論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

可否叫旅行社唔好refund機票錢俾工人??

幾個月前俾左張機票個工人走, 但原來佢無走到, 應該搵左新僱主, 仲攞左張機票去旅行社做refund, 我啱啱先知, 如果叫旅行社唔好refund俾佢得唔得? 事關條氣唔順...有無人知道??

別墅

Re: 可否叫旅行社唔好refund機票錢俾工人??

我相熟的旅行社唔會refund比工人架,我估間間都係一樣,因為你要有receipt先可以做refund架,旅行社只係會refund付錢的一方,如果唔係,你拿著出差的機票去旅行社refund,旅行社都唔會比錢你而係比番錢你公司啦,對嗎?

你打電話問旅行社穩陣d!

大宅

maman,
多謝你意見, 我本來叫旅行社唔好refund俾工人, 但旅行社就係話呢d係我同工人之間問題, 如果唔refund, 叫我自己同工人傾, 唉, 我費事再死咁多細胞同個x人頭激氣, 唯有當唔知算囉, 唔係點喎......

maman 寫道:
我相熟的旅行社唔會refund比工人架,我估間間都係一樣,因為你要有receipt先可以做refund架,旅行社只係會refund付錢的一方,如果唔係,你拿著出差的機票去旅行社refund,旅行社都唔會比錢你而係比番錢你公司啦,對嗎?

別墅

你間travel agent有d問題喎,熟唔熟架?下次咪幫親。

因為冇理由refund比個唔係比錢的人家嘛,唔合理囉,佢提出refund時都要拿收據出來的。

你個工人又點知張機票由哪一間travel agent出?你下次唔好比埋個itin.比工人,淨係張機票,等佢要refund都冇咁易!
Cynthiasia 寫道:
maman,
多謝你意見, 我本來叫旅行社唔好refund俾工人, 但旅行社就係話呢d係我同工人之間問題, 如果唔refund, 叫我自己同工人傾, 唉, 我費事再死咁多細胞同個x人頭激氣, 唯有當唔知算囉, 唔係點喎......

[quote]
maman 寫道:

[/quote]

大宅

請問你係咪炒左個工人呀,但我記得如果工人被炒,一定要返原居地,再來港打工,咁樣,可能agent有古怪,你可以打去入境處問下先

侯爵府

我以前炒工人, 個工人都試過拿去agent refund, 個agent還打黎問我可吾可以refund比佢, 因為係我比$, 所以要退都係退比我

別墅

照計係有收據先refund得,而收據寫僱主名。不過我穩陣起見,收起receipt,收起 itinery,工人想refund都吾知搵邊個好!

大宅

就係無經驗, 唔識收起張itinery, 個工人仲叻到搵supplierrefund, 間supplier叫番佢搵我個agent, 所以佢真係唔簡單, 所以話佢第1次來香港都唔信...

Joyful 寫道:
照計係有收據先refund得,而收據寫僱主名。不過我穩陣起見,收起receipt,收起 itinery,工人想refund都吾知搵邊個好!

首頁

尾頁

跳至