育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

我買左1 set Hybrid (1 pack "Organic" & 3 pack "Stay Dry & 4 shells ") 再加兩條 AIO(因為代理話呢款先可以過夜 )

參考: 我BB 6個月男仔, 所有片芯用前已經用60度溫水機洗左10次(每次洗完要乾9成以上先可以再洗第2次)

Organic: 用過約20次, 漏過3次, 算係OK, 但唔乾爽, 濕住BB唔舒服, 最多個半鍾到就會幫BB換.
Stay Dry: 用得最多, 暫時未漏過, 最乾爽, 可以用到一餐奶時間(4個鐘), 亦係以家剩下唯一會用既片芯

AIO: 我唔會比bb過夜, 勁濕, 無咩吸力可言, 一D都唔乾爽, BB唔舒服, 之前試左5晚過夜, 漏過2次, 以家已經無用黎過夜, 夜晚用番尿片, 留黎平時用. (代理話試過10個BB 都話過夜OK, 所以我都唔明, 咁濕都ok? 好唔舒服嫁喎?)

BIO LINER: 放係片芯上面隔屎, 屎唔多覺得隔到, 因為都係過晒底.

BIO SOAKER: 易用, 可以痴係SHELL到, 4個鍾無易位, 有時趕時間都可以用下, 不過仲貴過尿片

清洗: 片芯用shell 都好易洗, 就算爆poopoo, 將poopoo 撥 去toilet, 然後花灑(強力+熱水) 沖兩下就乾淨, 最多有小小黃, 然後等埋其他一齊機洗

最後, 我以家只會用stay dry+ shell. organic & AIO 間唔中沖完涼, 就黎食奶可以用個0鍾.
都係個句, 個個bb都唔同, 以上只供參考 ^.^希望幫到你地

禁止訪問

回覆:liacku 的帖子

大宅

回覆 Mrshappiness 的帖子

其實用尿布都係好過尿片, BB PATPAT無咁易紅, 你可以買SHELL + STAY DRY用, 呢隻好用嫁

大宅

回覆:liacku 的帖子

請問個 shell你1日換幾多次?

大宅

回覆:Ginsa1008 的帖子

無漏既話可以一兩日先換,我通常兩隻交替咁用,兩日連片芯機洗一次,4隻shell 已經好夠,因超快乾

複式洋房

大宅

Mrshappiness 發表於 13-4-22 00:17
Thanks!好長盡!我本來都打算用,但囝囝食人奶,餐餐都有Poo所以唔用住,但睇完你呢個post, 我又覺得都你用 ...
我個女都係全人奶, 兩個禮拜開始就用, 人奶poo 係水融, 我乜都唔做 (無浸), 儲夠第二朝就放入洗衣機洗, 洗完都幾乾淨, 如果有黃, 一曬完太陽就白返晒, 所以唔怕嫁
雖然我唔係用呢隻牌子, 不過人奶poo 係應該好易洗, 我liner 都無用, 等佢食固體食物, D poo 硬D, 唔係水融 先用

大宅

回覆:分享: Grovia 尿布, 用後感

咁片心買幾多先夠?

複式洋房

回覆 liacku 的帖子

可唔可以pm你個代理比我,我都想試呢隻牌子

大宅

我想問下用家。。。一日去咁多次小便,是否成日要換片。我已經入了grovia,bb 是2 個月大。。可以開始用嗎?

首頁

尾頁

跳至