自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

頭先呀媽打黎, 叫我唔好買波菜食, 話咩香港百佳及惠康, 有人食左中毒

頭先呀媽打黎, 叫我唔好買波菜食, 話咩香港百佳及惠康, 有人食左中毒 , 我無聽過, 我岩岩先同呀b食飯食波菜, 點算? 係咪真架?

水晶宮

畀面勳章

Re: 頭先呀媽打黎, 叫我唔好買波菜食, 話咩香港百佳及惠康, 有人食左中毒

我尋晚先食過咋喎~
n_chu_chu 寫道:
頭先呀媽打黎, 叫我唔好買波菜食, 話咩香港百佳及惠康, 有人食左中毒 , 我無聽過, 我岩岩先同呀b食飯食波菜, 點算? 係咪真架?

珍珠宮

Re: 頭先呀媽打黎, 叫我唔好買波菜食, 話咩香港百佳及惠康, 有人食左中毒

百 佳 停 售 來 自 美 國 的 袋 裝 菠 菜
2006-09-15 HKT 20:08

食 物 環 境 衛 生 署 呼 籲 香 港 零 售 商 暫 時 不 要 出 售 由 美 國 入 口 的 袋 裝 菠 菜 , 並 已 要 求 美 國 暫 時 不 要 出 口 有 問 題 的 袋 裝 菠 菜 。
百 佳 表 示 , 為 安 全 起 見 , 已 即 時 停 售 來 自 美 國 的 一 款 袋 裝 菠 菜 , 顧 客 如 已 購 買 , 可 以 退 回 有 關 產 品 。

美 國 八 個 州 爆 發 大 腸 桿 菌 疫 情 , 最 少 一 人 死 亡 、 另 外 49 人 染 病 , 當 局 仍 未 確 定 病 菌 源 頭 , 但 相 信 與 袋 裝 新 鮮 菠 菜 有 關 , 呼 籲 市 民 停 止 食 用 。

別墅

唔係

男爵府

醒目開學勳章

據我所知,係美國唔知邊隻牌子的袋奘salad菠菜。
在美國果邊,都全部回收晒。

所以妳地如果唔係買salad菜,係唔緊要的~~放心~~

男爵府

[quote]
n_chu_chu 寫道:
唔係

別墅

好媽媽勳章

講開沙律菜,我見街市菜檔送沙律菜去高檔西餐廳,菜檔幫手預先cut成細細片(不是獨立包裝,而是同其他菜放在一起的),你話西餐廳會唔會洗洗吖喇?

大宅

該用戶已被刪除

男爵府

我估點都會比水沖一沖既, 但就一定唔會有時間同你浸一個鐘(去農藥)咯......
不過我讀書時, 有個friend在唔知大家落定大塊活做過暑期工, 佢話佢地係唔會洗菜架 尤其係伴碟果d凍冰冰既西蘭花or椰菜 但唔知而家仲係唔係咁呢??!
acesfamily 寫道:
講開沙律菜,我見街市菜檔送沙律菜去高檔西餐廳,菜檔幫手預先cut成細細片(不是獨立包裝,而是同其他菜放在一起的),你話西餐廳會唔會洗洗吖喇?

男爵府

今晚先食過惠康d波菜!

珍珠宮

阿Be 寫道:
我估點都會比水沖一沖既, 但就一定唔會有時間同你浸一個鐘(去農藥)咯......
不過我讀書時, 有個friend在唔知大家落定大塊活做過暑期工, 佢話佢地係唔會洗菜架 尤其係伴碟果d凍冰冰既西蘭花or椰菜 但唔知而家仲係唔係咁呢??!
其實出街食野即使廚房係有洗菜, 往往都洗我好簡單架啦. 不過唔洗就真係衰d 囉

別墅

o麥洗菜要浸一個鐘咁耐既咩? 我只浸半個鐘~~~

[quote]
阿Be 寫道:
不過我讀書時, 有個friend在唔知大家落定大塊活做過暑期工, 佢話佢地係唔會洗菜架 尤其係伴碟果d凍冰冰既西蘭花or椰菜 但唔知而家仲係唔係咁呢??![quote]
acesfamily 寫道:
講開沙律菜,我見街市菜檔送沙律菜去高檔西餐廳,菜檔幫手預先cut成細細片(不是獨立包裝,而是同其他菜放在一起的),你話西餐廳會唔會洗洗

大宅

唔駛驚,有問題o既係美國入口原包菠菜,價錢頗貴,唔係每間百佳都有,惠康肯定冇得賣

別墅

Taste 買既係味呢 ? d 仔女星期 4 用左 lai 做 Lunch 丫 !

男爵府

琴日係街市買左斤波菜, 應該無事呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HH 寫道:
唔駛驚,有問題o既係美國入口原包菠菜,價錢頗貴,唔係每間百佳都有,惠康肯定冇得賣

係呀
頭先我睇news話係美國入口原包菠菜,city super有得賣 .

大宅

新聞有冇講

別墅

evamama ,

係沙律果種 , 唔係街市果 d .

洋房

首頁

尾頁

跳至