興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

民房

想買單鏡反光机,請比d意見.....

本人攝影初哥,想買部影到淺景深的相片,而机身輕巧的相机,請大家比d意見,用緊canon傻瓜机,覺得色彩都唔錯,canon 的單鏡相机如何?請大家幫幫忙,thank!!!!!!!!!!!!

男爵府

Re: 想買單鏡反光机,請比d意見.....

我用緊canon, 都ok架, 我都係初哥, 所以都仲係摸索緊點影~!

doublewin 寫道:
本人攝影初哥,想買部影到淺景深的相片,而机身輕巧的相机,請大家比d意見,用緊canon傻瓜机,覺得色彩都唔錯,canon 的單鏡相机如何?請大家幫幫忙,thank!!!!!!!!!!!!

民房

pakyu0429, 請問你嗰部係咪單鏡反光机呢?傻瓜机影出嚟d相同單鏡机影d相真係無得比,真係想聽多d意見買翻部影吓!!!!!!!!

男爵府

我果部係單鏡反光機, 影出黎緊係靚過傻瓜機好多啦!
自從我買左呢部單鏡反光機之後, 我部傻瓜機已經打左入冷宮!

民房

pakyu0429,你嗰部係canon咩model?机身大唔大嚿?你post嗰張女女大頭照係咪出自此机?啱啱睇緊你出的topic"單鏡反光digital...."有很多啱睇資料,啱晒我d超...超...超級初哥用作選机用.

男爵府

1. 我果部係canon 350d, 而家出左新model 400d! 呢部機對於單鏡反光黎話算好細部, 可以話係女仔機

2. yes,果張相係我arm arm買部機番黎, 第一輯影嘅相~! 歡迎你入去我囡囡個bbh睇下d相~!:mrgreen:

3. 你去果個topic啦, 因為大家都係超...超...超級初哥~! 會有好多c full好好心, 好有耐性, 答我地d白痴問題~!

伯爵府

Hi

我都想買單鏡反光機但係我物都唔識

想問下....
canon 350D E+ 大約幾 $$
Canon 400D E+ 大約幾 $$

邊度買好 ! 當然係有得做分期啦

仲有, Canon 會唔會有 course 比買左機既人士上家

TKS

男爵府

1. canon 350D E+ 大約幾 $$ (應該無得賣)
Canon 400D E+ 大約幾 $$ (body 好似$61xx - kit set $68xx)

2. 邊度買好 ! 當然係有得做分期啦 (sorry, 我唔知~!)

3. Canon 會唔會有 course 比買左機既人士上家 (無~! )

伯爵府

pakyu0429

TKS

無 course 上....真衰
pakyu0429 寫道:
1. canon 350D E+ 大約幾 $$ (應該無得賣)
Canon 400D E+ 大約幾 $$ (body 好似$61xx - kit set $68xx)

2. 邊度買好 ! 當然係有得做分期啦 (sorry, 我唔知~!)

3. Canon 會唔會有 course 比買左機既人士上家 (無~! )

複式洋房

pakyu0429 寫道:

400d BODY 旺角價好似 $5500左右

伯爵府

最好有分期.....唔係唔捨得呢

sydneydaddy 寫道:

400d BODY 旺角價好似 $5500左右

男爵府

我都會買, 目標己鎖定Nikon D80+AF-S DX 18-70mm.
但要等到下個月 :cry:

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

D80 應該會跌下價, good choice

伯爵府

嘿嘿

Hi....

妳都林住玩相機呀

chloepapa

請問 Nikon D80+AF-S DX 18-70mm 約幾 $$
同妳比我既建議 ~~ 有咩好 ??? ?-(
嘿嘿 寫道:
我都會買, 目標己鎖定Nikon D80+AF-S DX 18-70mm.
但要等到下個月 :cry:

版主

Nikon D80, Body only $6,900
Nikon 18-70mm $2,000

我俾你的canon 建議, 好在焦距range 夠晒用, 又不算好貴

伯爵府

chloepapa

唔好意思.....
Nikon D80 係幾多萬像數呀..????

咁我簡邊隻會好 D 呢

我既要求 係
影 BB & 哥哥 戶外既動態, 前清後濛果 D 都係

Sorry....今日真係麻煩左你太多了

tks

版主

雖然我用緊canon, 但都建議你買Nikon D80 (我之前都用過 NIKON d70s 同 FUJIFILM S3pro, 都係用nikon 鏡)
D80 spec 上係比 400D 好

因為 nikon d 機的功能比canon 好 (多野玩d, 唔似canon 要高階貴價機至有多d function)
加上 nikon d 鏡又多數比canon 平d
再加上 nikon 唔似canon, 改少少, 三兩個月又出一部新機, 玩死d剛買左機的人

(其實要影"前清後濛果d", canon 同nikon機都得, 最主要係睇你用咩鏡頭)

版主

mansonwai,
即改買機建議 :
1. Nikon D80 $6,900
2. Nikon 18-70 $1,960
3. Nikon 50mm f1.8 $690
4. Nikon SB600 閃光燈 $1,800

伯爵府

chloepapa

OH...唔該曬呀

不過, 可唔可以話我知呢 2 隻鏡既用途 & 特點呀 :

仲有 D80 係幾多萬像呀 ???

chloepapa 寫道:
mansonwai,
即改買機建議 :
1. Nikon D80 $6,900
4. Nikon SB600 閃光燈 $1,800
chloepapa 寫道:
Canon 400D $5,500
Canon EF50mm f1.8 $650
Tamron 17-50 f2.8 $2,780 (去永成買, 保用長達5年)
1G CF Card - $300 (最好買Sandisk Ultra II)
Canon 430EX Flash $2,000(可以遲d至買)

如果真係新手, 去 canon club 報下d course, 好似 $650 左右

伯爵府

chloepapa

咁又咩原因, 妳係玩 CANON 機呢

唔好意思.....因為我想唔通

首頁

尾頁

跳至