論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

3月中時簽咗個泰傭,係老爺工人介紹,當時泰傭話僱主可以提早release佢,3月尾就走
agent一直都同我地講泰傭3月尾完約,4月9號上機返泰國,到VISA出咗就返黎香港開工
上星期五收到入境署電話,話工人有問題,無出境記錄,唔可以做VISA,再問入境署,回覆係工人5月中前離港都合法。
聯絡AGENT,電話長期唔通,只係飛線去一位朋友到話4月尾返香港
搵過工人,態度決絕話28/4返泰國,28/5先返香港,佢要放假休息,但到香港後要再休息多3日,1/6至開工
我真係唔明白點解開工日子、佢放幾耐假完全無相量餘地,我究竟應該繼續等呢個工人還是另外搵過一個?
我想講,呢個工人已經50歲,因為有一個歲半小朋友+黎緊有個初生,所以請佢,因為屋企人話熟人介紹喎。呢個工人仲要講明收5000,人工無得傾

洋房

回覆:一肚火~我應該繼續等嗎

未返工已經咁惡,返咗工咪仲......真係打工皇帝

大宅

唔等,初時已經咁煩要聽佢支笛,如果做耐D 咪變左佢係主人...雖然兩個小朋友係難揾人湊,但如果出得5K,都好多印助肯做..同埋你等落去佢到時又放你飛機喊都無謂,趁有時快D 揾過~~

大宅

cyyuen0120 發表於 13-4-23 11:22
唔等,初時已經咁煩要聽佢支笛,如果做耐D 咪變左佢係主人...雖然兩個小朋友係難揾人湊,但如果出得5K,都好多 ...
agree!pay $5000 per month you can find HK finish contract maid, I believe.

男爵府

回覆:一肚火~我應該繼續等嗎?

咁串?佢係咪好有料先?如果你真係肯定佢做得野,順應佢要求,等佢開開心心開工都得嘅。但如果乜資料都冇,咁佢可能係公主!小心

大宅

cyyuen0120 發表於 13-4-23 11:22
唔等,初時已經咁煩要聽佢支笛,如果做耐D 咪變左佢係主人...雖然兩個小朋友係難揾人湊,但如果出得5K,都好多 ...

我今日都開始努力去搵工人,雖然係難搵,但宜家距離我生都仲有5個月,希望可以搵到啦!
我同意如果再等佢,佢到5月尾都係唔黎,到時我又浪費多個月時間
講真未返工已經咁煩,佢黎到,我都唔相信佢會肯聽人講,亦唔會有規矩

大宅

joansyfong 發表於 13-4-23 11:49
agree!pay $5000 per month you can find HK finish contract maid, I believe.

問過D agent,佢地話岀5K,本地完約應該都有得傾
就算請海外,係要等耐D,但都應該有人接

大宅

micwong720 發表於 13-4-23 11:58
咁串?佢係咪好有料先?如果你真係肯定佢做得野,順應佢要求,等佢開開心心開工都得嘅。但如果乜資料都冇, ...

佢同我老爺工人聲稱佢自己後生時係泰國做過護士,識英文、廣東話同國語,精通中、泰菜
不過坦白講都係佢自己講~

LEGOLAND  咁勁,使乜咁屈就嚟做工人呀!  發表於 13-4-23 13:10

大宅

回覆:Koalayanyan610 的帖子

我就唔會等佢,之後一定有排煩:;pppp:

大宅

pinky888 發表於 13-4-23 13:22
我就唔會等佢,之後一定有排煩

Agree!!!
我宜家已經比佢搞到頭都痕,佢黎到我怕家無寧日

大宅

唔好等la~未嚟已經咁把炮,通常咁大年紀都好固執,我之前果個工人43歲都好有脾氣,連我呀媽睇個孫都黑我面,出街唔帶佢出去都唔LIKE,好似係佢請我咁,你同佢講要儘快上工,只能比法定人工,唔like就唔好做~

大宅

decmama 發表於 13-4-23 15:29
唔好等la~未嚟已經咁把炮,通常咁大年紀都好固執,我之前果個工人43歲都好有脾氣,連我呀媽睇個孫都黑我面 ...

唉!原來年紀大old sea food都係咁~~

大宅

我就唔會要佢, 一來她太串, 二來人工太貴, 三來50歲可不可以照顧到2個這麼少的小朋友呢!

珍珠宮

回覆:Koalayanyan610 的帖子

一定唔等

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Koalayanyan610 發表於 13-4-23 12:08
佢同我老爺工人聲稱佢自己後生時係泰國做過護士,識英文、廣東話同國語,精通中、泰菜
不過坦白講都係佢自 ...

有護士經驗??? 唔係諗住過加拿大做嘛!! 之前有POST講過, 如果有護士經驗的菲菲, 係香港做了一段時間, 會去(主要目的)加拿大打工, 泰傭就唔肯定.......

男爵府

2016畫展勳章

回覆 Koalayanyan610 的帖子

當然唔等啦.

1) 都差不50, 好難handle兩個年紀咁細嘅小朋友

2) 如果你肯俾$5000, 大把本地工人使等佢

3) 未來做已經咁惡, 你請佢有排受

複式洋房

未見面都咁多問題, 返黎日日對住佢似住自己好有料, head住你,你仲火! 到時又要送走瘟神又要再請, 你仲頭痕!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我一定唔會請佢, 未見人來, 就多多gee gut. 仲要5K. 呢個亞婆, 點handle 2個小朋友呢? 仲有個newborn添. Nurse, 無體力??? 醫生都係咁話啦.

子爵府

引用:3月中時簽咗個泰傭,係老爺工人介紹,當時

原帖由 Koalayanyan610 於 13-04-23 發表
3月中時簽咗個泰傭,係老爺工人介紹,當時泰傭話僱主可以提早release佢,3月尾就走
agent一直都同我地講泰 ...
放過人等於放過自己,你就cancel contract

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

lily-of-valley 發表於 13-4-23 18:18
我一定唔會請佢, 未見人來, 就多多gee gut. 仲要5K. 呢個亞婆, 點handle 2個小朋友呢? 仲有個newborn添. ...

體力真係一大問題,我都唔敢想像佢呢個年紀,點樣可以夜晚起身湊BB

首頁

尾頁

跳至