醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99成日講大話,幻想一d野就當真。仲成日好情緒化,成日喪喊、喪鬧人、喪掟嘢!請問大家屋企嘅老人家有無類似我嘅問題?有無帶佢地睇醫生?有無好轉?

男爵府

回覆:老人精神病

我99就係咁。。。幻想好多野出黎,
不停鬧人,打人,。。

我都想知點醫,
佢有睇醫生,但每次覆診都變返正常人,
真係唔知佢想點

男爵府

引用:我99就係咁。。。幻想好多野出黎,不停鬧人

原帖由 sweet_baby0921 於 13-04-23 發表
我99就係咁。。。幻想好多野出黎,
不停鬧人,打人,。。
你帶佢睇精神科?點先可以令佢肯去?

侯爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 mingcat 的帖子

可能係腦退化呀,我阿嫲都係咁。成日鬧人,又好多事實搞錯晒,仲不停話人偷佢野想害佢! 都無辦法,醫生有開腦藥比佢,好似無乜幫助,唯有硬食任佢鬧任佢屈...

大宅

Evilgrin 發表於 13-4-30 18:44
回覆 mingcat 的帖子

可能係腦退化呀,我阿嫲都係咁。成日鬧人,又好多事實搞錯晒,仲不停話人偷佢野想害 ...

明白老人家有病先至會咁咪0k囉,佢都唔想咁,只不過個腦已經神神地,大家兄有接受佢,盡力而為,唔好激氣,加油。

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

mingcat 發表於 13-4-23 14:56
我99成日講大話,幻想一d野就當真。仲成日好情緒化,成日喪喊、喪鬧人、喪掟嘢!請問大家屋企嘅老人家有無類 ...

老人/長者腦退化...
剛剛做的事都忘了. 家中廁所, 在那都不記得. 到門口, 也不知家在那. 不認的自己的仔女.
外出吃, 吃剩下几只餃子, 放入口袋 說給他仔吃, 他兒子愛吃.

(現實中他仔 有事業, 地位.有錢的) 說成 : 成日講大話. 幻想一d野就當真?

多認識 老人/長者病. 對自己有好處. 將來有用. 腦退化... 正在年輕化.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

複式洋房

any support found?

男爵府

我老爸都係0甘,中左風後大部份時間都好躁,成日叫,發脾氣,問多佢一句佢都好惡,餵佢食野唔肯食...我都唔知點搞好

首頁

尾頁

跳至