嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

06年7月出世既BB媽咪, 入哩講下啦!

我BB係7月28日出世架, 你地個BB點呀, 飲奶同瞓覺好唔好, 介左夜奶未.

MINNIE

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 06年7月出世既BB媽咪, 入哩講下啦!

我bb係7月29日出世, 飲奶同瞓覺都ok, 不過未戒夜奶, 因為我冇同佢戒, 你bb而家飲到幾多安奶呀 ??

複式洋房

我個囡4/7出世, 已戒夜奶1個月, 訓都ok, 祗是扭眼訓要抱.

大宅

Hello Catcat,

點解你唔同bb戒夜奶, 你驚佢唔夠奶飲呀.
我個囡依家飲4-5oz, 有時飲5.5. 不過好唔乖,
飲奶要飲成大半個鐘, 頭個3oz好快, 2,3個字飲完,
真係俾佢激死.

minnie

大宅

feitata,

你個b飲幾多奶, 依家應該3個月, 幾多磅.

minnie

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

佢要飲咪由得佢飲o羅, 有時佢會瞓到唔飲, 因為唔駛我起身喂, 係工人起身喂 [quote]
Minniechung 寫道:
Hello Catcat,

點解你唔同bb戒夜奶, 你驚佢唔夠奶飲呀.

大宅

My baby born on 9/7. Still need to feed at night coz I still BF him. I already bottle feed him with formula 4-5oz at 0-1am, the best record was yesterday, lasted for ~ 5 hours. On daytime, he needs 4-4.5oz every 3 hours.

大宅

catcat,

雖然係工人餵, 但我費時佢地日頭唔夠精神睇BB, 所以戒左佢夜奶, 我依家個囡無飲夜奶, 但佢朝朝3,4點就開始ee呀呀, 瞓十幾分鐘就醒, 5點實唔會再瞓一直到8點. 工人咪朝朝都4點起身, 俾著我都攰啦, 雖然唔駛我地睇, 但工人都會頂唔順.

minnie

大宅

juniorli,

你係咪想同仔仔戒夜奶, 甘你係邊餐俾人奶同奶粉佢飲, 佢阿左5個鐘已經係好開始啦, 再繼續唔好俾佢地飲, 個b真係嘈得緊要, 俾水佢飲, 唔得既話, 加少少奶粉, 唔好多, 例如3oz開1匙粉, 佢地慢慢會調較到日頭飲多夜晚飲少既習慣.

minnie

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

其實D bb係唔係可以自己戒夜奶?? 我估我亞b已經可以戒到, 不過d時間亂哂龍, 佢通常夜晚8.9點飲完之後可以隔成5.6個鐘先再飲, 咁咪變左半夜要飲o羅 ! 我試過將佢日頭d時間set死, 將最夜果餐教到12:00先食, 但係唔得, 叫醒佢飲奶佢係唔肯飲嫁! 佢日頭成日都瞓到過哂鐘先飲,同埋夜晚10點幾就會瞓覺, 所以d時間咪會set唔死o羅 ! 況且個工人好鍾意半夜同我爭住喂奶 (試過好多次), 所以都係算把啦 :tongue:
你不如又試下日頭唔好比bb瞓咁耐, 等佢夜晚眼瞓d唔洗半夜起身玩 !!!

大宅

CAT,

你要將時間SET定, 要俾BB知道邊個时間係飲奶, 佢瞓左唔緊要, 有o的bb係鍾意瞓著哩飲, 你試下, 我個囡好眼瞓時唔飲, 係甘摟要瞓, 抱到佢瞓著左啦, 慢慢塞支奶入口, 甘就啜啦.

minnie

首頁

尾頁

跳至