媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

子爵府

馬鞍山媽咪會(Part 2)

子爵府

Re: 馬鞍山媽咪會(Part 2)

[size=large]馬鞍山媽咪會名單:

1.KBmama 大仔1/10/95,細仔11/5/98 在職媽咪,海柏
2.lambbma 囝囝11/10/95,囡囡16/1/2002 半職媽咪,聽濤
3.小孖

大宅

呵~~呵~~呵~~

我識黎報到 :-P

大宅

pauline c.,
唔該晒喎幫我報名 Thank you!

男爵府

pauline.c,
咁不如改2:00pm la, 反正我都要送完仔返學先得,返到黎要1:45pm! summer123 already俾左個tel.no 我, 你係咪想call佢? 係你打俾我la!

pigmami,
你this time join唔join我地?
Tubbies

男爵府

pauline.c 寫道:
[size=large]馬鞍山媽咪會

all mammies,
去summer123屋企(觀澜雅軒)下星期一(15/9)1:30pm,請大家踴躍報名la :
1. tubbies
2. pauline
3. looby
4. Jmum (最多坐到 3:00pm 就閃 )
5. 大BB
6. eggeggma & eggegg

自己去定係新港城join埋去?有無同路人?
有無BB比eggegg玩?

大宅

Tubbies,
this time我都join, 不過你地唔好成個下午係樹"煲冬瓜", 我唔識"煲wor

summer123,
侵埋我玩呀, 打攪晒喇~~

eggeggma,
summer咪有個小bb law, 0岩唔0岩eggegg口味?

大宅

all mammies,
去summer123屋企(觀澜雅軒)下星期一(15/9)1:30pm,請大家踴躍報名la :
1. tubbies
2. pauline
3. looby
5. 大BB
6. eggeggma & eggegg
7. pigmami

子爵府

Tubbies,
summer123比左個電話我喇,不過我d普通話好屎呀可能星期日要妳幫一幫忙聯絡佢呀!! :-P

大BB,
唔洗客氣!!我卒之可以見吓妳喇!!

eggeggma,
有looby囝囝 & 皓揚陪eggegg 喎!!到時我地約埋係新港城出發啦!

pigmami,
煲冬瓜,有我陪妳喎,我都係半桶水咋!!

大宅

pauline,

别小看我哦!我会说广东话的啦!
星期一见面再聊哦!

大宅

這兩天真是豐碩的兩天!
老公星期四只上半天,我們一起吃了午飯就去書局買書,買的還是一些育嬰的書,看看0到1歲的孩子應該怎麽教?出去好久很想孩子,怕的是工人時時刻刻抱著他,什麽事情都不做,又養成孩子常常要被人抱的習慣就麻煩了。(我打算他兩歲就開始帶他周遊列國,當然不能讓他養成隨時隨地要人抱的習慣)。
回到家裏,吃了晚飯就和老公推著兒子到家裏樓下的海邊散步道賞月。11點多才回家幫他洗澡,哄他睡覺。他很合作,一覺12點睡到早上6點半。

才剛滿月的孩子,不用半夜餵奶,真好!

今天的行程更緊湊;一早8點半我們就到山頂散步了一個半小時,然後,到我的學校拿一些書回家備課。在太古廣場吃午飯,逛街;到接近晚飯時間才回家。一天下來,看到無數的baby,但是沒有一個比我的小,心裏面有點怪怪的。但是看到他一路睡,完全沒有平時的睡眠問題。(今天大約除了吃奶時間都在睡覺,睡足十多個小時。。。。。)我真是開心。回到家裏還意猶未盡呢!但是,在家裏就無法睡得那麽好,還是要吵吵鬧鬧才能稍微睡一下(難不成我每天帶他外出睡覺啊!)。

你們怎麽看我這個孩子啊?

(他平時在家裏一天只能睡6到8個小時,今天睡足了15個小時。。。。)

男爵府

pigmami 寫道:
Tubbies,
this time我都join, 不過你地唔好成個下午係樹"煲冬瓜", 我唔識"煲wor

summer123,
侵埋我玩呀, 打攪晒喇~~

eggeggma,
summer咪有個小bb law, 0岩唔0岩eggegg口味?

