頂唔順佢真係好煩,我好累我無力應酬佢,唔應佢又好似好無禮貌咁,仲要其中一次,老公個大佬同大嫂上完黎,到老公個妹上黎,老公個妹上完黎到奶奶上黎,全家人車輪轉咁上黎,大佬啊可唔可以唔好咁樣虐待我?,唉,,,,奶奶佢又拎左大假日日係屋企無野做,佢又無咩朋友同興趣,但我又唔想佢上黎,我好似好衰咁,我唔想佢上黎老公又好似有少少唔開心咁,我老公好錫奶奶,因為奶奶無得見個孫,我同老公講左等我坐完月幾時見幾時抱都得啦,唉,,,,好似我做左衰人咁,我都係想淨淨坐月姐!

呻完,阻大家時間

複式洋房

引用:我同老公一齊住,唔係同奶奶住,上月尾我剛

原帖由 kwan_tomato 於 13-04-14 發表
我同老公一齊住,唔係同奶奶住,上月尾我剛剛生左女女,咁我奶奶之前就一早拎左大假話過黎幫我手,話煮野俾 ...
你其實可以同你老公表達一下你想靜養,然後等你老公同你99講,咁當然要講到唔想辛苦99之類討好的表達方式啦!
你唔講人地就當你無問題,就繼續成日上你屋企!
有時要學下表達意願,唔講唔講積積埋埋就變成又憎又討厭了。
人與人之間嘅洪溝就係咁積累產生的了

大宅

回覆:moon_elf 的帖子

我有同老公講啊,所以奶奶都唔敢再上黎住,但我老公好似唔開心咁

男爵府

我好明白,因為生完真係想靜靜地休息。
但你都要再試下。咪時自已好辛苦

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我仲慘,我老公果邊D家姐、阿嫂日日輪住上黎,一早就到,嘈住我休息,係咁bi Li ba la,然後笑笑口叫我訓不用理會他們,咁你地就咪喺人地房bi Li ba la 啦吾該

男爵府

我奶奶同你奶奶有少少似,對我真係唔錯不過又係勁煩,把口冇時停個隻,我坐月,佢過黎幫我,係街市買左d咩比我,要遂樣拎比我睇,又話點新鮮,點靚,又叫我聞:badfee(不過佢一向都係咁)但係我坐緊月,又累,真係冇心情應酬佢,我直頭同佢講:奶奶…我真係好累,我入房訓教,d野等呀xxx(姐佢個仔)返黎整就得嫁啦!你坐下休息下啦!佢就好識趣咁冇出到聲,我真係走左訓教,佢幫我整好晒d餸就走左啦

大宅

回覆:Nok_Nok 的帖子

唉,真係一山還有一山高

大宅

回覆:ccw1830 的帖子

係wo,真係勁似,佢都係咩都講一餐,又話我屋企唔算細不過租貴,又話我隻狗點點點,又話我女點點點,又話我食得小唔得,真係命都無

男爵府

回覆:我好過份嗎?容許我呻下

我同你情況超似,但我99已退休,由出院到個囡滿月,6299日日都黎,由830坐到成300!我一早講左話媽咪陪我,但佢地都因為錫我唔想媽咪辛苦(我媽咪大我99五年,所以我99成日話:「x姐,你年紀大,我早啲黎,我買埋餸」),但99又唔識買野,買埋啲爛菜,爛木瓜,可切左爛嗰啲咪得,話咁平好多洗野又求其,又唔衛生,抺枱、洗碗、抺碗都用同塊布mouth:但我又係唔想浪費佢好意,c6又話等佢見到出聲,結果咪等媽咪趁佢地走左,乜都再做一次。我日日都好堅張,坐月真係麻麻,所以而家成日感冒咳。到最後,當我女滿月嗰日我真係覺得佢地好煩,由830黎到,坐到1800落樓下酒樓食飯到2000都仲跟住上黎坐多陣,嗰間我真係黑面,抱埋個入房死都唔出黎,第二日開始就冇日日上黎。所以,樓主,你做得好好。有乜一早出聲。人係要自私為自己先。唔好搞到好似我咁好似好失禮。好彩我不嬲錘意笑嘅,如果俾著其他人,日日咁對住6299,又要忍,又要扮食,又要同佢地鬥智鬥力,真係會產後抑鬱。樓主,你要好好坐月呀!

大宅

回覆:micwong720 的帖子

我阿媽知道我叫奶奶唔好上黎話我唔岩,唔應該唔俾佢老人家見個孫,人地難得放大假,我心諗我彩你都傻!我真係無力應酬佢!我話坐完月未上黎睇飽佢囉,我媽話我痴線

水晶宮

如果早少少同99講唔洗佢幫手,請佢唔好請假,件事可能會簡單點。
其實你c 6同99都好錫你,又尊重你意見,依家99連孫都無得見,都幾傷心㗎。
坐完月之後,主動氹下99啦。

禁止訪問

引用:我阿媽知道我叫奶奶唔好上黎話我唔岩,唔應

琥珀宮

回覆:kwan_tomato 的帖子

根本一早未生時就應該同99講清楚,話你阿媽攪得掂,99唔洗特登請假!而家佢請咗假又無得黎緊係唔開心,你咪由得佢黎,但就無需應酬佢,可以唔應佢,唔洗怕無禮貌,d親友上黎都係,你攰就只打聲招呼就返房瞓,坐月係唔洗招呼客人,佢地睇完bb就會走啦!

大宅

回覆:方方媽媽 的帖子

我一早同老公講左啦,奶奶要堅持我又唔想佢唔開心,唯有坐完月多d帶阿女返去俾佢睇啦,等佢開心返

男爵府

引用:我一早同老公講左啦,奶奶要堅持我又唔想佢

原帖由 kwan_tomato 於 13-04-14 發表
我一早同老公講左啦,奶奶要堅持我又唔想佢唔開心,唯有坐完月多d帶阿女返去俾佢睇啦,等佢開心返
...
唔好覺得自己衰!生完係敏感啲。不過連媽咪都唔明你感受又真係傷心啲。唔好理人,最緊要自己同囡囡開心健康支持你

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

其實你奶奶真係好好,請定大假來服侍你坐月,如果你一早冇打算比奶奶來,應該一早同C6同奶奶講已搵自己媽媽幫手,你話奶奶廿幾年冇湊過BB信唔過佢,咁你媽媽一樣啦,而且你自己仲未湊過BB tim,明白媽媽係最緊張自己BB,坐月亦會好累,不過奶奶唔開心亦正常,其實可比奶奶上來一陣,或者等C6係度時叫奶奶上來睇下BB,其實男家錫BB係好事,到佢地不聞不問你又會話佢地唔關心BB了,好好同C6傾下,休息多D

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

回覆:o_____o 的帖子

因為我媽咪幫我個妹湊開兩個細路,所以放心d,我已經同老公講左佢放假就叫奶奶上黎,我休息我老公可以倍下佢又可以抱個女

男爵府

既然一早知佢請咗假, 點解唔一早同99講, 等佢取消呢?

首頁

尾頁

跳至