烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲要湊2 個小朋友...

大宅

瑤柱蒸水蛋, 烚菜/豆豉鯪魚炒菜, 蕃茄炒蛋.
買現成的生肉餅/臘腸潤腸直接放入電飯煲的飯裏. 粟米也可以.
煎魚餅, 煎豬排.
電飯煲焗雞翼.

其實好多都好快.

公爵府

熱血金章 畀面勳章

老水雞蛋,雞亦,雞脾......白汁火退意粉...炒飯......

子爵府

引用:瑤柱蒸水蛋,+烚菜/豆豉鯪魚炒菜,+蕃茄炒蛋.

原帖由 lovely_nurse 於 13-04-22 發表
瑤柱蒸水蛋, 烚菜/豆豉鯪魚炒菜, 蕃茄炒蛋.
買現成的生肉餅/臘腸潤腸直接放入電飯煲的飯裏. 粟米也可以.
煎 ...
一煲過!
冬菰、時蔬、豆腐、粟米仔+肉類(肉類可選擇魚肉成雞件或肥牛)

咸旦皮旦蒸雞蛋
酸梅排骨
北菰蒸雞
炸菜牛肉
魚肉豆腐
西芹雞柳
等等

子爵府

回覆:工人就走...請問有無D懶人食譜提供?

三文魚炒蛋,
蝦漿梅頭肉蒸豆腐(放飯㷛內蒸,飯熟有得吃)
沙畺粉蒸鷄翼(都是放飯㷛蒸)
蒸排骨

大宅

回覆:GGmahk 的帖子

How to mark Salmon with egg?

珍珠宮

煎鯰魚柳,蒸排骨蒸肉餅

大宅

畀面勳章

肉醬意粉,買現成醬汁!

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

男爵府

白汁粟米火煺吞拿魚意大利粉

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每次一懶 我就係粟米肉粒飯 番茄炒蛋飯 跟住炒個菜 搞掂

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

豆腐煮豬肉\雞肉,粟米肉粒,冬瓜\節瓜\絲瓜加肉粒魚蛋滾湯,蕃茄炒牛肉,蒸水蛋,醃好d排骨\金針雲耳雞件連埋d生米一次過倒落電飯煲煮,粟米粒蟹柳粒放電飯煲(d米開始收水時落)差唔多煮d飯仲可以打隻蛋落去撈勻焗多陣,薯仔洋蔥雞肉用日式咖哩磚煮一大煲可以食兩日,薯仔蕃茄洋蔥紅蘿蔔牛肉\排骨粒湯可以做湯飯或者加通粉食

侯爵府

回覆:redelmo 的帖子

用日式咖喱煮雞肉點整,可否教下我?

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

引用:用日式咖喱煮雞肉點整,可否教下我? +

原帖由 水草 於 13-04-23 發表
用日式咖喱煮雞肉點整,可否教下我?
薯仔洋蔥先炒香,雞肉煎到半熟,煲入邊放薯仔洋蔥,照咖哩磚個盒度既份量加水加咖哩磚,煮滾左再加雞肉,煮到個汁杰身就ok唔使再加調味,鍾意食甘荀既都可以落! 另外有一隻白汁磚一樣咁煮,不過要再加鮮奶,撈飯又得,整意粉又得,唔落肉,用日本本菇\蘑菇一樣好味,你去aeon living plaza ,sogo,一田個d度睇下啦,個盒度有教點煮,好簡單

子爵府

引用:How+to+mark+Salmon+with+egg?

原帖由 hahahaking 於 13-04-22 發表
How to mark Salmon with egg?
去吉X島或百X買一份三文魚骨,用微波爐丁熟拆肉,根住用來炒蛋,可加洋蔥。有時好彩可以買到三文魚皮肉,甘就不用丁,就甘切粒用來炒蛋。

珍珠宮

回覆:lovely_nurse 的帖子

電飯煲點焗雞翼?

大宅

回覆:GGmahk 的帖子

Thank u

大宅

luckyQ 發表於 13-4-24 14:28
電飯煲點焗雞翼?
同早幾日may姐教既差唔多, 但係我上年就在做這個菜了...
用史雲生雞汁醃生雞翼, 醃長同短時間都無問題.
跟住在電飯煲裏放葱在底, 再放幾個切好的乾葱或洋葱, 再放切成大塊的薯仔, 再放雞翼, 然後close蓋, 用煮飯模式, 等到跳製就食得了, 超級美味.

薯仔會吸晒上下層d汁, 超好送飯, 雞翼又香又滑, 用雞翼又得, 雞脾又得, 整隻雞又得, 我懶所以用雞翼.

我會一煮就煮多d, 可以分兩三日食.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:luckyQ+發表於+13-4-24+14:28+電飯煲

原帖由 lovely_nurse 於 13-04-24 發表
同早幾日may姐教既差唔多, 但係我上年就在做這個菜了...
用史雲生雞汁醃生雞翼, 醃長同短時間都無問題.
跟 ...
薯仔同雞翼怕唔怕黏住個飯煲?

大宅

回覆 lalamike 的帖子

下面墊好葱同洋葱就一定唔怕.

珍珠宮

回覆:lovely_nurse 的帖子

我都試下先thank

首頁

尾頁

跳至