婦女醫護

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

醫生要我去照腸鏡但係我好驚=.=

大宅

Re: 醫生要我去照腸鏡但係我好驚=.=

你如果真係愛錫你兩個女女快D去睇啦 :evil:, 有咩事都可以早D醫嘛 , 你一路拖咪只會更嚴重 , 個病唔會無端端自己好返架嘛 , 到時有事就真係後悔都黎唔切 ! :cry:

複式洋房

Don't worry too much. Just go to do it asap.
Usually, you will be okay. Just in case (touch wood) if there are problem, in usual case, it can be cure if
you find it out early. So just go there asap, okay?

複式洋房

不用驚!
你不早去 Check,有事上來,好翻的機會就越少。更何況,我話你根本沒有事。有事未又係腸癌咁大把,醫唔到咩?西醫醫唔到,中藥醫到你!快快去啦!

點解你怕你自己有事?醫生說要你去照,只是找出真正的原因,你痛,不一定是因為腸出事。
在下肯定的對你說,西醫說的,你信一半就得了。不要信足!快去 Check! Check 完通知大家你的情況!

再拖,中西醫都幫你唔到!

男爵府

有好多的野,都係早些知道,總好過遲些知。你都曉講你個女點,係唔好的野,做些知道給自己準備總好過唔理唔理,到最後無得再delay先知,那還有時間去做其他野?

照腸鏡係很普通的野,人家說去check係唔係有腸癌,5年照一次就得的了。

別墅

晤使驚喎,照腸鏡好平常,我都照過幾次,可

大宅

BK Milk勳章

Hi Sofar
Pls told me 照腸鏡過程如何,痈唔痈,because I will 照腸鏡 on friday
該用戶已被刪除

複式洋房

I have the endoscopy in private hospital. You will take an injection for sleeping. No pain at all!

男爵府

sophie&sara,

我剛剛做完電腦掃描(for 腸)既,一d都唔辛苦,照咗15分鐘便ok,聽聞話新科技,我响仁安做,比起傳統既無咁辛苦,不過要係無咩病精先可以用衣個方法,同埋$幾貴,約5000元。唔知你既情況係點? 大便有冇血呢? 醫生點講呀! anyway, 希望你無事

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sophie&sara, wilsonlsl

我做過腸胃科姑娘, 希望以下既資料幫到你地啦.

腸鏡過程一般大約30-45分鐘完成, 做腸鏡前一晚要飲d清腸既藥粉, 瀉去腸內既大便. (如入院做的通常前一晚入院). 做腸鏡前6小時記緊要空肚.

到正式開始既時候, 醫生會同你打鎮靜劑同止痛藥, 雖然唔係完全麻醉, 但個人已經係朦朦朧朧. 跟住要同醫生合作, 將雙腳屈膝, 好似蝦米咁, 會易睇d. 過程中醫生會打少少氣入腸, 目的係吹脹條腸, 睇清楚腸內情況, 萬一發現有瘜肉既話, 會同時做埋瘜肉切除, 但係唔會整痛的.

腸鏡方面同灌腸照'x'光唔同, 唔需要飲顯影劑, 之前我聽過好多病人講話做腸鏡冇咁辛苦.

始終病向淺終醫, 萬一真係有事, 早知好過遲知, 做左冇事既話, 自己都安心d.

洋房

sophie&sara
為何妳要照腸?

大宅

anita mon 及其他mami

請問腸胃科同外科同不同? 化驗大便有潛血是否一般都要做腸鏡? 有無其他無咁"入侵性"的檢驗? 謝謝

複式洋房

Mao,

一般黎講, 外科醫生除左可以睇內科之外, 仲會幫人開刀做手術, 而其他科醫生就唔可以, 腸胃科算係內科, 對於醫療/保險公司, 腸鏡會列作小手術, 但因為唔需要開刀, 所以腸胃科醫生都做得腸鏡/胃鏡等等.

大便隱血測試係sreening既一種, 如果大便驗到有隱血, 因素有很多, 當中包括腸內有瘜肉/內痔/潰瘍所致, 尤其家族有腸癌病歷史/年齡超過50歲人仕, 醫生為清楚了解出血原因及腸內情況亦會建議做腸鏡.

男爵府

anita_mon,

你好pro呀,多d解答我哋既疑難啦!!

複式洋房

happylala,

唔洗客氣.. 幫得到大家我都好開心..

別墅

anita_mon,
你好丫 , 想請問 " 朱建華" 醫生係吾係在腸胃科
是好top的醫生丫 ??
先謝謝你回答!
With God all things are possible.MATT 19:26

複式洋房

我去照腸鏡但係我好驚=.=

我剛係播道醫院(李偉雄醫生)做左腸內窺鏡+痔瘡手術, 醫生做得好好, 傷口不痛.

男爵府

Re: 我去照腸鏡但係我好驚=.=

kakilau,

價錢如何呀?

複式洋房

ja88,

朱建華醫生係外科專科醫生

首頁

尾頁

跳至