懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB出世8日,好唔慣。好想做全人奶媽,成日pump黎pump去都係每次2、3安。見到人地出世無耐就爆樽就覺得自己無用。加上返到屋企之後無啦啦有主婦手,屁股位又出熱痱,會陰傷口又痛…

同我之前想像坐月嘅生活完全唔一樣

珍珠宮

畀面勳章

引用:BB出世8日,好唔慣。好想做全人奶媽,成日p

原帖由 ballballgolden 於 13-05-15 發表
BB出世8日,好唔慣。好想做全人奶媽,成日pump黎pump去都係每次2、3安。見到人地出世無耐就爆樽就覺得自己 ...
唔好咁啦。奶水慢慢會多。

湊B係開心事呀,bb日日長大變得好快,好得意ga.加油

見你一獲打你一獲

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆:坐月好辛苦,成日喊!

成日喊係產後抑鬱既跡象,快啲搵多啲你信任既人傾下,唔得就要去健康院!我個時都係咁,好彩有老公支持,病向淺中醫呀!
唔好俾自己太大壓力,如果你決心餵人奶而又自己湊bb,不如全埋身啦!咁樣最快上奶同多奶架!泵出黎唔夠多自己見到咪愈來愈唔開心,泵出黎同埋身既量係唔同架!
至於傷口痛,你留意番清潔個啲,因為真係次次大小完要清洗,會快啲好,我嗰時第五日已經開始唔痛。
你要加油!

別墅

我都係呀!bb十日大人仔,我咩都擔心一輪,明知自己想埋一邊但控制唔到。希望時間快d過,適應左就無事啦!
齊齊加油呀!

子爵府

BK Milk勳章

原帖由 ballballgolden 於 13-05-15 發表
BB出世8日,好唔慣。好想做全人奶媽,成日pump黎pump去都係每次2、3安。見到人地出世無耐就爆樽就覺得自己 ...
你咁短日子已經有2-3安算好叻啦!
我仔15日大, 我最多都係得60ml咋

大宅

好在你肯分享,你要同老公講番哩啲感覺,舒緩下心情,我果時坐月心情都同你一樣,出左院兩日至開始谷奶,好可惜係我果時選擇左用揼揼出黎,又飲得水少,少休息,連30ml(1安)都無,開始收奶喇,雖然係咁我都盡量再比阿仔埋身食,一路食一路要用手幫忙按返啲人奶出黎。要比佢埋身啜先至係最有效。

記住比bb含住乳暈食奶,仲要下方位比佢含多啲〜! 咁就會出奶出得好同埋唔會咬到乳頭損同埋痛嘞〜!(健康院姑娘教!) 抱B姿勢請教醫護同埋上youtube睇片丫,非常好的〜!記得唔好食豆豉、內臟、乳鴿、波菜。keep住木瓜魚湯、飲水飲食奶同休息多啲就會有奶架喇,記得一有奶就要埋身餵,幾痛都要做〜!

如果你係順產呢,我建議你可以如常咁用女性潔膚液沖洗,我果時又係驚,果個位只係敢用清水,結果唔舒服左好耐-.-其實唔夠乾淨。你入院時走佬袋咪有個樽仔洗下陰嘅,keep住去完廁所都洗,保持乾淨,乾爽,換密啲M巾,會慢慢改善架喇,

因為阿B換完片食完奶都喊扭你抱令你甩唔到手樣樣都做唔到而唔開心呢?正常的,我都係咁,如果你家中有搖搖車就放佢落去搖下,坐BB車都可以架,郁下車仔。只要佢停左喊咩車都ok, 佢一停喊你就去個廁所先,再去飲水食野,佢又喊的話你就先輕拍心口同佢傾計搖下車,唔肯至抱起佢安撫下佢,一收左聲等多15分鐘至放返去床仔/搖車/車仔訓...跟手你都同佢訓喇,下轉佢訓左你咪做一兩個動作,煲水,煮定煲飯撈薑醋,簡單一餐先,最多等老公放工叫佢喺屋企樓下買份心水野食補數,努力呀〜! 其實初生BB嘅喊聲好溫柔好好聽,佢喊下個肺又會壯啲,唔好怕佢喊,佢無事架〜佢可愛到不得了^3^

大宅

我Bb 10日,我都成日喊,感覺自己湊唔掂bb! 夜晚Bb成日喊,用過包被方法,開燈熄燈瞓都好,bb飲飽奶後都係會喊,老公要返工,晚晚都攪到大家無覺好瞓!第二朝媽咪黎幫手,bb又好乖瞓得好好!唔知可以點!