小BB, eggegg 仲O岩!
小 pig pig join 唔 join?

煲冬瓜? 要唔要去濕料?

pauline.c.: 遲d約時間地點. 做乜小公主唔去?

男爵府

summer123:
為什麼這一次能寫繁體中文?
你跟老公真的浪漫呀!
你們結婚不多久,對不對!

大宅

Pauline.c

Re: 馬鞍山媽咪會

請問怎樣入會架?

候覆!

謝謝!

渟渟媽

大宅

比比白天睡得太多,现在不想睡觉,怎么办?

大宅

looby:

我是用words打完,再贴进来的。在网上打不了繁体字。

我们结婚很多年了。我18岁认识我的老公的。

大宅

pauline,
衰鬼~~~~係丫妳終於可以見到我喇! 不過我怕妳會失望啵

妳地約埋嚮新港城出發丫? 我諗我嚮富寶"打的"去喇 不過我無詳細地址喎!!!

pls. check pm!!

summer,
不如妳send私人信息俾我有關妳的詳細地址吧!!

到時都會帶我6個月的bb去 :-P :-P

大宅

大家好。。。。。

已经半夜2点多了,儿子还没睡觉,我们怎么睡呢?
交给老公去管了。

---------------------------------------------------
看来这次的聚会盛况空前哦!欢迎!

但是,我真是不好意思提出。。。。也要提出。。。

因为洋洋才33天大,可是一直有sleeping problem,每天一天下来的睡眠时间才6-8个小时。我怕他白天太兴奋(他看到小朋友很兴奋的),晚上不睡觉,连唯一的6-8个小时都睡不了了。(他不睡觉还好,但是却累坏了我老公,还好明天老公不用上班。。。。。)

加上我们结婚多年,第一次生孩子,家中的摆设还不符合儿童安全标准,拉拉杂杂的东西特别多,我怕。。。。。。如果有妈妈带小朋友来,你们介意我叫我们家工人,带他们下去楼下的游乐场玩吗?(如果家里有工人的,方便的话也可以带来支援一下。。。)

提出来很不好意思,但是我快人快语,希望你们不要介意。。。。。

第一次当妈妈,很没有经验,希望大家多多指教。谢谢。

我们星期一见了!

男爵府

summer123,
你呢幾日節目真多呢!!
你bb滿月就already介左夜奶, 巳經好抵打!
其實你唔洗太擔心bb睡得不好! bb body clock 要慢慢tune, 通常3個月大會好一點! 好多時出街就特別睡得好呢!

15/9mon gathering 暫時有7個媽咪, 3個kids 同1個bb去
1. tubbies
2. pauline + 皓楊
3. looby + 仔仔
5. 大BB + 毛毛 (6m)
6. eggeggma + eggegg
7. pigmami (+ 賢仔???)

你不必唔好意思, 反正kids唔鍾意留晌屋內, 佢地要跑跑跳跳呢!! 我巳經pm左你我tel, 要問你攞address呢!

pauline,
不如你約埋looby, jmum,eggeggma, pigmami 晌新港city過黎? 我就會送完仔返學自己上summer123到! :-P
大BB, 你係咪自己同毛毛黎?
Tubbies

大宅

HELLO, 在此part 2, Onting 報到,

15/9mon gathering 暫時有8個媽咪, 4個kids 同1個bb去
1. tubbies
2. pauline + 皓楊
3. looby + 仔仔
5. 大BB + 毛毛 (6m)
6. eggeggma + eggegg
7. pigmami (+ 賢仔???)
8. onting ma (+ onting )

Summer 123,
我也可以帶工人去, 但what for ? 支援 ? 請告知. 相信去playground 也是可以的吧, 會所內我們可以聚的嗎?
1:30pm meet, 是否已是after lunch or lunch together ? Pls adv. TKS

onting ma

首頁

尾頁

跳至