論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

仲有冇需要用工人 ?????

女女今年小一, 工人快約滿, 我仲 15 / 16 同唔同佢續約, 因為女女番全日, 好似唔太需要有個工人係屋企, 我想係附近搵保母代接女女放學同去補習社, 唔知呢個方法得唔得, 但係女女放學就要去人地屋企, 唔知佢慣唔慣, christmas & new year ......... 等長假期又唔知點算, 有冇人可以俾 d 意見我呀 !

大宅

Re: 仲有冇需要用工人 ?????

請問你住邊阿?看我可否幫到你?

大宅

咁快就可以唔用工人??, 我亞女今年小二都剛換了新工人,我諗起碼要在再過多二年la, 小一太少了, 如你份工不太busy的話又可sharp放工的話就可以請鐘點, 但若果好busy的話就一定要再請, 因放工冇定時, 亞女會好慘(寄人離下). 在補習社不能太late的. 有親人住在附近的話都可以諗下叫人幫.

大宅

好媽媽勳章

其實都覺得有個工人會方便 d , 不過加加埋埋一個月佢地 d 人工加生活開支都幾貴下, 所以咪諗住唔用, 可以慳番 d $$ 俾女女學下課外活動好過 law, 不過仲考慮當中 .............

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

子爵府

好媽媽勳章

我朋友請鐘點一日六個鍾都要3000 一個月。請工人較划算,起碼有人煮飯嘛,同埋悌住細路。
Hello everybody~~!

大宅

我都覺得唔請工人,請鐘點,計落條數並沒有慳到。

假設鐘點收你$60一個鐘,由3點湊到7點,4個鐘,每日要 $240蚊,你一個星期起碼要用5日,咁每個星期即係$1200蚊,一個月要$4800,咪仲貴。

自己更加會辛苦左添。

洋房

我都試過, 今年頭bun bun 4年約滿, 囝囝10歲, 咪唔請外傭請本地家務助理, 星期一至五每日4.5鐘, 3000月薪, 點知個個都做一陣就唔做, 3個月換左3個, 依家都要請番印印.
根據這3個月經驗, 佢地唔做原因(1) 要接送返放學(路程15分), 書包重, 覺辛苦, (2) 烹完晚飯約7時30分離開, 太夜, (3) 囝囝要學琴, 要接送, 太貧撲. 可能佢地覺得可以有其他更好選擇, 所以唔做.
不過, 在我這方面, 亦有另一問題存在, (1) 放工要趕住回家, 連開ot亦要就住, (2) 晚飯後要做家務, 洗碗, 燙衫, 開洗衣機, 接衫....(因為鐘點做唔切), (3) 少了時間同囝囝溫書, 溝通 (4) 學校假期要搵人幫忙看囝囝, ............
總之好似少了一對手, 都要再過2年先可以唔用外傭.

別墅

如果可以的話, 我會繼續用工人, 我小朋友都是返全日的小一生, 若你要返工, 放工回來又要睇工課, 又要做家務, 真係人都顛.. 就算本地鐘點, 我都試過, 幫到有限, 若你星期一至五都用鐘點, 價錢都唔平, 你小朋友咁細, 用多兩年才考慮..
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

大宅

好媽媽勳章

唉 ~ 最慘就係呢個印印真係麻麻地, 俾我知道已經有 2 次係街唔見左我女女, 女女自己番屋企樓下等 多次俾其它媽咪同我講 ~ 妳個印印睇唔住個小朋友, 可能我小朋友比較自主, 唔鍾意人地拖住佢, 佢鍾意自己行, 成日企唔定, 走來走去, 真係唔知係個工人唔願睇住個小朋友定係我小朋友有問題, 除左呢 d , 其它個工人都算 ok, 放假都等我地出門口佢先出, 番來又會洗碗, 打掃甘, 都算 ok 喇 !

所以諗緊同唔同佢續約先好 ?

大宅

有工人用方便好多,唔洗突然有需要時自己手忙

複式洋房

I think u must change another, because she can take care your daughter is important.

別墅

yuki123lam 寫道:
唉 ~ 最慘就係呢個印印真係麻麻地, 俾我知道已經有 2 次係街唔見左我女女, 女女自己番屋企樓下等 多次俾其它媽咪同我講 ~ 妳個印印睇唔住個小朋友, 可能我小朋友比較自主, 唔鍾意人地拖住佢, 佢鍾意自己行, 成日企唔定, 走來走去, 真係唔知係個工人唔願睇住個小朋友定係我小朋友有問題, 除左呢 d , 其它個工人都算 ok, 放假都等我地出門口佢先出, 番來又會洗碗, 打掃甘, 都算 ok 喇 !

所以諗緊同唔同佢續約先好 ?

2次唔見左個小朋友是非常大件事, 既然完約, 不續也罷, 但我會請第二個, 始終方便d...
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至