跳至

首頁

尾頁

別墅

唔肯食糊仔, 點算??

星期六同妹妹打左6合1之後, 佢就唔肯食糊仔, 食左一兩匙之後就反胃, 跟住就死都唔肯食.

心諗可能佢食厭左米糊, 於是叫工人今日煮粥仔佢食, 點知佢都係唔肯食.

有冇媽咪都試過係咁樣? 同埋關唔關打左針事? 我依家可以點做呢? 淨係飲奶營養係唔夠個喎~~ :-( :-(

別墅

Re: 唔肯食糊仔, 點算??

我女食糊仔又唔得肚痛到震

食粥又唔得 1淡都唔食 仲係咁喊

=.=依家聽姑娘講加魚肉睇下會唔會好d

別墅

aachan,

你錯啦! 奶奶先至係最有營養架! 粥同糊仔只不過係飽肚一d同埋比佢地學習吞野. 所以千其唔好介奶呀!
aachan 寫道:
星期六同妹妹打左6合1之後, 佢就唔肯食糊仔, 食左一兩匙之後就反胃, 跟住就死都唔肯食.

心諗可能佢食厭左米糊, 於是叫工人今日煮粥仔佢食, 點知佢都係唔肯食.

有冇媽咪都試過係咁樣? 同埋關唔關打左針事? 我依家可以點做呢? 淨係飲奶營養係唔夠個喎~~ :-( :-(

別墅

Hi Marina88

係呀..我都知奶奶先係最主要既營養來源, 不過因為妹妹平日食好少奶 (由三個月到依家都仲係每日五餐, 每餐最多都係飲五安), 所以我諗住盡快引進其他食物俾佢等佢營養豐富D.

不過今日終於俾我試到佢原來淨係鐘意Nestle既原味米粉, 因為味道最接近佢飲開既奶奶!

Btw, 最近好少見係蒲頭, 忙D乜野咁呀? 囝囝最近點呢? :-P

男爵府

aachan,

我個B食左差唔多大半罐奶米粉就唔鍾意食, 跟住我轉左蘋果味比佢食, 佢就食得好滋味, 我諗要比多些唔同既味佢食, 應該會有改善的.

別墅

Yes, extremely busy with my bb lor......arrrrreeeeeeeee. He is also taking less of milk since his teething :-( , but able to keep weight, so ok la.

Nestle is not good wor, its products always super sweet in order to attrack bb. I don't like it. Moreover, pls see this....http://www.hokkaidohk.com/food/gen_food.htm
Did you mix with your mama milk when making 糊仔?

Hope to see you soon in our next gathering...but when???? haha!

aachan 寫道:
Hi Marina88

係呀..我都知奶奶先係最主要既營養來源, 不過因為妹妹平日食好少奶 (由三個月到依家都仲係每日五餐, 每餐最多都係飲五安), 所以我諗住盡快引進其他食物俾佢等佢營養豐富D.

不過今日終於俾我試到佢原來淨係鐘意Nestle既原味米粉, 因為味道最接近佢飲開既奶奶!

Btw, 最近好少見係蒲頭, 忙D乜野咁呀? 囝囝最近點呢? :-P

首頁

尾頁

跳至