基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

男朋友本身係天主教徒,媽媽好虔誠,我係基督徒,本身大家都好好,雖然係信仰上冇咩討論同相交的時間,但係以前佢都唔會抗拒神。但自從佢到了澳洲讀書,同埋聽其他人同埋睇書,覺得上帝好唔實在,覺得佛比較好,覺得佛更加為世界带來和平等等。。。我開始覺得唔知點同佢討論落去,佢覺得我迷信,覺得基督好唔logical。。。以前我總覺得自己可以感染佢,讓佢親近認識神,但現在我真氣餒了。難道神要我受返自己一開始的錯?

大宅

看來你們都是年輕人,我先建議你不要和他辯,傷感情就不好。

我讀大學時也是這樣,認識很多不同思想,佛的平等觀,因果論,像很美好的。也有聽過新紀元運動中那類只有愛、及沒有批判別人的思想、包容等的口號很吸引。對不對?

可是,以我自己為例,在我嘗試實踐當中的思想時,是實踐不出來。
例如,你叫我包容伊斯蘭文化,我是可以的。但如果他的文化包括禁止女童上學,及強迫蒙面,殺害被性侵犯的受害人以保家聲。我就不能助紂為虐地去平等博愛你了。

為他祈禱吧,最重要是別跟他吵,中國人是要面子的。

珊瑚宮

回覆:同男朋友討論基督教

我教會都有姊妹基督教同男友係天主教,得閑問下相處之道再答你

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

珍珠宮

看來樓主的男朋友已經連天主教都不是,而轉了佛教了。

不要這樣的丈夫也罷,道不同不相為謀嘛。
一點也不偏激。是知己知彼的聰明之舉呢。

相處一世喔,不是去吃餐飯就算喔。免得個困獸鬥的下場嘛。

haizitama  甘講,會否太偏激?  發表於 13-4-29 23:34

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

唔好因為咁而分開, 其實只要個宗教導人向善, 就可以LA~你亦可以從佢口中認識佛教, 當知多樣野, 唔好有抗拒先LA~

我本身係天主教徒的, 但我亦會尊重每個宗教, 只要係向善, 而你BF對佛教多左了解所以咁姐...但你要同佢講並不代表天主唔存在呢...

大宅

好媽媽勳章

回覆 tkykaren 的帖子

樓主唔駛同你男朋友駁,因為就算俾你駁贏左佢,都唔代表佢會信。講真個句,東方人同自信心強,唔想靠人/欠人嘅人係比較容易buy 佛教,因為唔駛靠人可以自己攪掂,而且好多知識份子口中嘅正信佛教其實只係一套帶有玄學色彩嘅哲學思想,加上係二十世紀又俾一批西方哲學家大量借用,有D人咪覺得好似好intellectual 咁囉。btw, 你真係想了解多D,可以好溫柔問下佢佛教點解唔講第一因(即係五蘊點黎,可以勉強理解為我地嘅創世觀),佢實同你講咩箭喻呀,話呢樣野唔重要呀咁,你就好唔明咁問下所有科學家/哲學家都會問萬事萬物係點黎喇,點解佢覺得咁logical 嘅佛教會覺得呢個問題唔重要呢? (sorry 教壞哂添)

問題係,哲學思想其實只係一套道理,大道理做到出黎就係大道理,做唔到就只不過係一句空談。以前我信佛0個陣,已經對南懷謹先生嘅一句說話覺得好震撼:「色即是空,砍你一刀還空不空?」。簡單D講即係做得到至算喇。唔好講其他,淨係講面對自己嘅罪性時,真係可以靠自己攪掂?基督徒覺得唔得,覺得自己得嘅人就要親身經歷下人生五味,真正了解自己之後至可以「證」到喇,其他人係冇辦法Convince 到佢嘅。

反而,而家你地兩個嘅信仰南轅北轍,你又會點睇呢套感情嘅未來呢?

珊瑚宮

回覆:gpb 的帖子

學到嘢

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

珍珠宮

gpb 發表於 13-4-25 23:36
回覆 tkykaren 的帖子

樓主唔駛同你男朋友駁,因為就算俾你駁贏左佢,都唔代表佢會信。講真個句,東方人同 ...
最近,神安排我預上個很願意和我講心思意念的佛教徒。把她生活上所遇到的試探都願意同我講,讓我幫她不做凡人。我當然摘自聖經話語來幫她啦。 她還摘些出自地藏經的經文和我分享。我摘自聖經的話語帶她分辨世事的是非時,她都可以 mach 一句佛經來理解。最大分別是,我靠耶穌的寶血得永生,她還在力搞超道。

我懷疑她是屬於一慣道教派的
如果我想了解她是否屬於一慣道教派的,我應收集她信的是什麼來分辨呢?

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

你問下佢去的道壇叫乜名?有沒有網址給你參觀?

中國人的信仰都是主張安身立命,所以會導人向善。可是,善是什麼?就很多元,或者說沒有明確標準。因此容易給皇帝及其刷鞋仔利用,例如 忠心,孔子要求人忠於自己的良心,但之後董仲舒就扭曲為 忠君。毛主席年代更實行了排除天地父母的忠心。....opps sorry, ‧岔太遠了。

大宅

好媽媽勳章

858D 發表於 13-4-26 10:31
最近,神安排我預上個很願意和我講心思意念的佛教徒。把她生活上所遇到的試探都願意同我講,讓我幫她不做凡 ...
以我有限的認識,如果你的朋友信的是一貫道,那麼他應該不排斥基督教,因為一貫道是相信五教(儒釋道耶回)同源的,曾經聽過台灣一貫道信徒講過,耶穌佢地都信架,不過唔係最大0個位0者。不妨問下你朋友點睇耶穌,係under邊個宗,有冇跟開邊個師傅,返開邊個道場,信徒間彼此的稱呼(一貫道好似係叫「道親」)同埋修行方式係點喇。

858D  谢谢!我会看机会问下。真的很希望朋友有日会被耶稣感动信靠祂。  發表於 13-4-27 10:40

珊瑚宮

引用:Quote:858D+發表於+13-4-26+10:31+最近,神

原帖由 gpb 於 13-04-27 發表
以我有限的認識,如果你的朋友信的是一貫道,那麼他應該不排斥基督教,因為一貫道是相信五教(儒釋道耶回)同 ...
我都聽過,台灣都係多宗教既地方,加上佛教既人講明佢地比較包容唔同宗教既

生命影響生命

複式洋房

回覆:同男朋友討論基督教

我地成日都討論,真理愈辯愈明

首頁

尾頁

跳至