想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

可能我會講得好混亂又長篇, 請比耐性睇, 謝謝

我已經試左1年有多, 當然而家係未bingo啦. 講下我既資料: 我cycle一直都唔準, 30-42日, 經量算多, 會黎6日左右, day1-3係會多, 每日可以用3-4塊m巾.

我上年開始量體溫, 用紅d, 睇中醫, 睇左半年左右, 覺得冇乜特別唔同, cycle算叫平均左dd, 30零日, 起碼唔會長到40幾日咁. 我有去家計會同c6一齊驗下, 大家都冇咩問題. 之後我冇再睇中醫, 想試下乜都唔做, 唔想咁大壓力. 咁又過左半年, 我見年紀越黎越老, 覺得都係睇返中醫調理下先. 我睇另一個中醫, 我而家都係睇佢, 睇左3個月. 中醫佢其實都好細心同有耐性既, 我食左佢既藥我cycle明顯縮短左, 變左28-34日. 不過我覺得呢3個月, m日子短左, 由冇食藥前既6日, 跟住變5日, 對上個次得4日. 以前流量好多, 但家好小, 有時1日用1-2塊m巾就得, 到第4日已經可以用護墊, 顏色仲淡左好多. 咁我同中醫講過我呢個問題, 佢話流量最多係80cc就夠, 可能我以前太多先唔好. 最近覆診, 我又再問佢, 我會唔會係子宮內膜太薄同卵巢功能衰退有咁多情況, 佢話都好有可能, 佢我快d驗賀爾蒙.

我去照左超聲波, 知道子宮有幾粒瘤, 最大個2個係2cm, 中醫話冇問題既, 但子宮內膜好薄, 得0.4mm; 卵泡只有0.8mm, 中醫話唔得, 唔合格. 我好早前book左睇婦產科, 去睇西醫時我又再照超聲波, 因為想睇下係咪一樣結果. 但西醫冇講我子宮內膜同卵泡, 只講我子宮瘤係2cm, 冇問題 (當時又唔知做乜鬼唔記得問佢). 西醫叫我下個cycle既day3去抽血驗卵巢功能, 咁我就等待下個cycle黎(睇西醫個日係day13, 今個cycle我係day16排卵). 同埋佢叫我要開始食葉酸, 咁我就食啦, 到而家食左大半個月.

尋日day31, 有小小啡色, 我以為今日(day 32)就黎m. 今日又係有啡, 比尋日多dd, 但我只用護墊就夠, 照道理我今日應該係day1, 因為今早體溫跌返去低溫 (36.55). 但係我平時day 1 係會量正常, 又鮮紅色, 但而家好似就黎m完個d咁既啡色同流量.

我好擔係咪我卵巢功能早衰, 定係我食葉酸又食中藥, 搞到亂左呢?

好驚呀, 唔知發生咩事. 我驚如果我係卵巢功能衰退, 咁我就乜希望都冇晒. 點解我睇左呢個中醫後會變左咁既, 究竟係咪我唔夾中醫既藥? 我應該點做好, 我已經唔知點算好啦

同埋我今日算唔算係day1? 我應該幾時去抽血

公爵府

我醫生說見啡唔算要真正流紅才叫Day 1

伯爵府

引用:我醫生說見啡唔算要真正流紅才叫Day+1

原帖由 bb8398 於 13-05-01 發表
但我係咩流啡,又唔係bingo,想點呀!!

伯爵府

引用:我醫生說見啡唔算要真正流紅才叫Day+1

但我係咁流啡,又唔係bingo,想點呀!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bb8398+於+13-05-01+發表我醫

原帖由 ilovedancendanc 於 13-05-01 發表
我上個cycle 流左3日啡先正式黎 從未試過,通常流一日啡第二日即黎…所以我轉左個中醫

公爵府

引用:Quote:原帖由+bb8398+於+13-05-01+發表我醫

原帖由 ilovedancendanc 於 13-05-01 發表
有留意到這兒JM們說間5時都會流1-3天啡,而有些JM結果是M小姐來訪有些JM就bingo,原因很多(吃了葯、壓力大,etc)妳留意看看若流的情況是嚴重就快去求診,祝妳是後者bingo喇

