自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 三萬月薪難題 <-- 大家來猜下啦!

唔好玩啦...等緊ga.
hehalady 寫道:
[quote]
(watermelon) 寫道:
can u explain it? thx!
- - - - -
appleyuen 寫道:
快D食啦... 我都等緊你呀 :mrgreen: :mrgreen:
- - - - -
Panny8856 寫道:
hehalady~
我都等緊呀

[size=large]好大壓力 ..... 都係等個答案係啱嘅先解釋喇 :mrgreen: [/quote]

侯爵府

回應你的假設,即係小紅只知道日子是4,那有可能是3月4日架喎   
rubyhappy2 寫道:
6 月4日

好難去講點解... 我試下啦

因為如果小紅知, 但小明唔知就係 6月7日 / 12月2 日

那麼刪除這2 可能.... 第2 行 6 月.. 就只剩下 6 月4 日(答案)... 合符對話

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好想知啊

大宅

其實我唔係好明你知我唔知, 你知我又知有咩關係, 但我估
12月2日

希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

洋房

我老公都係咁講, 不過之後又點呀?
jammylau 寫道:
所以一定唔係6月同埋12月, 如果唔係小明唔會話:
「如果我不知道的話,小紅肯定也不知道。」

[quote]
LeeLucy 寫道:
我個人覺得, 一定唔係 6月7日 和 12月2日,
因為如果係的話, 小紅一定知的.
[quote]
3 月 4 日 3 月 5 日 3 月 8 日
6 月 4 日 6 月 7 日
9 月 1 日 9 月 5 日
12 月 1 日 12 月 2 日 12 月 8 日
[/quote][/quote]

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

洋房

why?
talkative 寫道:
9月1日

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

同意 3月4日
CINDYC 寫道:
是否3 月 4 日?

洋房

請詳細解釋啦!
我老公都說是9月1日的, 他的月薪真是高過三萬呀!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

洋房

我老公未放工呀! 梗係請你解釋啦!

侯爵府

我月薪無3萬,但試下解釋, 睇下大家同唔同意:

小明話, 如果我不知道, 小紅一定不知道。 意思係佢知道的月份唔係6月同12月。

而小紅話本來她不知道,但現在知道, 這可否定所有出現只有一次的日子e.g. 6月7日及12月2日。

但小明第一個對話時已否定了6月, 咁即係6月4日一定唔會係答案, 可以剔除,所以小紅說 "本來她是不知道, 但現在知道了"。

因將餘下的7個日字配對, 只剩下3月4日這日子可被確認。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

9月1 日

小明第一句話即證明那一個月沒有獨有的日子, 所以不會是6月或12月.............剩番3月同九月.

小紅原本不知但現在知道即證明不是5號, 因三月同九月都有號. .....................剩番3月4同8號, 9月1號.

小明後來知道了即證明不是3月, 因3月有4號同8號兩個可能性, 所以只制下9月1號.

唔知你地明唔明.
Latte, 又名臭TE或臭喵

洋房

veronna 寫道:
9月1 日

小明第一句話即證明那一個月沒有獨有的日子, 所以不會是6月或12月.............剩番3月同九月.

小紅原本不知但現在知道即證明不是5號, 因三月同九月都有號. .....................剩番3月4同8號, 9月1號.

小明後來知道了即證明不是3月, 因3月有4號同8號兩個可能性, 所以只制下9月1號.

唔知你地明唔明.

子爵府

完全唔明,唔怪得之我咁鬼低人工啦。

veronna 寫道:
9月1 日

唔知你地明唔明.

洋房

""小明第一句話即證明那一個月沒有獨有的日子, 所以不會是6月或12月............."""

點解小明第一句話就否定6月及12月沒有可能??????????
我覺得有問題, 你只可以說6月7日及12月2日沒可能就成立.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至