大宅

坐月同我想像中生活完全唔同,由生佐bb後到而家都無真真正正休息過!老公又擔心我身體康復得慢,因為我係開刀架,但攪唔店bb,都唔知點好!

複式洋房

多謝大家嘅開解。另外一個令我困擾嘅原因係我出疹,好痕呀!

大宅

我都係2、3安,只好密的泵,加油

複式洋房

我e+先16w,無經驗,但明白你好辛苦,加油ar~

大宅

你已經好叻㗎啦!
我生完成個禮拜都上唔到奶,pump咗2個星期每次都只有30ml至60ml出院嗰陣血壓高又貧血,出院之後用咗薑水淋身,結果皮膚敏感,痕爆,休息又唔夠,每次埋身餵阿女仲要嘆奶,食2啖就瞓。雖然好想餵人奶,但結果都係放棄咗。其實生完頭2個星期係最辛苦,不過BB滿月之後就好好多,不論BB定你都開始適應。放心啦!雖然每日都好忙,但時間會過得好快,慢慢你會發現BB又得好快,仲好好玩㗎啦。所以你都要加油,唔好俾自己太大壓力,放鬆啲啦。
我女尋日剛好100日啦!

子爵府

引用:你已經好叻㗎啦!我生完成個禮拜都上唔到奶

原帖由 ryanne 於 13-05-16 發表
你已經好叻㗎啦!
我生完成個禮拜都上唔到奶,pump咗2個星期每次都只有30ml至60ml出院嗰陣血壓高又貧血,出 ...
我剛生完第11日,同你當初一樣每次擠奶都係得30-60ml,想問你依家會唔會多返奶?我好怕自己黎緊都係咁少奶,甚至逐漸無奶

男爵府

加油呀媽咪

大宅

回覆:ballballgolden 的帖子

個個媽媽都喺咁熬過來的,喊完都一樣要抱B喂奶。我坐月時都爆喊過三四次。我果時生完第五日先上奶,因喂奶姿勢唔啱,又冇經驗,乳頭又損又痛又流血,痛住都照喂,之後一星期多結焦,其間都有補粉,第二個月先做到全人奶。BB大D會好湊好多。

珍珠宮

放鬆D,可試下埋身會多奶D,

男爵府

回覆 chanyuen2012 的帖子

點解唔食得波菜?因為會收奶??

男爵府

八日之嘛,仲咁短時間未上奶好正常架,我明白傷口痛唔舒服會好影響情緒!你有冇食止痛藥?醫院醫生話最普通冇特別功能既必理痛,人奶媽都食得,我都食左成十日先唔駛食,食左止左痛個人心情好啲,奶量都會慢慢升架啦,加油呀!

水晶宮

唔好喊啦, 其實你肯講出黎已經好好, 我之前都係好似你咁, 好似好無助, 因不是在娘家坐月, 樣樣都自己做, 最後同朋友傾下計, 先冇事, 加油呀

別墅

引用:我Bb+10日,我都成日喊,感覺自己湊唔掂bb!

原帖由 CC1205 於 13-05-16 發表
我Bb 10日,我都成日喊,感覺自己湊唔掂bb! 夜晚Bb成日喊,用過包被方法,開燈熄燈瞓都好,bb飲飽奶後都係 ...
我情況同你一模一樣呀,bb朝早訓得好好,夜晚總要摟好耐先肯自己訓,喊又特別大聲,我心都亂晒!希望快d滿月會好d la! 加油呀你都!

首頁

尾頁

跳至