跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無耳鼻喉醫生??

我開始懷疑個女係鼻敏感,澳門有無好既耳鼻喉醫生?

複式洋房

Re: 有無耳鼻喉醫生??

我只知鏡湖有得睇耳鼻喉,詹益斯(教授)和李錦華呢二個醫生好多人睇,有個叫老醫生(唔記得叫乜名)都幾好.
千其唔好睇"劉水明".

子爵府

唔該哂, 我越來越懷疑佢係鼻敏感,因為成日話個鼻痕,每朝就咳2聲好多痰個隻,我估可能係鼻水倒流,不過見佢唔係好嚴重我又懶所以一直都無去睇,其實真係要dig 起心肝同佢睇下先得

複式洋房

我仔都係有小小鼻敏感,佢都係成日鼻痕,但又唔係好嚴重, 不過都攪到佢成日咳,試過斷斷續續該左9個月,中西醫都睇過好多個,都冇一個醫生話佢係鼻敏感,最後睇左賈伯樂提督街(近觀音堂)周國光醫生,只有佢一個話佢係鼻敏感,鼻水倒流所以成日咳,因為我仔都係早上起床就咳.我仔冇係鏡湖耳鼻喉睇過鼻敏感,我仔好易耳仔發炎,所以我都係睇耳仔多.

子爵府

咁我想問個周醫生有無咩提議或者俾d咩藥,其實有無得救架,因為我覺得鼻敏感呢家野都無得醫,會唔會睇完醫生都無用!

男爵府

jennifer
你要睇下有d咩致敏原先至得! 又或者買部空氣過濾機返來放係房間都ok架!him him早排都算敏感成日兩行鼻涕,我o地執過下間房,又買左部panasonic空氣過濾機返來,慢慢佢就冇時啦

子爵府

我自己估就係貓毛同塵,貓就因為我屋企有2雙貓,塵就係因為佢唔淨係係屋企至痕,佢係街度都一樣痕!我諗澳門d醫生都會係咁估,我知鏡湖有敏感原測試,不過佢咁細坐唔定我又費事,或者真係試下買部空氣過濾機試下先得

男爵府

係囉大d先去做啦!有貓咁一定要買番部機過濾下先至得囉!

大宅

買部空氣清新機啦,(有負離子個種),幾好架!
我個囡間房一部,個廳一部,佢個鼻好左好多. 仲要記得清洗冷氣機隔塵網,密d洗床單同枕頭袋,減低致敏源. :-P

子爵府

隔塵都久不久有洗架 la,至於床舖被冚就洗得唔係好密!

其實佢接觸d貓唔多,因為係屋企既時間真係好少,一早8點幾就出門口,夜晚9點先返到屋企,一返到就即刻入房沖涼跟住訓覺,d貓一直都係stay 係廳 only...

男爵府

jennifer
d貓毛係會週圍飛架 :-| ,淨係買一部係房間囉,我o地屋企24h都會開住咁滯,又唔會浪費d電既!過濾下d空氣都好嘛

大宅

西醫係治標唔治本架. 鼻敏感同身體免疫系統有關連.
我建議睇中醫調理. 但一定唔急得. 而且真係要照醫生吩咐, 持之而行.
介紹你
科大醫院 馬永楨女醫生 , 她是一位好好人好可愛胖胖既女中醫. 我由細到大既鼻炎, 鼻管不通, 引致經常出現既各種對五管的小毛病. 經她大約半年時間的診療. 冇事啦. 以前我一食熱氣野, 我就會鼻管鼻子痛. 一感冒就鼻塞唔通. 西醫一定開藥水我滴. 但只能治標囉. 現在唔需要啦.
你試試啦.
科大醫院掛號熱線 : 2882-7833

子爵府

真係唔該哂咁多位

等我同個女睇下mlchong講個醫生先得,早半個月前度我同個女睇過一次科大徐惠英,佢就話佢係感冒未清,因為我話佢知自從感冒之後就係咁,同埋之前咳多少少,但依家就淨係起身咳!

mlchong, 你知唔知馬醫生星期六、日係開診嗎?

首頁

尾頁

跳至