烹飪搵食

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

各位
呢個情報站係可以比大家找尋下d烹飪資訊,
你地有好料可以post給同道中人一齊分享。

如欲報料可在(烹飪「好料」吹水站)報料,
我會將資料copy返過來,使呢邊整齊些,
方便大家搵料~~

所有好料都包括有﹕[size=small] 【好blog...好網...好書...用品...材料等有關資料】

[size=medium]你地有好料sharing當然係無任歡迎啦

謝謝

[size=large]烹飪「好料」吹水站--click here

大宅

Re: 烹飪「好料」情報站>>>>>

我嚟先丫~~

[size=medium]解說製作麵包失敗九大迷團

一. 焗爐已調至指定溫度, 但烘焙後效果仍不理想?
放麵糰進焗爐時, 焗爐必須已在預設的溫度,這樣焗出來的麵包才好吃。 因此,在麵糰完成第三次發酵後,便應預熱焗爐,約為入爐前20-30分鐘。

二. 入焗爐後,麵糰不但不膨脹,反而變扁了?
在最後發酵的階段時,麵糰發酵的狀況還是後好的,但在烘焙後,麵糰竟然鬆垮變扁,這是因為發酵過度。 若麵糰入爐前伸張過度,就無法做出鬆軟可口的麵包。

三. 麵糰在入爐前或入爐初期下陷?
1. 麵粉筋度不足
2. 攪拌不足
3. 缺鹽
4. 發酵時間過長 (體積過大)
5. 油, 糖, 水等軟性原料過多,影響麵糰筋度
6. 移動時震動太大

四. 包身體積過小?
1. 酵母不足
2. 酵母失去效用,注意儲存期或保鮮期
3. 麵粉筋度不足,最好選用蛋白質含量 12%之高筋麵粉
4. 麵糰搓揉不足或過度
5. 最後發酵時間不足 (體積過大)

五. 麵包內部組織粗糙?
1. 麵粉品質不佳
2. 發酵過度
3. 造型太鬆
4. 撒粉太多
5. 油脂不足

六. 麵包表皮顏色過深?
1. 用糖過量
2. 入爐時火力太猛
3. 發酵不足
4. 過分烘焙
5. 面火太大

七. 麵包表皮過厚?
1. 油脂不足
2. 焗爐火力不足,低溫烘焙時間過久
3. 麵糰太老,應減少發酵時間
4. 糖或奶(粉)分量不足
5. 烘焙時間過長
6. 發酵不當

八. 麵包的『香』 與 『味』不佳?
1. 原料欠佳
2. 發酵時間不足,則無香味
3. 麵粉儲存不當
4. 發酵時間過長
5. 麵包未熟透或爐溫過高
6. 可用傳統的發酵方法,以增加發酵帶來的香味
7. 未待麵包涼便進行包裝
8. 麵包受細菌污染

九. 麵包保鮮期欠長久?
1. 油, 糖不足
2. 發酵時間不足或過長
3. 麵糰太硬
4. 撒粉太多
5. 攪拌不當,應盡量將麵筋打起
6. 烘焙時間過長久,麵包熟後應立即出爐
7. 麵包在過熱情況下包裝,應待涼後才處理
8. 麵包在乾燥天氣下存放數小時即會變硬,所以必須妥善包裝

[size=medium]此段文章擇錄自 『專業麵包製作』

cherry_baby    發表於 13-4-20 13:23
chicp2010  勁, 大師傅  發表於 13-1-4 08:42
kittylandmimi  GD ^^  發表於 12-10-11 11:17
LHLMother  西利呀!!  發表於 11-12-30 16:26

男爵府

所有資訊巳update在前面

男爵府

Re: 烹飪「好料」情報站>>>>>>>>>>>

嘩~~嘩~~~嘩~~Kae~
幾好喎~~有個 Topic~[size=large]分享
下。。【好blog...好網...好書...用品...材料】。。。正

男爵府

所有資訊巳update在前面

男爵府

pizza:好正喎~多謝分享~~好有用 :mrgreen:

男爵府

popoivman 寫道:
pizza:好正喎~多謝分享~~好有用 :mrgreen:

係呀,個段野好有用好詳細架

你做物笑到無左隻牙呢

男爵府

各位想學搓麵糰的朋友門,
呢個日本網有埋video,
都可以學到野架

[size=medium]搓麵包麵糰手勢--click

[size=medium]搓烏冬麵糰手勢--click

[size=medium]搓中式麵糰手勢--click

[size=medium]做cream cake過程及方法--click

[size=medium]入左去想睇video向左方按「全工程動畫」就可以啦 :wink:

spidercops    發表於 12-9-7 15:00

大宅

hihi

個topic分享有關烹飪既野,正

大宅

kae,
好有用呀, 等我試試先!
謝謝你呀!

男爵府

bybyma, seven

我睇到你地個blog都有好多好野,都可以放上黎比大家分享,下架~~

pls check pm

大宅

kae,
我整野唔叻,入o黎做觀眾得嗎?

大宅

kae,
我都唔知係咪好野黎, 淨係好鐘意買野, 近排買呢個我自己就好鐘意!

cinnamoroll曲奇模set 係吉之島買大概百零蚊

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

kae

多謝你開依個topic, 我會慢慢學, 好想囝囝成日都食到媽媽自己做gei茶點, 希望我做得到啦.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

bybyma

你set野好靚呀, 不過係咪只得依個公仔咋?
bybyma 寫道:
kae,
我都唔知係咪好野黎, 淨係好鐘意買野, 近排買呢個我自己就好鐘意!

cinnamoroll曲奇模set 係吉之島買大概百零蚊

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

emmypun,
我淨係見到cinnamoroll渣.

男爵府

kae 寫道:
都可以學到野架

[size=medium]做cream cake過程及方法--click

[size=medium]入左去想睇video向左方按「全工程動畫」就可以啦 :wink:

kae,

好正既料呀!

popoivman,

好耐唔見喎!

洋房

呢d料簡直係正到fei起呀!
我又入呢玩下囉, 各位俾料嘅同志, 多謝晒呀! 真係好blog呀! 係呢處我學到好多野呀!

kae 寫道:
都可以學到野架

:fighting1:

男爵府

kae,
你呢個post好有用呀, 謝謝你找左咁多資料比我地呀!

男爵府

bybyma
你套cinnamoroll曲奇模好靚呀, 搞到我好想買

postmanrocky  thx  發表於 12-1-4 12:15

首頁
12345...12

尾頁

跳至