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+13-05-01

原帖由 KwaiB 於 13-05-01 發表
我上個cycle 流左3日啡先正式黎 從未試過,通常流一日啡第二日即黎…所以我轉左個中醫

...
咁我都可能要轉中醫,食佢既藥,雖然cycle縮短左,但m變得越黎越小。冇m到咁樣仲驚

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+13-05-01

有留意到這兒JM們說間5時都會流1-3天啡,而有些JM結果是M小姐來訪有些JM就bingo,原因很多(吃了葯、壓力大 ...
多謝你先,不過我肯定唔係bingo喔

伯爵府

有留意到這兒JM們說間5時都會流1-3天啡,而有些JM結果是M小姐來訪有些JM就bingo,原因很多(吃了葯、壓力大 ...
如果食葉酸唔知有冇影響? 仲要加埋中藥

公爵府

引用:Quote:原帖由+bb8398+於+13-05-01+發表有留

如果食葉酸唔知有冇影響? 仲要加埋中藥
葉酸就唔會有影響,而中葯是用來調理妳身子,所以有機會㗎

複式洋房

我建議妳試下換左個中醫,可能吾夾,我有個朋友之前都係有瘤,仲小產左2次,后來搵我個中醫3個月后就有左,而家弟二件都一歲啦,有興趣就PM我啦

大宅

食葉酸又食中藥is ok, don't worry. Don't give too much pressure to yourself. It it happens, it happened

伯爵府

葉酸就唔會有影響,而中葯是用來調理妳身子,所以有機會㗎
咁我都係停食中藥先,睇下情況有冇改善啦

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:可能我會講得好混亂又長篇,+請比耐性睇,+謝

可能我會講得好混亂又長篇, 請比耐性睇, 謝謝
卵巢驗左有報告未?

伯爵府

原帖由 lam133 於 13-05-01 發表
卵巢驗左有報告未?
未驗卵巢。3星期前見左婦科西醫,佢叫我黎緊呢個cycle既day3返去抽血驗。我就等m到,但等到今日,都只係得小小啡,好似就快m完個d色同流量。所以我勁擔心已經係卵巢衰退左

別墅

我bingo前都試左成年,本身d量都ok,但後來好似愈黎愈少量, 99叫我去睇中e,ec都係話驚卵巢衰退,拿拿林去驗血,結果fsh成13。所以ec話我d卵泡d16都係得0.6mm。

不過我而家都佗緊第二個b啦。最緊要係check清楚乜野問題呀。

伯爵府

引用:我bingo前都試左成年,本身d量都ok,但後來

原帖由 cw138 於 13-05-01 發表
我bingo前都試左成年,本身d量都ok,但後來好似愈黎愈少量, 99叫我去睇中e,ec都係話驚卵巢衰退,拿拿林去 ...
真係恭喜你

你有冇睇不育科醫生? 定係只睇中e?

我都想checj清楚係咪衰退,但而家我都唔知係咪叫m到,又唔知係咪今日叫day1,好煩惱

別墅

我剩係睇婦科醫生做檢查,冇睇不育科醫生,因為我說知道不育科醫生只係叫你做IVF囉。後來決定睇中e先。

ps.: 見紅先叫day1。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+lam133+於+13-05-01+發表卵巢

未驗卵巢。3星期前見左婦科西醫,佢叫我黎緊呢個cycle既day3返去抽血驗。我就等m到,但等到今日,都只係得 ...
聽到都有D担心你,遲來M唔係有B驗左啦!係未就來M?

伯爵府

原帖由 lam133 於 13-05-01 發表
聽到都有D担心你,遲來M唔係有B驗左啦!係未就來M?
我用左紅d驗過,係白雪雪的,連驗3日都係咁,加上體溫跌返落低溫,所以99%係冇bb。但係流啡色已經3日都未變紅,又唔多,都唔知咩事。以前從來未試過咁

首頁

尾頁

跳至