母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

avent 儲奶杯

想問下有冇媽咪用過avent 儲人奶既杯(藍蓋透明杯身)? 佢話已經消毒, 但係我開左黎個袋成兩個月, 仲未開始用(bb未出世). 咁使唔使再消毒呢? 呢d杯又話可以循環再用, 如果再用, 又可以點樣消毒呢?

另外, 其實用奶袋係咪好d衛生d方便d呢?

麻煩有經驗既媽咪分享吓~ 謝謝
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

Re: avent 儲奶杯

如果個密封的袋已經拆開,咁用之前要消毒,可以蒸或用滾水淥一淥,因為用明火烚個杯好快會變軟身,一軟身個蓋就「另」唔實,要掉。蒸或用滾水淥一淥就可以內用得耐d。

用完之後洗乾淨再蒸或用滾水淥一淥。奶袋主要是慳位,我自己兩樣都有用,奶袋做冰奶,雪奶則做奶杯裝。

大宅

nikitac 寫道:
如果個密封的袋已經拆開,咁用之前要消毒,可以蒸或用滾水淥一淥,因為用明火烚個杯好快會變軟身,一軟身個蓋就「另」唔實,要掉。蒸或用滾水淥一淥就可以內用得耐d。

用完之後洗乾淨再蒸或用滾水淥一淥。奶袋主要是慳位,我自己兩樣都有用,奶袋做冰奶,雪奶則做奶杯裝。

唔該晒!我幾驚冇人用過, 冇人答到我, 到時真係"烚下烚下"
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

我想問, 如果用steam, 隻杯可以用幾多次呀? 因為佢寫住唔可以用多過四次呀

該用戶已被刪除

大宅

我買的時候個sales 話蒸得多個杯會軟身,到時個蓋「另」唔實就唔用得。
該用戶已被刪除

大宅

如果連接駁器用作餵奶只可用幾次,但如果儲奶可以用到爛,佢哋話用接駁器餵奶時要打側個樽餵奶如果個杯邊變軟會有機會漏奶.
如果儲奶妳佢一杯一杯直放唔會打側可以用到爛.

等待驗證會員

以我個人意見,其實係bb初生嗰兩個月要好小心同衞生,過咗兩個月好多時我都會放鬆少少。
christy<mama 寫道:
想問你地本身有無用avent奶樽,因佢本身有出一個蓋可放於奶咀位就可變成密封,好方便,又可以烚,如果只係用熱水沖一沖就用係好唔安全架,bb食左腸胃炎就唔好啦!

大宅

karena28 寫道:
如果連接駁器用作餵奶只可用幾次,但如果儲奶可以用到爛,佢哋話用接駁器餵奶時要打側個樽餵奶如果個杯邊變軟會有機會漏奶.
如果儲奶妳佢一杯一杯直放唔會打側可以用到爛.

無錯,個sales 都係咁講. 我d 奶杯只是用來裝奶, 餵奶用奶樽.

大宅

查實我一心諗住bb出世後完全埋身餵(bb而家仲未出世), 買個電泵返黎只係怕有時谷奶可以唔好浪費, 所以我有學點樣沖奶粉, 又或者點樣消毒d奶樽同用具(我冇消毒煲, 我而家手頭上既奶樽都係人地俾我, 有備無患). 所以我想問, 你地指d 奶杯要steam, 應該點樣steam 呢? 係用個煲煲水, 水滾放d杯落去? 抑或一早已經放落去? 放落去又要steam 幾耐呢?
仲想問下, 個medela 電奶泵可以點樣消毒?
對唔住, 我真係乜都唔識

大宅

有d 人係用avent 個電煲或微波爐盒, 所以steam.

如果你係用明火烚的煲, 你可以好似我咁, 水滾後淥下d 杯.

medela 電奶泵除左個摩打之外, 所有parts 都可以明火烚, 程序同烚奶樽一樣.

另外, 要BB 食得好, 頭四個星期都唔好比佢食奶樽同奶咀, 如果唔係會影響BB 學習吸吮架.

大宅

nikitac 寫道:
有d 人係用avent 個電煲或微波爐盒, 所以steam.

如果你係用明火烚的煲, 你可以好似我咁, 水滾後淥下d 杯.

medela 電奶泵除左個摩打之外, 所有parts 都可以明火烚, 程序同烚奶樽一樣.

另外, 要BB 食得好, 頭四個星期都唔好比佢食奶樽同奶咀, 如果唔係會影響BB 學習吸吮架.

唔該晒nikitac, 請問水滾後放落水淥下d 杯個陣, 仲有冇開火嫁, 大概"烚"幾耐呢?

大宅

我通常會開住火淥.

如果烚奶泵奶樽是水滾後烚五分鐘先熄火.

洋房

nikitac 寫道:
無錯,個sales 都係咁講. 我d 奶杯只是用來裝奶, 餵奶用奶樽.

nikitac,想請問咁你係咪暖奶後再倒返d 奶入奶樽餵奶?

大宅

平日BB 是我奶奶湊, 佢一向是倒入奶樽坐熱. 因為之前試過用奶杯助熱時滲左水入去, 好彩雪櫃仲有奶咋!

洋房

但係個奶杯邊會有少少奶脂(D精華所在)凝結左,咁由得佢?

洋房

但係個奶杯邊會有少少奶脂(D精華所在)凝結左,咁由得佢?

大宅

搖"暈"佢先倒。

大宅

nikitac 寫道:
我通常會開住火淥.

如果烚奶泵奶樽是水滾後烚五分鐘先熄火.

唔該晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